Assalamualaikum dan salam sejahtera
RESEPI KEK TONARDO DENGAN LIMPAHAN COKLAT GANACHE
Bahan A
– 5 biji telur
– 1 cawan gula halus
– ½ cawan susu pekat
– 1 cawan minyak atau marjerin cair
Bahan B
– 1 ½ cawan tepung gandum
– 1 cawan serbuk koko
– 1 sudu kecil baking baking powder
– ½ sudu kecil soda bikarbonat
– Sedikit garam halus
Bahan C
– ½ cawan air panas
Cara membuat:
1. Satukan telur, gula dan esen vanilla. Kacau rata gunakan senduk atau whisk
2. Kemudian, masukkan susu pekat dan marjerin
3. Di dalam bekas yang lain ayakkan bahan B. Selepas itu, masukkan bahan B ke dalam bahan B. Kacau dengan sebati
4. Masukkan air panas dan kacau sekali lagi sehingga tiada ketulan tepung
5. Kemudian, masukkan adunan ke dalam bekas kecil dan kukus selama 30 minit atau sehingga masak
Bahan untuk coklat ganache
– 500g susu coklat
– 1 cawan dairy whipping cream
– 1 sudu besar marjerin
Cara untuk menyediakan coklat ganache
1. Satukan semua bahan dan cairkan dengan kaedah double-boil
2. Kacau sehingga likat dan smooth
3. Kemudian, sejukkan sebentar di dalam peti ais
Bahan untuk topping cheese
– 250g cheese tatura
– 3 sudu besar susu pekat
– ½ cawan non-dairy whipping cream
– ¼ cawan susu segar
Cara menyediakan:
1. Masukkan cheese dan susu pekat dalam mixer dan whisk sehingga sebati
2. Kemudian, masukkan whipping cream sejuk-sejuk dan whisk sehingga kembang
3. Selepas dah gebu, masukkan susu segar dan whisk sekali lagi
4. Ambil kek yang sudah siap dikukus dan sapu topping cheese diatas kek dengan rata.
5. Selepas itu, keluarkan coklat ganache di dalam peti sejuk dan tuangkan diatas layer cheese. Taburkan topping mengikut citarasa korang
3 Ulasan
Nampak sedap kek. Mekasih, share resepi.
BalasPadamSedapnya. Best kalau pandai buat ikut resepi ni. Tq share resepi CCL :)
BalasPadamThanks info, i love it too..Hihi~
BalasPadamtinggalkan komen anda kat sini. . InsyaAllah CikCappuccinoLatte akan sentiasa membalas kunjungan