Assalamualaikum dan salam sejahtera .
RESEPI : TART CADBURY TAK CAIR DALAM OVEN Suka makan coklat cadbury ?? Hah hangpa wajib makan biskut raya Tart Cadbury . Lagi sedap . Tahun ini ada keinginan nak buat tart cadbury . Memang sebelum ni CCL tak pernah rasai kesedapan tart cadbury , memandangkan tahun ini ada sedikit kelapangan masa so, tak salah nak mencuba resepi tart cadbury .
Adunan semuanya oleh mak CCL sendiri . Lepas tu CCL yang handle kan biskut raya . Terfikir jugak eh cadbury ni kangg cair pulak dalam oven sebab oven kan panas, takut pulak coklat cadbury tu melting dalam oven dah tak jadi biskut raya .
Percubaan pertama nak masukkan dalam oven , bismillah dan doa bagi biskut raya ni boleh di makan . Alhamdulillah . Setelah dimasukkan dalam oven dalam beberapa minit, biskut raya sempurna je . Tak ada coklat yang lebur dalam oven .
So hangpa yang nak try buat boleh follow reepi di bawah .
Bahan-bahan
-cadbury dairy milk( 90pcs)
-250g buttercup (Anchor)
-4 sb gula halus
-1 biji telur
-1 sk esen vanilla
-1 1/2 sb pewarna purple
-2sb tepung jagung
-2sb tepung kastard
-4 cawan tepung gandum
Cara-cara
-Masukan butter , ( keluarkan dulu dari peti ais biar lembut senang nak gaul) , masuk gula, telur, esen vanilla gaul saja dengan wisk.
-Then masuk tepung jagung, tepung kastard n pewarna. gaul lagi then masuk tepung gandum sikit2 sampai doh tak melekat di tgn. *kalo doh still melekat di tgn masuk tepung kastard @ tepung gandum sikit2 sampai doh cantik.
-Bila doh dah tak melekat di tangan boleh terus masuk dalam acuan bentuk tart dan letak cadbury tengah-tengah.
-Bakar 130•c selama 35minit. *jgn lupa preheat oven dulu.
5 Ulasan
Wah sdpnya..sha dah try time raya tu tp versi lain..mmg x melt coklat tu hihi
BalasPadamOh, senang je rupanya nak buat tart cadbury ni. Rasa sedap tapi cara buat senang. Ha, boleh buat sendiri lepasni..
BalasPadamWah.... cadburry mmg pebret ni...
BalasPadamKalau tk PKP mesti best dapat makan biskut raya cadburry kat umah CCL kan eheheh
Inovasi terhadap kuih tat.. Rasa coklat, Cadbury pulak tu. Confirm sedap
BalasPadamini kalau buat ni, tak smpai sehari habis dah...
BalasPadamtinggalkan komen anda kat sini. . InsyaAllah CikCappuccinoLatte akan sentiasa membalas kunjungan