BAHAN KULIT PAI:
( dipukul sekejap)
- 10 keping pastri fillo
- 100ml mentega cair
- 1 biji kuning telur
BAHAN INTI:
( dipanaskan)
- 10 biji pisang emas
- 100gm tepung kastard segera
- 100gm gula perang halus
- 200ml susu segar
- Air secukupnya
BAHAN TOPPING MERINGUE :
(diparut)
- 2 biji putih telur
- 2 sudu makan gula aising
- 1 biji lemon
CARA MEMASAK:
- Untuk membuat kulit pai, sapukan mentega cair pada setiap kepingan pastri dan aturkan ia menjadi lima lapisan.
- Kemudian potong atau terapkan mengikut bentuk kesukaan anda.
- Seterusnya letakkan lapisan yang telah dipotong tadi ke dalam acuan mufin dan bentuk ia seperti mangkuk kecil.
- Sapukan sedikit kuning telur di atasnya dan bakar sehingga berwarna keperangan. Ketepikan.
- Untuk inti pula, pisang emas disalut dengan gula perang sehingga sebati.
- Kemudian panggang di atas kuali leper sehingga keperangan. Angkat dan ketepikan.
- Seterusnya ambil lebihan gula di dalam kuali leper tadi dan dimasukkan ke dalam periuk kecil. Tambahkan air secukupnya dan didihkan sehingga menjadi sos karamel.
- Sementara itu, tepung kastard segera dicampurkan dengan susu panas dan diputar sehingga menjadi halus dan gebu.
- Untuk membuat topping meringue pula, pukul kesemua bahan sehingga menjadi gebu dan halus.
- Selepas itu masukkan inti kastard tadi ke dalam pastri fillo yang telah dibakar. Masukkan pula pisang berserta sos karamel ke dalamnya.
- Akhir sekali, paipkan meringue di atas pai dan bakar semula sehingga meringue menjadi keperangan.
- Sedia untuk dihidangkan.
6 Ulasan
Wahh resepi lagi . Sedapnye :D
BalasPadamnice sharing akak,boleh cuba buat semasa berbuka nanti ^___^
BalasPadamagak agak...kalaau org lelaki wat leh jadi cam dlm gmbr tu x? hehe
BalasPadam
BalasPadamnmpk sedap..nyum2..
btw, salam ramadhan & selamat berpuasa =)
boleh cuba nie..:)
BalasPadammesti sedap nih!. nnt nak cuba. :)
BalasPadamtinggalkan komen anda kat sini. . InsyaAllah CikCappuccinoLatte akan sentiasa membalas kunjungan