Assalamualaikum dan salam sejahtera
BAHAN KULIT TAT:
- 230gm tepung gandum
- 100gm mentega
- 30ml air
- Garam secukupnya
BAHAN INTI BAYAM:
- 70gm bayam hijau |cincang halus
- 1 biji bawang |cincang halus
- 4 biji telur
- 150gm susu segar
- 20gm keju parmesan
- 1 sudu makan minyak zaitun
- Garam dan lada hitam secukup rasa
- Air secukupnya
CARA MEMASAK:
- Panaskan oven dengan suhu 200 ⁰ Ketepikan.
- Satukan tepung, mentega dan garam. Ramas dengan menggunakan hujung jari hingga menjadi seakan serbuk roti.
- Masukkan air dan uli hingga menjadi doh.Bahagikan doh beberapa bahagian dengan berat lebih kurang 30 gram setiap satu dan tekan pada acuan tat mengikut saiz yang dikehendaki.Biarkan ia di dalam peti sejuk sementara membuat inti.
- Untuk membuat inti: Celurkan bayam di dalam air panas hingga layu, toskan dan cincang halus. Ketepikan.
- Panaskan minyak di dalam kuali. Tumiskan bawang hingga layu dan masukkan garam dan lada hitam secukup rasa. Kemudian masukkan bayam dan gaul sekata. Alihkan dari api dan biarkan sejuk seketika.
- Dalam bekas berasingan satukan telur dan susu dan kacau sekata. Masukkan bawang dan bayam yang ditumis tadi. Kacau sekata dan seterusnya masukkan keju parmesan.
- Keluarkan kulit tat daripada peti sejuk. Tuangkan ke dalam kulit tat dan bakar pada di dalam oven 35-40 minit hingga kulit tat perang dan inti masak.
- Keluarkan dari oven dan biarkan seketika. Sesuai dihidangkan suam
selamat mencuba
15 Ulasan
salam sis, tak pernah makan tart bayam ni, tapi nampak macam sedap, tq share resepi:)
BalasPadamNampak sedap sis, terus rasa nak cuba buat 😊
BalasPadamThank you for sharing!! ^^
BalasPadamWahhh.. kena cuba ni
BalasPadamWahhh...sedap gayanya ni.
BalasPadamuuish baru festime dengar. tapi tengok gambar nampak sodap tuuu..
BalasPadamThank you share healthy recipe ni :)
BalasPadamTak pernah makan lagi tart mcm ni. Nanti nk try..
BalasPadamsalam lamanya tak buat tart sebab kemalasan nak buat tart tu huuu... sedapnyaa
BalasPadamwahhh macam sedap je ni.. kita nak try lah nanti!
BalasPadamini pun sedap! kenapa BW di blog CCL wktu2 mcm ni.. haha
BalasPadamGreat tips..!!
BalasPadamhttps://www.indhospitalsolution.com/services/best-healthcare-recruiters-consultant/
Uish.. Nampak sedap..
BalasPadamAda cheese parmesan tu, semua sedap dekat kita XD
BalasPadamwuw sedap
BalasPadamtinggalkan komen anda kat sini. . InsyaAllah CikCappuccinoLatte akan sentiasa membalas kunjungan