Selera Tekak Masing-Masing

Assalamualaikum dan salam sejahtera 

Selera Tekak Masing-Masing Ada yang kata menikmati makanan itu cukup sekadar merasa di lidah. Kalau sedap, makan saja. Tak perlu persoalkan keseimbangan rasa, tekstur, atau bagaimana ia berfungsi dalam tekak. Tapi betulkah begitu, atau kita sekadar terbiasa dengan apa yang kita suka tanpa benar-benar memahami bagaimana tekak kita bekerja?

Setiap kali kita makan, lidah mengesan lima rasa utama. Manis, masin, masam, pahit, dan umami. Isyarat dihantar ke otak, mencipta memori rasa yang menentukan sama ada kita suka atau tidak sesuatu makanan. Hidung pula melengkapkan rasa itu. Sebab itu bila selsema, makanan terasa hambar. Tekstur juga memainkan peranan besar. Ada makanan yang terasa enak kerana gabungan rangup dan lembut, ada yang tidak kena kerana teksturnya yang janggal.



Tapi apa yang lebih menarik, selera bukan sesuatu yang kekal. Dulu tak suka sayur, sekarang boleh makan. Dulu tak tahan pedas, lama-lama jadi ketagih. Otak belajar dari pengalaman, bukan sekadar genetik.

Jadi bila ada yang kata tekak seseorang tak sesuai untuk sesuatu makanan, adakah itu biologi atau sekadar kebiasaan? Kalau kita boleh belajar menerima kopi tanpa gula, kimchi, atau sushi mentah, kenapa tidak budu, petai, atau lemak cili api?

Tekak boleh dilatih. Selera boleh berubah. Begitu juga dengan cara kita menjaga kesihatan. Ramai yang rasa air kosong hambar pada mulanya, tapi bila mula mengurangkan gula, baru perasan betapa segarnya air tanpa perisa tambahan. Sama juga dengan makanan sihat. Apa yang dulu terasa membosankan, akhirnya jadi kegemaran bila kita biasakan.

Kadang-kadang, bukan tekak yang tak boleh menerima. Cuma kita yang belum membiasakan diri.


Catat Ulasan

8 Ulasan

  1. Janji cukup rasa... Alhamdulillah

    BalasPadam
  2. Masa kecil tak suka sayur, sekarang suka sangat makan sayur.

    BalasPadam
  3. Betul2... Cuya dulu tak suka tempe, sayur2 lain.. sekarang dah besar, macam2 benda boleh makan

    BalasPadam
  4. Dulu rabia tak boleh makan pedas sgt ..skrg boleh la merasa pedas sikit

    BalasPadam
  5. betul, kadang-kadang dulu kita tak suka dan makan sesuatu tu, tapi sekarang dah jadi kesukaan pula kan.. :)

    BalasPadam
  6. Setuju..selera memang ikut tekak masing- masing..mana yang x leh nak makan tu x leh nak ikut macam selera orang lain kan...

    BalasPadam
  7. Saya setujuuu sangat2. Selera memang bisa berubah. Saat kecil saya tak suka ikan. Samasekali tak suka. Tapi semakin besar, bisa menerima rasa ikan, walaupuuuun blm semua. Hanya ikan tertentu. Tp setidaknya ada perubahan.

    Dulu saya tak bisa americano . Pahit kan. Tapi sejak hidup sehat, cut sugar, saya beralih pelan2 ke kopi tanpa gula dan krimer. Awalnya memang susah. Tapi kata teman saya, biasain aja, pelan2, setiap hari. Skr, saya justru malas minum kopi pakai susu dan gula 🤣. Americano saja 😄

    BalasPadam
  8. part air kosong tu mmg betul. mula2 mmg payah nk konsisten minum. tp bla dah kurang craving pd mknn manis sedikit demi sedikit tekak lbh suka air kosong walau keinginan minum manis memuncak

    BalasPadam

tinggalkan komen anda kat sini. . InsyaAllah CikCappuccinoLatte akan sentiasa membalas kunjungan