Assalamualaikum dan salam sejahteta .
RESEPI BISKUT MAZOLA , HANYA GUNA 4 BAHAN CONFIRM JADI SEDAP Biskut mazola ni antara biskut lagend jugak . Bila tengah-tengah buat biskut mazola ni teringat pulak dekat abah Roslee, dia memang sukakan biskut mazola . Begitu juga salah satu favourite CCL .Mudah sangat nak buat biskut Mazola ni . Bahan-bahan pun mudah je .
BAHAN-BAHAN BISKUT MAZOLA
-2 cawan kacang tanah (sangai kacang tanah tanpa minyak dan diblender kering)
-½ gula aising (diayak)
-2 ½ tepung gandum (diayak)
-1 cawan minyak mazola
CARA MEMBUAT BISKUT MAZOLA
Campurkan kacang kisar , gula aising, tepung gandum . Kemudian gaul sehingga sebati .
Masukkan minyak mazola sedikit demi sedikit dan uli sehingga dapat tekstur tepung yang sempurna .
Kalau tekstur adunan tepung dah ok , boleh la mula bentukkan biskut mazola ikut bentuk yang hangpa suka .
Sebagai hiasan, korang boleh letakkan hiasan kacang di atas biskut . CCL hanya sapu kuning telur sahaja.
Bakar dalam oven dengan suhu 150c dalam 20 minit .
Selamat mencuba .
10 Ulasan
laaa, senang jaaa rupanyaa eh. sedap pon sedap :)
BalasPadamFavourite akak ni, CCL. Tapi raya tahun ni tak ada rezeki makan mazola.
BalasPadamAyah Fiza pun suka sangat Biskut Mazola ni. Setiap tahun akan buat. Mudahkan. Thanks CCL share resepi.
BalasPadamsedapnyaa..tapi klo AD buat ni kelaut jadinya..hahaha
BalasPadambiskut ni tiaptahun wajib sis buat
BalasPadamhe hee tempahan kwn opis, tiaptahun muncul je dia nak biskut feberet dah dkt 10 thn
haritu buat masa raya haha
BalasPadamKuih biskut kacang ni boleh dikatakan biskut lejen juga. Tradisional turun temurun. Masa saya kecil, kuih kacang antara biskut raya yang wajib mak buat.
BalasPadampernah buat sekali kat rumah mentua...lepas tu mil suruh buat lagi, oven pulak rosak
BalasPadamSenang nak buat biskut mazola kan. Memang biskut lejen, dari dulu sampai sekarang tetap diminati.
BalasPadamSimple nya bahan..nnt nak try la pkp dkt rumah ni asyik nak mkn ja..tp nak tnya kacang tu kisar halus ka?
BalasPadamtinggalkan komen anda kat sini. . InsyaAllah CikCappuccinoLatte akan sentiasa membalas kunjungan