TIPS : REBUS JAGUNG SUPAYA TAK LIAT DAN TAK KECUT

 

Assalamualaikum dana salam sejahtera 


Info, TIPS , TIPS REBUS JAGUNG , CARA REBUS JAGUNG , TIPS PILIH JAGUNG SEGAR , TIPS REBUS JAGUNG AGAR TIDAK KECUT , CARA REBUS JAGUNG AGAR EMPUK , TIPS BELI JAGUNG


TIPS : REBUS JAGUNG SUPAYA TAK LIAT DAN TAK KECUT Ingatkan rebus jagung ni simple je. Jerang air, bubuh jagung dan tunggu sampai masak. Tapi mesti ramai antara kita yang pernah jadi macam ni bila rebus jagung dekat rumah kan?Pernah tak terfikir, macam mana orang yang berniaga tu rebus jagung elok, gebu, sedap je walaupun jagung tu dah sejuk?Sebenarnya ada beberapa cara rebus jagung dan tips yang boleh kita praktikkan supaya hasilnya empuk, sedap dan tak keras walaupun dah sejuk.


1. TIPS PILIH JAGUNG SEGAR


Mula-mula sekali masa hangpa nak beli jagung, kenalah pilih jagung yang elok. 
Sedikit tips untuk memilih jagung adalah berdasarkan kelembapan dari daun dan batang jagung tersebut. Daun jagung dengan kualiti baik biasanya memiliki daun yang berwarna kehijauan, segar dan tidak kering manakala warna batang bawahnya juga kelihatan segar dan tidak berwarna coklat tua. Jagung segar yang dah dibeli jangan biarkan diluar sebab ia akan kehilangan kemanisan semulajadi jagung. Kalau belum nak masak lagi, terus simpan di peti sejuk.


2. REBUS BERSAMA KULIT

Sebelum merebus, selalunya kita buangkan kulitnya dulu kan? tapi kalau hangpa nak dapatkan hasil rebusan jagung yang segar dan tak mudah mengecut, jangan tanggalkan semua atau botakkan jagung tu tau! hangpa kerat hujung dan pangkal jagung dan cuma buang kulit yang tua saja. Tinggalkan sedikit kulit yang muda untuk melindungi isi jagung tersebut. Hasilnya jagung jadi lebih empuk dan lemak!


3. CARA REBUS JAGUNG AGAR EMPUK

Cara rebus jagung ni mungkin ada banyak versinya.Yang paling mudah, masukkan ke dalam periuk dan isikan air lebih kurang separas dengan jagung.Kemudian biarkan air mendidih dan barulah masukkan jagung. Bila air mendidih semula, kecilkan api dapur dan rebus dalam keadaan reneh (simmering) sekitar 5-10 minit sudah mencukupi.


4. JANGAN BUBUH GARAM TERLALU AWAL

Jangan tambah garam semasa terlalu awal semasa merebus jagung sebab ia akan menyebabkan isi jagung menjadi keras, liat dan kecut bila dah sejuk. Seeloknya lepas jagung dah masak nanti baru taburkan sedikit garam halus.


5. TAMBAH SEDIKIT GULA


Semasa rebus jagung, boleh juga tambah sedikit gula dalam air rebusan jagung untuk rasa yang lebih manis.


6. ELAK REBUS TERLALU LAMA

Ramai yang leka masa rebus jagung sebab ia takkan hangus. Tapi hangpa elakkan rebus jagung terlalu lama tau. Bila air rebusan dah nampak kuning, hangpa terus matikan api.kalau hangpa rebus jagung terlalu lama tu disebabkan jagung mengecut dan tak rangup.


7. SAPU BUTTER SELEPAS MASAK


Selepas jagung masak, bolehlah sapukan butter dan taburkan sedikit garam atau sedikit serbuk lada putih.
Barulah rasanya bertambah lemak dan bau pun wangi!


Ok mudah je kan? Siapa suka jagung rebus lain kali bolehlah cuba rebus sendiri di rumah. Lepas tu cuba ikut tips yang disenaraikan ni. Insha Allah jagung rebus lebih empuk dan sedap. 

Catat Ulasan

7 Ulasan

  1. baca entri CCL ni terbau bau jagung siap rebus di sapu butter. Wanginya...

    BalasPadam
  2. ohh tak letak gula pun selama ni, garam je.. hehe lepas ni ok... nak letak gula

    BalasPadam
  3. Sedapnya. Lama tak makan jagung

    BalasPadam
  4. Dah lama nya x makan jagung!!
    Ada yg esok g cari jagung nk buat jagung bakar ni :)

    BalasPadam
  5. ohh macam tu ya..selalu hantam ja janji masak hahaha

    BalasPadam
  6. Setuju, rebus dengan kulit lebih sedap. Baunya pun harum. Rendam dalam air rebusan lama sedikit selepas padamkan api menambah aroma yang lazat pada jagung.

    BalasPadam
  7. Sedap ni.. makan jagung panas panas memang sedap wooo.. Boleh diet sekaliii. hehehe

    BalasPadam

tinggalkan komen anda kat sini. . InsyaAllah CikCappuccinoLatte akan sentiasa membalas kunjungan