Assalamualaikum dan salam sejahtera .
RESEPI : PENGAT PISANG BERANGAN BERSAMA SAGU | Menu yang tak pernah lapuk dek telan zaman . Salah satu makanan tradisi juga ni Pengat pisang berangan bersagu kurang manis kurang manis sesuai untuk minum petang.. alhamdulillah.
Bahan-bahan :
> 11 biji pisang berangan
> 3 cawan santan pekat
> 2 cawan air
> 2 sudu besar sagu biji (halus) - rendam 1/2 jam dgn air biasa kemudian basuh di air paip yg mengalir menggunakan penapis sebelum digunakan
> 1 ketul kecil gula melaka ( anggaran lbh kurang tak sampai 1/2 cawan atau boleh juga ikut citarasa manis takat mana yg anda suka)
> 3 helai daun pandan - cuci bersih & simpul
> secubit garam
Cara penyediaan :
1. Masak gula melaka bersama air hingga larut.
2. Pisang dipotong serong atau ikut kesesuaian dan citarasa.
3. Masak santan bersama secubit garam dan daun pandan. Pastikan sentiasa dikacau supaya tak membuak, api jangan terlalu besar..
4. Masukkan biji sagu yang telah di tos.. Kacau sentiasa sehingga biji sagu nampak agak jernih sedikit.
5. Masukkan pisang yang telah dipotong dan terus masak hingga biji sagu jernih sepenuhnya...(pastikan tak berhenti mengacau2 kuahnya supaya santan tak berketul2).
6.. Akhir sekali tapiskan air gula melaka ke dalam periuk & masak seketika... Jika nampak terlalu pekat boleh tambah air panas & terus masak lagi hingga mendidih...rasa dulu.. kalau kurang manis boleh tambah gula pasir .
7. Sedia utk dihidangkan ketika masih agak panas atau boleh juga dinikmati setelah disejukkan dalam peti sejuk.
23 Ulasan
Sedapnya pekena dengan kopi o...
BalasPadamya Allah sedapnyaaaa nak plishh
BalasPadamSedapnyaaa ada biji sagu dalam pengat.. Kruk kruk
BalasPadamYa Allah, sedapnya.. lama tak makan pengat pisang
BalasPadamMasak pengat ni tade la susah sangat kan? senang jer. Janji bahan2 watak utama penting :)
BalasPadamKadang-kadang mengidam juga nak makan macam ni nak masak malas hehehe nak cari kat luar tak ada tapi dah ada resipi macam ni ok lah boleh buat nanti hehehehe...
BalasPadamhuhu tengok pun dah tahu sedappp nak skettt
BalasPadamSedapnya...lama dah tak makan pengat ni
BalasPadamIni feveret sy ni, sy suka sejukkan dlm peti sejuk duly lg kik
BalasPadamfav kan ana ni CCL. terliur tgk gambar ni. sedapnyaaaa.... kak ana plg kalau makan plg suka part sagu tu.
BalasPadamlama giler xmkn pngat pisang ni. sedapp
BalasPadamterliur dah teman nengoknya.. memang antara kegemaran teman ni.. nyum2.. leh try resepi ni gak nti..
BalasPadamNampak sedapnya.. Nak makan.. Great recipe... Jom, let's try make and eat it..
BalasPadamBoleh buat nnt ni..mcm sedap jak hehe
BalasPadamni makanan fav ni..sedap sangat
BalasPadammakan dgn roti sedap niii
BalasPadamLong time did not eat Pengat pisang. Seem so delicious the dish
BalasPadamYa Allah.. Sedapnya.. Lama tak makan..
BalasPadamMmg feveret saya ni. Lagi sedap kalau mkn sejuk2
BalasPadamSedapnya.. boleh try ni. Terima kasih sudi berkongsi resipi.
BalasPadamBuat kuah lebih sikit.. cicah roti... sedapppp....
BalasPadamKalau tercair mcm mana nk adjust ðŸ˜ðŸ˜ðŸ˜ðŸ˜
BalasPadamLooks super tasty 😋😋
BalasPadamtinggalkan komen anda kat sini. . InsyaAllah CikCappuccinoLatte akan sentiasa membalas kunjungan