LALA MASAK LEMAK CILI API - menu nie antara menu feveret CikYana kala menjelma bulan ramadhan . setiap kali tiba bulan ramadhan . menu nie takkan terlepas dari mulut CikYana untuk menikmatinya . memandangkan CikYana nie 'hantu seafood' .
selalunya siput lala kalau dibeli fresh- fresh dari market atau pasar tani . antara menu yang CikYana selalu sediakan untuk siput lala nie ialah masak lemak cili api . . pedas berapi beb !! sebab CikYana kn taste Malaysian Food sukakan makanan yang pedas - pedas baru puas kalau menikmati hidangan . .
meh sini CikYana kongsi resepi tersebut
BAHAN
- 1kg Siput lala
- cili padi
- i inci kunyit hidup
- 3 ulas bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 2 batang serai
- santan pekat
- 1 keping asam
- gula
- garam
CARA MEMBUAT
- kisarkan cili padi , kunyit hidup , 1 batang serai , bawang merah dan bawang putih dan masukkan ke dalam periuk sehingga mendidih bersama siput lala & 1 batang serai yang telah diketuk
- masukkan santan dan juga asam keping . tambahkan perasa gula dan garam unutk menyedapkan lagi masakkan
- kacau rata dn biarkan siput lala mendidih dan boleh disediakan
selamat mencuba
3 Ulasan
sedapnya terliur plak
BalasPadamBleyh masak berbuka nnti .hehe
BalasPadamalamak.. nampak mcm sedap
BalasPadamterliur la pulakkk...
huhu
tinggalkan komen anda kat sini. . InsyaAllah CikCappuccinoLatte akan sentiasa membalas kunjungan