RESEPI : AYAM MASAK BERLADA


Assalamualaikum dan salam sejahtera 


RESEPI, RESEPI MUDAH, RESEPI AYAM MASAK BERLADA, AYAM BERLADA,


RESEPI : AYAM MASAK BERLADA Disebabkan dah jemu ayam masak merah, ayam masak sambal, ayam masak kicap terhasil la ayam masak berlada campak campak .sedap terangkat pedasnya makan dengan nasi panas panas ni sedap .


BAHAN-BAHAN

- Ayam
- Sos tiram
- Serai

(bahan di bawah semuanya dihiris dicincang halus) 
- Bawang putih 1 labu kecil
- Cili api 4-5 tangkai
- Cili masak merah 2-3 tangkai
- Halia 1 inci


CARA-CARA

1. Gorengkan ayam macam biasa gaul dengan kunyit garam, goreng medium ya jangan terlampau masak

2. Panaskan api, tumiskan bahan bahan yang dihiriskan halus tadi bila dah naik bau terus masukkan serai sebatang ya ketuk dulu tau

3. Masukkan sos tiram 1 sudu tumis bersama bahan tadi

4. Akhir sekali masukkan ayam yang telah digoreng awal tadi. Simple mudah

RESEPI : AYAM MASAK BERLADA RESEPI : AYAM MASAK BERLADA Reviewed by ✿Cik Cappuccino Latte ✿ on 1:17:00 PTG Rating: 5

23 ulasan:

  1. boleh cuba ni..kdg kebuntuan idea nak masak ayam...asik2 la ayam sambal, ayam kam heong..nnti try ayam berlada ni plak,,,

    BalasPadam
  2. senang je resepinya tu, boleh cuba,nampak pun sedap

    BalasPadam
  3. wah sedap ni makan dgn nasi panas2 :)

    BalasPadam
  4. nice., nampak sedap. boleh try resipi ni nanti

    BalasPadam
  5. aduhai. dap nyer ccl.
    nak beli ayam jap lagi.
    since tak tau nak masak pe, mungkin terjadi lah ayam masak berlada mlm ni, ccl :)

    BalasPadam
  6. Owhhhh pakai sos tiram.. patut lah seslalu buat jadi sambal.

    BalasPadam
  7. jaja selalu buat ayam berlada macam ni. alahai bestnyaaa!

    BalasPadam
  8. Favorite lauk kami satu keluarga. Cuma kak ana x masukkan halia je. Lagi pedas lagi terangkat. Hehe

    BalasPadam
  9. Uit masak masak pedas macam ni memang favourite

    BalasPadam
  10. Senang je nak masak ayam ni, jangan lupa ya tuk rawat face uols, so ttp flawless meski nak masak ayam ni. sila guna face serum

    BalasPadam
  11. seriousss kalau masak ni.. nasi 2 pinggan! mesti tambah hahahhaa.


    jemput join segmen blog terbaru saya CCL :D

    BalasPadam
  12. Assalamualaikum..
    Salam ukwah dari saya untuk anda..

    Jom follow blog https://www.iyaseo.id/

    Tinggalkan komen dan saya akan cuba membalas komen anda..
    Saya akan berusaha membalas kunjungan anda jika berkesempatan..
    Komen yang baik2 sahaja ye..
    Semoga ikatan ukhwah kita akan berterusan..

    Terima kasih sekali lagi..ya

    BalasPadam
  13. Kalau tengok macam ayam masak merah tapi bukan ye?

    BalasPadam
  14. Sedap! Suka makan pedas² kalau masak ayam. Baru sedap makan :)

    BalasPadam
  15. Menarik nie. Nanti boleh cuba.

    BalasPadam

tinggalkan komen anda kat sini. . InsyaAllah CikCappuccinoLatte akan sentiasa membalas kunjungan

Dikuasakan oleh Blogger.