CARA MEMBUAT JAGUNG CHEESE BERSAMA KELAPA PARUT

 

Assalamualaikum dan salam sejahtera 



CARA MEMBUAT JAGUNG CHEESE BERSAMA KELAPA PARUT Petang tadi CCL ada berkongsikan entri berkaitan beli jagung di tepi jalan . Kalau korang belum bca boleh la terjah entri INI semula . Sambil-sambil tu tinggal la seciput dua ciput komen . Hehe . Jagung yang dah siap direbus tadi , mula la CCL mencari idea resepi-resepi yang boleh dicuba memandangkan sekarang dah ada jagung kan . So resepi yang paling simple dan paling menjadi kegemaran CCL adalah "Jagung Cheese bersama kelapa parut" . Nak beli dalam cup kecil sememangnya agak mahal juga , dah tu tak puas makan . So better buat sendiri baru puas menikmatinya . 


JAGUNG, JAGUNG CHEESE BERSAMA KELAPA PARUT, RESEPI JAGUNG CHEESE, RESEPI JAGUNG SUSU CHEESE, RESEPI JAGUNG CHEESE BERSAMA KELAPA PARUT, RESEPI, TIPS MEREBUS JAGUNG,CARA REBUS JAGUNG,


Ayuhhh , CCL kongsi resepi untuk korang . 



Bahan-bahan Jagung Cheese Kelapa Parut 

-Jagung (siap direbus)

-Kelapa parut

-Cheese keping 

-Susu Cair 

-Mentega 

-Susu pekat 


Baca juga : Tips rebus jagung


Cara membuat Jagung Cheese Kelapa Parut


1.Jagung yang siap direbus, dihiris supaya asingkan isi jagung dari tongkolnya.


2.Panaskan kuali, masukkan 1 sudu besar mentega, kacau sehingga cair dan masukkan hirisan isi jagung dan kacau sehingga sebati. 


3.Masukkan cheese keping, 2 sudu besar susu cair dan dua sudu besar susu pekat (kalau tak ada susu pekat korang boleh gantikan dengan gula pasir) dan kacau sehingga sebati .


4.Akhir, sekali masukkan kelapa parut dan kacau sehingga semuanya sebati . Dah siap 


Portion ini untuk sorang makan sahaja , kalau korang nak buat dengan kuantiti yang banyak boleh adjustkan bahan-bahan tadi mengikut citarasa korang . 


Selamat mencuba resepi "jagung cheese bersama kelapa parut"

Catat Ulasan

7 Ulasan

  1. Tak pernah makan jagung yang ada kelapa parut sbb kurang suka kelapa tu. beza dengan jagung cup orang jual tu cheese dan kelapa parut je kan?

    BalasPadam
  2. Ehhh, dengan kelapa parut ...saya tak pernah try wooo...Niceee

    BalasPadam
  3. Sedap ni ada tambah cheese. Makan panas panas sedap betul. Tapi tak pernah lagi tambah kelapa parut. Mesti sedap rasa lemak lemak tu.

    BalasPadam
  4. Baca tajuk pun menyelerakkan, tentu sedap.. Kalau beli dalam cup tu sedikit ja.. Puas hati buat sendiri..

    BalasPadam
  5. Tak pernah try dengan kelapa parut. Biasa makan dengan mentega and susu sahaja

    BalasPadam
  6. sejak ber-pkp ni pernah buat juga jagung cup ni sebab teringin, tapi sebelum ni guna mentega biasa je..bolehlah buat nanti tambah cheese dan kelapa. ada kelainan

    BalasPadam

tinggalkan komen anda kat sini. . InsyaAllah CikCappuccinoLatte akan sentiasa membalas kunjungan