Assalamualaikum dan salam sejahtera.
"MOKTAN ASAM BOI TANPA BIJI" BARULAH RANCAK NAK MAKAN Sekarang ni buah kayu. Di dusun , di tepi-tepi jalan banyak yang terjual . Ia buah kayu ni kategori buah-buahan tempatan seperti buah manggis, rambutan, cempedak, durian dan banyak lagi laa . Selalu kalau nak makan buah manggis dan rambutan ni jarang nak dibeli . Memang dusun kat kampung banyak pokok . Hasil pokok yang berbuah lebat tu boleh makan . Petang kelmarin mak saudara CCL hulurkan satu beg plastik buah rambutan . Kalau kat utaqa ni buah rambutan dipanggil "Moktan". Nak tahu apa yang terjadi pada buah rambutan tu ?
Memang habit CCL dari dulu suka kupaskan kulit buah rambutan masukkan dalam tupperware dan simpan dalam peti sejuk , biar sejuk lagi sedap lagi fresh nak makan . Tapi pagi tadi terlebih rajin pulak . CCL asingkan biji rambutan dan isi, taburkan serbuk asam boi dan letak lah dua atau tiga biji cabai ke dalam isi rambutan . Gaul-gaul sama rata . Memang sedap dimakan . Kecur air liur .
Mudah ke nak asingkan biji rambutan tu ?
Ya sangat-sangat mudah . Biji rambutan tu tak ada keras sangat . Lepas korang kupas dia punya kulit, korang boleh belahkan rambutan kepada dua bahagian then just cungkil je biji tu dengan pisau . Memang mudah ditanggalkan .
Lepas ni , korang boleh cuba
15 Ulasan
Sedap tu, nak moktan hat lekang :)
BalasPadamDah siap, sedap dimakan
BalasPadamnak buatnye leceh
Ye..LeYa pun selalu je buat macam tu. Lebih mudah nak makan tanpa biji
BalasPadamUiii.. Lain macam cara makannya..
BalasPadamrare ni. tak pernah olah buah rambutan. makan begitu saja or at least disejukkan
BalasPadamweh sedapnyaaaa kenapa lah baru tahu resepi ni harini. Haritu rambutan banyak orang bagi x tau nak buat apa.. rosak cam gitu je semua hmm T_T
BalasPadammcm sedap tu
BalasPadamWahh lain macam dia punya style makan rambutan. Sedap juga macam ni. Senang nak makan
BalasPadamwahh dh kecur liur wak nih,.. huhuhu
BalasPadamTeringat pulak kat arwah opah saya. Dia pun suka kupas rambutan siap-siap, buang biji, simpan dalam fridge. Senang nak makan. :)
BalasPadamBiasa saya makan jambu je kalau letak asam boi. Kreatif ni.
BalasPadamx kisah laa masam ke manis tp kalau dah buangkan biji mmg mkn lajuuu je😆😆😆
BalasPadamdulu memang selalu kopek kulit lepastu simpan dalam fridge. Makan sejuk2 memang sedap sangat
BalasPadamSatu perkataan - TERGODA
BalasPadamNak kena cari rambutan ni.. Sedapnya..
BalasPadamtinggalkan komen anda kat sini. . InsyaAllah CikCappuccinoLatte akan sentiasa membalas kunjungan