Khamis, 22 Jun 2017

JANGAN SEKAT REZEKI ORANG



Assalamualaikum dan Salam sejahtera 


Rezeki,doa murah rezeki,rezeki setiap orang ,bazar ramadhan,bazar ramadhan yang popular


JANGAN SEKAT REZEKI ORANG  Bazar oh bazar..Hari ini kita duk bangga kita tak gi bazar. Alhamdulillah anda ibu yang HEBAT sebab ada masa untuk masak untuk family. Itulah yang terbaik sebenarnya, masakan dari air tangan kita sambil zikir masa masak. Doa baik2. 

Tapi bagaimana pulak dengan orang yang sibuk, balik kerja dah lambat. So bazar la jadi tumpuan untuk mencari juadah berbuka untuk family, dalam kepenatan kerja, bazar la tempat tumpuan..


Tak Salah pun gi bazar, janji kita jaga aurat kita sambil doa hidayat untuk semua, yang berniaga Kat Bazar pun orang islam kita. Mereka mencari pendapatan dengan berniaga. Dan kita untuk elak benda yang tak elok, masuk bazar baca DOA. TAWAKAL pada Allah, sambil boleh IKRAM orang berniaga bazar. Mereka pun perlukan hidayat jugak.

Umat jauh dari agama, kita yang kena doakan. Setiap benda kita nampak,doa baik2, doa hidayat untuk mereka.

Mereka berniaga untuk mencari REZEKI yang halal untuk rezeki family mereka. Tak dinafikan ada peniaga yang hanya nak raih untung, tak pa. Kita baca DOA, Allah akan pelihara diri kita. Doa mintak dengan Allah mudahkan urusan kita semasa berbelanja di bazar dan niat membeli untuk family dan ikram peniaga, itu pun sumber HIDAYAT.


Hidayah itu milik Allah. jangan kita menolak ke tepi sahabat seagama kita. sebaliknya tanggungjawab kita dalam mendoakan dan menarik mereka ke arah yg baik... bukan kita awal2 melabel buruk...


CCL  juga sesekali membeli di bazar kerana sebenar kita sesama muslim adalah saling memerlukan saling melengkapkan...

Selamat berbuka puasa ..


10 ulasan:

  1. Abah saya setiap hari pergi bazaar beli murtabak favorite. Hehehe. Tips membeli di bazaar, jumpa satu kedai best, tak payah tukar dah.

    BalasPadam
  2. betul tu.. sebenarnya kita ni saling melengkapi.. tapi dah pergi bazaar tu jangan la sesekali membazir.. :)

    BalasPadam
  3. Setuju tu. Kekadang masak kekdang beli.

    BalasPadam
  4. Selamat Hari Raya Cik Cappucino! Maaf zahir dan batin jika selama kite berblog ni ada komen atau entry yang tidak menyenangkan. Semoga kita berjumpa lagi di Ramadhan tahun hadapan dan seterusnya. Amin ya rabbal Alamin.

    BalasPadam
  5. Benar tu. Kita membeli2 dengan niat nak panjangkan rezeki bagi semua dapat menikmati. In shaa Allah :)

    BalasPadam
  6. Semasa mereka sihat mereka berbangga sebab boleh masak sendiri berbanding pergi ke bazar, hidup ini pilihan dan mereka boleh pilih sama ada memasak atau membeli di bazar kan, tidak perlu kempen bagai, selera orang kan masing-masing, betul kata CCL, jangan sekat rezeki orang nak cari duit raya, mereka telah berusaha untuk keluarga mereka...

    BalasPadam
  7. bulan puasa mcm tu la dugaannya. semua benda nak beli tapi akhirnya tak habis

    BalasPadam
  8. Saya pun beli kuih muih di bazar... sebagai tanda menyokong orang berniaga di bazar...

    main menu (nasi dan lauk pauk) memang masak sendiri.

    BalasPadam
  9. betul tu jangan sekat rezeki orang

    BalasPadam
  10. towards the end ari tu, 3-4 hari aida nyinggah shopping kat bazar.
    pilih la apa yg perlu aje, ccl.
    pilih apa yg anak2 nak. belanja la kiranya.
    harga agak tinggi dah skang, memang kena bwk lebih RM30.
    duit kita. brg dia. terpulang kpd kita la kan.
    tak duit kita, peniaga tu dpt duit dari org lain.

    BalasPadam

tinggalkan komen anda kat sini. . InsyaAllah CikCappuccinoLatte akan sentiasa membalas kunjungan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

NEWS !