BISKUT TART STRAWBERI
Bahan-bahan :
- 600 gm tepung gandum
- 160 gm gula ising
- 300 gm marjerin
- 140 gm mentega
- 2 biji kuning telur gred A
- 1 sk esen vanila
- 3 sudu besar tepung susu
- Jem strawberry secukupnya
- 3sudu pewarna merah/strawberi
- 1 biji telur untuk sapuan
Cara-cara :
- Pukul mentega dan marjerin bersama gula hingga kembang.
- Masukkan kuning telur satu demi satu sambil dikacau. Masukkan esen vanilla dan kacau lagi.
- Masukkan pewarna dan kacau sebati.
- Masukkan tepung dan tepung susu. Kacau hingga sebati.
- Tekapkan atau bentukkan adunan mengikut citarasa masing2. Letakkan inti srawberry di tengah2nya dan gulung atau tutup kemas.
- Susunkan doh tadi di atas dulang pembakar (griskan dgn sedikit mentega) dan sapukan kuning telur pd permukaan doh tadi.
- Bakar selama 20-25 minit atau sehingga keemasan pd suhu 160C. (ikut oven masing2)
2 Ulasan
Selamat Hari Raya Aidilfitri Buat Semua Rakan-Rakan Blogger ..
BalasPadamBlogwalking Malam Raya...hehehehe.
Dari Hanif Idrus Blog and Family.
Thanks be my friend
aritu ungu, skrg pink pula..ehehe
BalasPadamtinggalkan komen anda kat sini. . InsyaAllah CikCappuccinoLatte akan sentiasa membalas kunjungan