Assalamualaikum dan salam sejahtera
GUNA BISKUT KERING BOLEH BUAT PUDING LAPIS YANG SANGAT MUDAH DAN SEDAP Kali ni CCL nak kongsikan cara untuk membuat resepi puding lapis .Uniknya resepi yang CCL akan kongsikan ini cara membuat puding tetapi bukan menggunakan serbuk puding ataupun agar-agar . ,tetapi dengan hanya menggunakan biskut cracker ataupun biskut lebih dikenali sebagai biskut kering.Eh betul ke ni boleh jadi puding ?? Tak caya ?? Yes first time CCL tahu berkenaan resepi ini seakan tidak percaya, tetapi bila dah,cuba barulah CCL percaya dengan menggunakan bahan utama iaitu biskut cracker boleh jadi puding yang sangat sedap .Bahan pun mudah, cara penyediaan pun mudahkan . Mungkin ramai yang keliru dengan resepi ini . Sekali pandang macam kuih lapis kan . Dua kali pandang macam kuih lapis jugak . Tiga kali pandang pun macam kuih lapis hampir sama . Tapi ini bukan kuih lapis tau . Ini puding lapis , tetapi rasanya seakan sama kuih lapis . Dipendekkan cerita bahan rupa dan rasa yang hampir sama tetapi bahan yang digunakan berbeza .
So CCL nak ajak korang semua,cuba resepi puding lapis biskut cracker .Dengan hanya beberapa bahan yang mudah untuk didapati, kita dah boleh menghasilkan puding yang sedap dan lembut. Cara nak buatnya pun senang sangat. Selamat mencuba 😊
Bahan-Bahan
-30 keping Biskut cracker
-Air Panas (secukupnya) (di toskan selepas biskut kembang)
-3 biji Telur
-½ cawan Susu Pekat Manis
-1 sudu kecil Esen Vanila
-Pewarna makanan
Cara membuat
1.Rendam biskut dalam air panas sampai kembang dan toskan air
2.Masukkan semua bahan dalam blender dan blender sehingga menjadi halus.
3.Bahagikan adunan mengikut kesukaan korang , macam CCL bahagiakan kepada 4 bahagian untuk empat lapisan warna .
4.Tuangkan lapisan pertama dan kukus selama 5 minit dan ulangkan lapisan kedua dan seterusnya sehingga ke lapisan yang terakhir korang kena kukus selama 10 minit .
5.Biarkan puding tersebut sejuk barulah boleh dipotong .
Selamat mencuba
19 Ulasan
Rajinnya CCL. akak part buat dessert2 ni, failed ckit. Ni bru lps cuba resipi ccl, agar2 milo... Hope menjadi.. Hehe
BalasPadamsweet kaler lapis2 tu
BalasPadamyummy mkn sejuk2 kan
memang nampak sedap kejadiannya
BalasPadamsenangnya bahan bahan tu, semua bahan yg mmg selalu ad dkt rumah. boleh try ni hehe
BalasPadamsenang jugak ni. rumah ni ada banyak biskut kraker tak terhabis makan
BalasPadamwarna dia tu.. alahai pastelnya.. comel
BalasPadamTerasa kat tekak sejuk dan tekstur halus tu. Boleh buat juga ni.. Tapi biskut tak de..
BalasPadamEh senangnya resepi ni.. br tau resepi ni CCL.. tq share
BalasPadamsedapnya
BalasPadamlama tak makan dessert ni
Nampak sedap je.. Guna biskut pun boleh eh.
BalasPadamSaya baru follow blog CCL, tak sangka biskut boleh buat puding.
BalasPadamrajin CCl buat dessert.
BalasPadamTqq CCL atas resipi. Menarik sungguh air tgn dia. Tips bagus.
BalasPadamMemang unik betul ni Lyana guna biskut. Berkali kali pandang memang akan cakap kuih lapis. menarik puding lapis biskut ni. Nak buat pun mudah je. Warna pun cantik. Macam warna unicorn. Budak budak mesti suka. Kalau guna pewarna dari buah buahan mesti lagi sedap ni ada rasa. Ke?
BalasPadamMemang unik betul ni Lyana guna biskut. Berkali kali pandang memang akan cakap kuih lapis. menarik puding lapis biskut ni. Nak buat pun mudah je. Warna pun cantik. Macam warna unicorn. Budak budak mesti suka. Kalau guna pewarna dari buah buahan mesti lagi sedap ni ada rasa. Ke?
BalasPadamMemang unik betul ni Lyana guna biskut. Berkali kali pandang memang akan cakap kuih lapis. menarik puding lapis biskut ni. Nak buat pun mudah je. Warna pun cantik. Macam warna unicorn. Budak budak mesti suka. Kalau guna pewarna dari buah buahan mesti lagi sedap ni ada rasa. Ke?
BalasPadamWarnanya sweet pasti sedap, bahannya mudah.
BalasPadamx silap sy ada saved resipi ni kat IG konon nk buat tp smpi ke sudah terperam dlm IG tu hahahaha...
BalasPadamGood idea ni, kat rumah ada biskut tawar dah lemau. Boleh dipudingkan :)
BalasPadamtinggalkan komen anda kat sini. . InsyaAllah CikCappuccinoLatte akan sentiasa membalas kunjungan