Assalamualaikum dan salam sejahtera .
RESEPI : DESSERT SAGU BERSAMA SUSU CAIR BERKRIM selalunya menu ni dipanggil sebagai "Sagu gula melaka " disebabkan bekalan untuk gula melaka memang tak ada di dapur ni .so CCL tukar kepada penggunaan susu cair dan susu pekat .
BAHAN-BAHAN
- Sagu
- Susu cair
- Susu pekat
- Daun pandan
- Pewarna
- Air
- Garam
- Rendamkan biji sagu dalam 15 minit.
- Masukkan sagu ke dalam air yang tengah mendidih. Kacau perlahan-lahan sehingga sagu berwarna putih tadi bertukar menjadi jernih . Boleh tambah air mengikut sukatan sagu.
- Kacau perlahan-lahan sagu sehingga sagu menjadi likat dan boleh masukkan sedikit pewarna
- Sagu yang siap dimasak hendaklah di ditapis untuk membuang lebihan kanji yang ada pada sagu,dan jiruskan sedikit air ke atas sagu yang di tapis. barulah nanti sagu nampak cantik,dan masukan ke dalam acuan dan disejukkan
- Masukkan susu cair dan susu pekat sedikit sahaja ,kacau sehingga sebati atas api yang perlahan.
- Masukkan secubit garam dan masukkan daun pandan untuk menaikkan lagi aroma .kacau sehingga mendidih.
- Susu tersebut boleh dibiarkan sejuk seketika barulah dihidangkan bersama sagu yang telah disejukkan tadi
Selamat mencuba .
4 Ulasan
cantik kejadian..merah & putih. leh try ni.. tq for sharing!
BalasPadamEee sedapnya. Dulu suka beli benda ni dekat kolej. 😋
BalasPadamSedapnya tengok manisan tu..tambah Ngan ais lagi best makan tengah cuaca panas ni..thank share resepi..nanti boleh cuba..
BalasPadamMudah je.. nanti nk cuba la
BalasPadamtinggalkan komen anda kat sini. . InsyaAllah CikCappuccinoLatte akan sentiasa membalas kunjungan