6 Jenis Cendawan di Pasaran CCL nak share jenis cendawan yang ada dijual di pasaran. Yang ini ada yang selalu kita dalam masakan .
Cendawan Shiitake
- bentuk bulat berwarna coklat kehitaman
- ada sedikit corak pada bahagian atasnya
- rasa yang lembut dan ada aromanya tersendiri
- boleh didapati dalam keadaan kering atau segar
Cendawan Shimeji
- ada dua warna iaitu coklat dan putih
- ada bau yang wangi
- tekstur yang lembut , kenyal dan boleh dimakan mentah
Cendawan Butang
- bentuk seakan butang
- mempunyai dua warna iaitu putih dan coklat
- tekstur lembut dan kenyal
Cendawan Enoki
- bentuknya panjang berwarna putih seperti taugeh
- tekstur yang kenyal dan rangup apabila dikunyah
- harga cendawan ini agak murah di pasaran
Cendawan Tiram Raja
-bentuk seakan butang dan mempunyai tangkai atau batang yang isinya tebal
-tekstur yang kenyal dan lembut
- mempunyai aroma tersendiri ketika dimasak .
Cendawan tiram
- rasa agak manis, lembut dan pejal
-boleh dimasak dalam pelbagai kaedah seperti goreng, tumis dan direbus
- cendawan ni sangat popular dalam masakan cina
Selalu juga kan kita juga cendawan ni dalam masakan . Kalau hangpa nak tahu cendawan ni juga boleh menggantikan garam dalam masakan sebagai pelengkap rasa .
8 Ulasan
i love mushrooms so much! especially enoki dengan shiitake tu hehe
BalasPadamada antara nya cendawan marhain dan yang bukan marhain hahahaha :D
BalasPadamMacam2 jenis cendawan semuanya sedap bila masak. Memang kegemaran la ni.
BalasPadamDalam list ni, rasanya cendawan tiram raja belum pernah makan. Enoki tu favourite. Goreng celup tepung sedap.
BalasPadamcendawan tiram raja dengan shitake selalu jadi stok dekat rumah
BalasPadamcendawan enoki shj yg ldy suka dan akan beli.. yg lain ldy x makan..
BalasPadamApa jenis cendawan suka makan.
BalasPadamOM suka makan enoki dan shitake. Fav betul 2 cendawan ni
BalasPadamtinggalkan komen anda kat sini. . InsyaAllah CikCappuccinoLatte akan sentiasa membalas kunjungan