GUBAH SENDIRI SHAWL MENJADI BOUQUET



Assalamualaikum dan salam sejahtera


GUBAH SENDIRI SHAWL MENJADI BOUQUET Cabaran untuk buat bouquet shawl untuk kakak sudah pun selesai . Bagi CCL mencabar juga la sebab ini kali pertama CCL cuba membuat bouquet tudung . Kalau dah pernah buat berkali-kali mungkin akan rasa senang . Bouquet shawl yang CCL buatkan ini mengambil masa dua hari untuk menyiapkan kesemuanya supaya nampak sedikit kemas dan kukuh . 


Segala shawl dan juga wrapping paper semuanya CCL membuat pembelian dalam talian (online shopping) . Ok kalau korang nak cari wrapping paper yang murah dan berkualiti serta nak pilih design yang cantik-cantik korang boleh baca entri ini. CCL sudah kongsikan dari segi harga dan juga nama seller . 



DIY, BOUQUET TUDUNG, BOUQUET HADIAH, BOUQUET SHAWL, CARA MEMBUAT BOUQUET, BOUQUET BAJET MURAH, BOUQUET TUDUNG BAJET MURAH , GUBAHAN TUDUNG,BOUQUET TUDUNG DAN COKLAT, BOUQUET SELENDANG

Tema bouquet yang CCL buat adalah warna soft pink pastel dan digabungkan dengan beberapa warna yang agak gelap . Sebelum CCL buat bouquet ini, CCL ada juga buat research design-design bouquet tudung yang agak simple dan menarik  . Macam-macam design yang ada . So CCL memilih design yang mudah untuk CCL handmade . 



DIY, BOUQUET TUDUNG, BOUQUET HADIAH, BOUQUET SHAWL, CARA MEMBUAT BOUQUET, BOUQUET BAJET MURAH, BOUQUET TUDUNG BAJET MURAH , GUBAHAN TUDUNG,BOUQUET TUDUNG DAN COKLAT, BOUQUET SELENDANG

Dengan sehelai tudung selendang , CCL dapat gubah menjadi tiga kuntum kelopak bunga yang bersaiz sederhana . Untuk menjadikan kelopak bunga tersebut CCL hanya perlukan beberapa kepingan kotak yang dipotong mengikut satu persatu kelopak bunga lalu dibalut dengan shawl tersebut dan diikat dengan getah supaya lebih kukuh . Selesai ketiga-tiga kuntum bunga ini CCL kena gabungkan menjadi satu pegangan yang kukuh sebelum dibalut oleh wrapping paper . 


Baca juga : beli wrapping paper sehelai dengan harga serendah RM1


Memang agak mencabar disebabkan CCL buat seorang diri tanpa bantuan sesiapa . Untuk gubah kelopak bunga tu memang ambil masa yang lama . Hari keduanya barulah CCL gubah kelopak bunga tersebut dengan wrapping paper yang cantik . Menggunakan wrapping paper plastik ini pun kena hati-hati supaya tidak mudah kedut dan tak nak bagi nampak kesan-kesan renyukkan . 



DIY, BOUQUET TUDUNG, BOUQUET HADIAH, BOUQUET SHAWL, CARA MEMBUAT BOUQUET, BOUQUET BAJET MURAH, BOUQUET TUDUNG BAJET MURAH , GUBAHAN TUDUNG,BOUQUET TUDUNG DAN COKLAT, BOUQUET SELENDANG

Alhamdulillah , akhirnya siap juga bouquet shawl hasil tangan CCL sendiri . Part last adalah kekemasan CCL hanya tambah sedikit ribbon untuk nampak bouquet lebih cantik berseri . Syukur alhamdulillah cabaran diri sendiri untuk membuat bouquet shawl akhirnya tercapai walaupun tidak sekemasnya . Menjadi juga rupa bentuk shawl kelopak bunga . 


DIY, BOUQUET TUDUNG, BOUQUET HADIAH, BOUQUET SHAWL, CARA MEMBUAT BOUQUET, BOUQUET BAJET MURAH, BOUQUET TUDUNG BAJET MURAH , GUBAHAN TUDUNG,BOUQUET TUDUNG DAN COKLAT, BOUQUET SELENDANG

Puas hati juga bila dapat buat sendiri ni . Bila dijumlahkan semua bajet untuk buat shawl ini tidaklah mahal . Tetapi kalau upah buat bouquet ni agak agak korang harga bouquet shawl ni cecah berapa harga ?? Buat sendiri jimat berganda tau



Catat Ulasan

21 Ulasan

  1. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  2. Cantiknya Lyana buat. Kreatif betul. Menjadi idea shawl bouquet. Mesti berbunga bunga hati kakak Lyana dapat ni nanti. Senyum sampai telinga :)

    BalasPadam
  3. Pandainya ccl gubah2 ni. Cantikkkkkkk. Elok kejadiannya

    Alamak kalau harga tu. Tak pasti lah pula yang sesuai berapa anggarannya

    BalasPadam
  4. Cantiknya bouquet shawl ni, CCL!! Kreatif betul :) Lagi-lagi shawl warna pink kan, lagi bertambah cantiknya

    BalasPadam
  5. umangai...kretipnya awakkkkk. kalau ammi mcm ntah jadi apa agaknya shawl tu

    BalasPadam
  6. Cantik dan menarik. Mesti berbunga juga orang yg menerima tu hehe. Bila buat sendiri memang jimat tapi tu la biasanya mesti mahu berperang juga nak kasi siap tu kan 😂

    BalasPadam
  7. Cantik la CCL buat.. Biasanya mahal sebab guna kemahiran tangan yang membuatnya tu kan..

    BalasPadam
  8. Wah cantik berkelopak, dan ada yang tengah tu (discfloret) nampak teliti serta berseni CCL

    BalasPadam
  9. Wah. Best tengok orang tangan berseni ni 🥰

    BalasPadam
  10. Rumit membuatnya kan, jadi faham kalau harga upahnya mahal

    BalasPadam
  11. Cantikkkk walaupunn buat seorang diri. Ini kalau upah orang memang mahal jugakk kan CCL, buat sendiri lagi best rasanya kannn.

    BalasPadam
  12. cantiknyaaa! pandai gubah.. sgt kreatif

    BalasPadam
  13. Cantiknya. Boleh ambil upah buat.

    BalasPadam
  14. Ya Allah, kreatifnya! Cantik sangat! Boleh buka order untuk shawl gift set ni :)

    BalasPadam
  15. cantiknya.. tgn berseni ni.. boleh ambik upah hantaran kawen dan tunang

    BalasPadam
  16. Niceee! Usaha gigih ni... Lelagi pestime.. Saya pernah upah, untuk gubah dua helai tudung, RM25 tak masuk tudung..And tudung or shawl tuuu beli sendiri la. . dia just buat bentukkan kat tengah tu je...takda bentuk kelopak gini...Amazing saya tengok awak punyaaaa...Woww..Tahniahhh!

    BalasPadam
  17. Cantik ya. Boleh amik upah hehe

    BalasPadam
  18. menarik! boleh buat sebagai surprises gift kan :)

    BalasPadam
  19. cantik dah tu gubahan CCL ni.. kene lebih prektis so takde la kene amik 2 hari nak siapkan satu gubahan

    BalasPadam

tinggalkan komen anda kat sini. . InsyaAllah CikCappuccinoLatte akan sentiasa membalas kunjungan