CARA MEMBUAT KUAH LAKSA MENGGUNAKAN IKAN SARDIN DALAM TIN DAN ULAM-ULAMAN YANG UNIK



Assalamualaikum dan salam sejahtera . 


CARA MEMBUAT KUAH LAKSA MENGGUNAKAN IKAN SARDIN DALAM TIN DAN ULAM-ULAMAN YANG UNIK Memandangkan PKP , tak kerja dan duduk di rumah mula lah setiap hari berlegar-legar dalam kepala nak masak apa . Asal buka facebook je macam-macam menu yang ada . Nampak menyelerakan pulak . So hari ni CCL plan nak makan laksa . First time buat kuah laksa , itu pun CCL try buat kuah laksa menggunakan ikan sardin dalam tin . Alhamdulillah cara penyediaanya sangat mudah . Bahan-bahan pun mudah . 

Rasanya tetap macam laksa biasa . Sedap . 


Bagi ulam-ulaman pulak nampak unik sedikit tak seperti ulaman yang biasa . CCL letakkan kobis yang dihiris halus , bunga kantan dihiris halus dan lobak merh yang sudah diparut , tak lupa jugak bawang merah dihiris halus . 



RESEPI LAKSA KUAH SARDIN, CARA MEMBUAT KUAH LAKSA MENGGUNAKAN IKAN SARDIN DALAM TIN , RESEPI LAKSA IKAN SARDIN , MENU LAKSA IKAN SARDIN, RESEPI MUDAH LAKSA IKAN SARDIN



Bahan-bahan


-sebungkus laksa

-1 tin ikan sardin ( CCL guna tin besar jenama ayam brands)

-6 ulas bawang merah

-4 ulas bawang putih

-bunga kantan

-daun kesum

-5 tangkai cili kering

-belacan 

-garam 

-air 

-telur rebus

-asam keping



Ulam yang dihiris halus

-lobak merah

-bawang putih

-kobis 


Cara penyediaan


-Rebus laksa


-masukkan bawang merh , bawang putih , cili kering dan belacan . Masukkan sedikit air ke dalam mesin pengisar dan kisar sehingga halus . 


-masukkan satu tin ikan sardin ke dalam mesin pengisar bersama bahan-bahan tadi . CCL masukkan sekali kuah sardin dalam mesin pengisar dan kisar sehingga betul-betul hancur


-masukan semua bahan ke dalam periuk , masukkan air , masukkan asam keping . 

Hampir-hampir mendidih CCL masukkan keratan daun kesum dan sedikit bunga kantan dan garam .

 

- masak sehingga kuah laksa betul-betul mendidih



Catat Ulasan

9 Ulasan

  1. Sejak akhir-akhir ni ramai yang post entri berkaitan laksa. Tapi tu lah, saya tak makan laksa.. Pernah cuba nak rasa, tapi tekak saya tak boleh masuk..

    BalasPadam
  2. W'salam Cik CL,
    Dari hari ke hari nak buat menu laksa guna sardin dalam tin tapi belum sempat.
    Asyik tak cukup bahan saja..

    BalasPadam
  3. wahh boleh cuba ni. sedap tak?

    BalasPadam
  4. Menariknya guna ikan sardin dlm tin. Mesti rasa lain sikit kann hehe

    BalasPadam
  5. Menarik. Kalau tetibe craving laksa tapi takde stok ikan boleh try ni

    BalasPadam
  6. menarikk resepi laksa ni..

    BalasPadam
  7. wah menarik laksa ni lain dari yg lain.. ingatkan guna ikan sardin fresh tu sebab mak pernah guna ikan sardin fresh..rupanya boleh guna ikan sardin tin jugak :)

    BalasPadam
  8. Macam senang jee. nk try la.. hihi

    BalasPadam

tinggalkan komen anda kat sini. . InsyaAllah CikCappuccinoLatte akan sentiasa membalas kunjungan