Rabu, 21 Jun 2017

RM5 BOLEH DAPAT 120 KEPING SAMPUL DUIT RAYA


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera


Sampul duit raya, tutorial sampul duit raya,design sampul duit raya,homemade sampul duit raya,sampul unik untuk duit raya


RM5 BOLEH DAPAT 120 KEPING SAMPUL DUIT RAYA Harini CCL nak share cara nak buat sampul duit raya. Sangat senang. Semua orang boleh buat. Yang penting jimat, dan satu lagi yang penting mestilah rajin .Zaman Bangjib ni kena la berjimat cermat. Ni kalau beli RM3 baru dapat 8 keping. So tak payah nak membazir sangat sebab ending dia dalam tong sampah jugak. Isi dalam tu penting.not bad la kan walau takde tulis selamat hari raya. Dah cakap kan isi dalam tu penting.


BAHAN

1. Kertas pembalut hadiah (beli je kat mana-mana yang korang rasa paling murah. Beli satu packet terus. Kalau beli satu-satu mahal. Satu packet ada 10 keping rate harga RM4-7 je.

2. Pisau

3. Gam



STEP BY STEP


Sampul duit raya, tutorial sampul duit raya,design sampul duit raya,homemade sampul duit raya,sampul unik untuk duit raya
Step 1: Lipatkan kertas pembalut hadiah kepada 4 bahagian macam dalam gambar. Nampak kan.

Sampul duit raya, tutorial sampul duit raya,design sampul duit raya,homemade sampul duit raya,sampul unik untuk duit raya
Step 2: Haa dah elok sama boleh la potong. Jadi la 4 keping macam dalam gambar. (TBH dengan Aniena tu pelakon pembantu je taknak bagi terbang


Sampul duit raya, tutorial sampul duit raya,design sampul duit raya,homemade sampul duit raya,sampul unik untuk duit raya
Step 3: Ok ni pulak lipat kepada 3 bahagian. Make sure sama ye. Then potong.Jadi 3 keping macam dalam gambar tu. 3x4=12 kan. So dapat 12 keping sampul raya. Ngam ngam je tak membazir.



Sampul duit raya, tutorial sampul duit raya,design sampul duit raya,homemade sampul duit raya,sampul unik untuk duit raya
Step 4: Lipatkan bahagian kanan dan bawah. Lipat kecik je macam dalam gambar.Then lipat macam gambar sebelah tu

Sampul duit raya, tutorial sampul duit raya,design sampul duit raya,homemade sampul duit raya,sampul unik untuk duit raya
Step 5: Ok yang bahagian atas tu potong sikit. Pandai-pandai la kemaskan nak lipat jadikan penutup.


Sampul duit raya, tutorial sampul duit raya,design sampul duit raya,homemade sampul duit raya,sampul unik untuk duit raya
Step 6:Dah boleh gam. Jangan letak gam banyak sangat nanti tak cantiksss


Sampul duit raya, tutorial sampul duit raya,design sampul duit raya,homemade sampul duit raya,sampul unik untuk duit raya
Haa dah siap



17 ulasan:

  1. Pergh!! Cantik tuh.. Pakai recycle paper pun ohsem nie..

    BalasPadam
  2. Creative sungguh Cik CL..
    LZ suka craft camni.. Next year boleh buat..
    Good idea, terbaek!

    BalasPadam
  3. Tu dia buat sendiri aje.. Mudah dan pelbagai bentuk boleh dptkan... Terbaik la CCL..

    BalasPadam
  4. wah..rajinnya main gam dengan gunting

    BalasPadam
  5. Wow.. cantik Dan jimat laa

    BalasPadam
  6. rajinnya.... kretif sngat!
    http://fws00blog.blogspot.my/

    BalasPadam
  7. Last year buat sebab baru start kerja, nak jimat lah kan, ahhaa..tapi guna sampul plain jerr, kih2~, this year.... beli, bagi kat yg tertentu je, bebudak nanti parents yg bg, haha

    BalasPadam
  8. Cantikyaaaaa. nak buat! haha.

    BalasPadam
  9. Wahhh..rajinnya buat sampul diy. Cantik pulak tue

    BalasPadam
  10. Banyak jimat ni.
    Kaklong pun baru nak melipat malam ni. Kaklong ikot tutorial ni ya. TQ tau ^_^

    BalasPadam
  11. hahaha.. nak bookmark la.. tak terlintas langsung boleh buat diy punye :D

    BalasPadam
  12. senang nak buat..memang jimat.. antara malas dan rajin je.. hehe

    BalasPadam
  13. ohsem lah ccl.
    thn depan boleh kot ajak anak2 dara aida membuat nyer :)

    BalasPadam

tinggalkan komen anda kat sini. . InsyaAllah CikCappuccinoLatte akan sentiasa membalas kunjungan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

NEWS !