Bahan-bahan:
1/2kg daging batang pinang, dihiris nipis. (Jika daging biasa, rebus hingga lembut dahulu).
2 ulas bawang putih - diketuk
1 ulas bawang besar - dipotong bulat
1 sudu besar cili giling
1 sudu besar sos tiram *
1/2 sudu besar Nam Pla (sos ikan)*
1 sudu besar sos tomato*
(satukan bahan-bahan *)
garam & gula secukup rasa
minyak masak
daun ketumbar utk hiasan
Cara-cara:
1. Panaskan minyak, gorengkan hirisan
daging hingga kekuningan (separuh masak). Ketepikan.
2. Tumis bawang putih, masukkan cili giling. Kacau hingga cili garing.
3. Masukkan campuran bahan-bahan *. Kacau hingga sebati.
4. Masukkan hirisan daging semula, kacau. Masukkan bawang besar, garam dan gula secukup rasa. Kacau hingga sebati.
5. Angkat dan hiaskan dengan daun ketumbar
6 Ulasan
Sedap.. Terliur saya..
BalasPadamnampak sedap. hehehehhe
BalasPadamsedapnyaaa
BalasPadammasak sendiri lagi best,kan.kadang2 seram tekak nak makan kalau beli daging masak merah kat kedai.dagingnya macam dicurah water color...dah tentulah color merah he3..
BalasPadamkadang2 liat ngeeee...baik masak sendiri huhu..
wahhh. boleh cuba. nice sharing ;D
BalasPadamsedapnyaaa. ni favorite mak busyra
BalasPadamtinggalkan komen anda kat sini. . InsyaAllah CikCappuccinoLatte akan sentiasa membalas kunjungan