Assalamualaikum dan salam sejahtera
Alhamdulillah, mudah juga rupanya resepi ni.bahan-bahan pun tak banyak .part yang paling mencabar ialah part kacau adunan tersebut di atas api . Memang tak boleh tinggal , kena start kacau sehinggalah adunan menjadi pekat.make sure keadaan api kena pelahan je tau .
So korang yang tak pernah mera kuih kasidah.boleh la follow resepi kat bawah yer .
Bahan-bahan
- 2 cawan tepung gandum
- 3 cawan air
- 1/2 cawan gula
- 1 ulas bawang besar @ bawang merah
- Minyak
- Garam
Cara-cara
Panaskan minyak di dalam kuali dan gorengkan bawang yang telah dihiris halus.
Bawang goreng yang sudah siap digoreng
Masukkan 2 cawan tepung, 3 cawan air, 1/2 cawan gula dan sedikit garam blend sehingga sebati . Selepas semuanya sebati tapis adunan tersebut supaya dapat asingkan adunan yang berketul-ketul
Masukkan adunan tersebut didalam kuali dengan api yang perlahan, kacau rata sehingga adunan tersebut nampak pekat macam dalam gambar.
Adunan yang telah siap dikacau sehingga pekat tadi dimasukkan ke dalam loyang .sebelum tu sapukan sedikit minyak kedalam loyang tersebut dan masukkan acuan tadi ke dalam loyang dan ratakan.sapukan sedikit minyak diatas kasidah dan taburkan bawang goreng di atasnya .
Biarkan kasidah sejuk barulah boleh dipotong supaya kasidah membentuk dengan elok .
Selamat mencuba !
10 Ulasan
Pernah dengar nama kuih kasidah tapi belum pernah jumpa, apalagi merasa. Terima kasih kongsi resepinya ye.
BalasPadamThank share resepi...boleh try buat Ning untuk makn petang..sejak pKp ni asyik pikir nk MKN je..haha
BalasPadamakak ada sekali buat kuih kasidah ni teringin nak cuba, sedap la jugak..
BalasPadamwah..sedap ni..blh cuba..:)
BalasPadamaduuu kalau kita, memang tak boleh telan la ni...sebab ade bawang atas dia..haha
BalasPadamerrr...x pernah jumpa kuih ni..1st time akak dengar..sedap ke?
BalasPadampandainya CCL masak..
BalasPadamBaru nampak rupa kuih kasidah. Selama ni dengar orang sebut je. Nanti nak cuba buatlah.
BalasPadamsedap ni.
BalasPadamni blog ke3 mlm ni aida baca pasal kuih ni.
musim PKP ni, ramai yg buat aneka kuih.
umpama Ramadhan la plak :)
Dri kecik kue ni mkn,smpaila sekarang,memang sedap lemak lemak aroma bawang tu ermmm😋menyelarakn
BalasPadamtinggalkan komen anda kat sini. . InsyaAllah CikCappuccinoLatte akan sentiasa membalas kunjungan