RESEPI KUIH KASIDAH BERSAMA BAWANG GORENG



Assalamualaikum dan salam sejahtera 


RESEPI, RESEPI KUIH TRADISIONAL, RESEPI KUIH KASIDAH, KUIH KASIDAH, CARA MEMBUAT KUIH KASIDAH, RESEPI MUDAH KUIH KASIDAH, MENU KUIH TRADISIONAL, KUIH KASIDAH KUIH TRADISIONAL, RESEPI MUDAH KUIH KASIDAH SEMUDAH 6 BAHAN,

RESEPI KUIH KASIDAH BERSAMA BAWANG GORENG Memandangkan musim PKP ni ,memang kena cari kerja untuk menghilangkan rasa bosan duduk di rumahkan . Scroll di wall fb ternampak pulak kuih kasidah ni . Alahai lamanya tak makan . Cari-cari resepi kuih kasidah ni ok mudah juga. Bahan-bahan pun semua ada je kat dapur . Ini first time CCL nak try buat kuih kasidah ni ikut resepi yang diberi .

Alhamdulillah, mudah juga rupanya resepi ni.bahan-bahan pun tak banyak .part yang paling mencabar ialah part kacau adunan tersebut di atas api . Memang tak boleh tinggal , kena start kacau sehinggalah adunan menjadi pekat.make sure keadaan api kena pelahan je tau .

So korang yang tak pernah mera kuih kasidah.boleh la follow resepi kat bawah yer .


Bahan-bahan

  • 2 cawan tepung gandum
  • 3 cawan air
  • 1/2 cawan gula
  • 1 ulas bawang besar @ bawang merah
  • Minyak
  • Garam

Cara-cara 

RESEPI, RESEPI KUIH TRADISIONAL, RESEPI KUIH KASIDAH, KUIH KASIDAH, CARA MEMBUAT KUIH KASIDAH, RESEPI MUDAH KUIH KASIDAH, MENU KUIH TRADISIONAL, KUIH KASIDAH KUIH TRADISIONAL, RESEPI MUDAH KUIH KASIDAH SEMUDAH 6 BAHAN,
Panaskan minyak di dalam kuali dan gorengkan bawang yang telah dihiris halus.



RESEPI, RESEPI KUIH TRADISIONAL, RESEPI KUIH KASIDAH, KUIH KASIDAH, CARA MEMBUAT KUIH KASIDAH, RESEPI MUDAH KUIH KASIDAH, MENU KUIH TRADISIONAL, KUIH KASIDAH KUIH TRADISIONAL, RESEPI MUDAH KUIH KASIDAH SEMUDAH 6 BAHAN,
Bawang goreng yang sudah siap digoreng


RESEPI, RESEPI KUIH TRADISIONAL, RESEPI KUIH KASIDAH, KUIH KASIDAH, CARA MEMBUAT KUIH KASIDAH, RESEPI MUDAH KUIH KASIDAH, MENU KUIH TRADISIONAL, KUIH KASIDAH KUIH TRADISIONAL, RESEPI MUDAH KUIH KASIDAH SEMUDAH 6 BAHAN,
Masukkan 2 cawan tepung, 3 cawan air, 1/2 cawan gula dan sedikit garam blend sehingga sebati . Selepas semuanya sebati tapis adunan tersebut supaya dapat asingkan adunan yang berketul-ketul

Masukkan adunan tersebut didalam kuali dengan api yang perlahan, kacau rata sehingga adunan tersebut nampak pekat macam dalam gambar.


RESEPI, RESEPI KUIH TRADISIONAL, RESEPI KUIH KASIDAH, KUIH KASIDAH, CARA MEMBUAT KUIH KASIDAH, RESEPI MUDAH KUIH KASIDAH, MENU KUIH TRADISIONAL, KUIH KASIDAH KUIH TRADISIONAL, RESEPI MUDAH KUIH KASIDAH SEMUDAH 6 BAHAN,
Adunan yang telah siap dikacau sehingga pekat tadi dimasukkan ke dalam loyang .sebelum tu sapukan sedikit minyak kedalam loyang tersebut dan masukkan acuan tadi ke dalam loyang dan ratakan.sapukan sedikit minyak diatas kasidah dan taburkan bawang goreng di atasnya .

Biarkan kasidah sejuk barulah boleh dipotong supaya kasidah membentuk dengan elok .


Selamat mencuba !





RESEPI KUIH KASIDAH BERSAMA BAWANG GORENG RESEPI KUIH KASIDAH BERSAMA BAWANG GORENG Reviewed by ✿Cik Cappuccino Latte ✿ on 11:18:00 PG Rating: 5

10 ulasan:

  1. Pernah dengar nama kuih kasidah tapi belum pernah jumpa, apalagi merasa. Terima kasih kongsi resepinya ye.

    BalasPadam
  2. Thank share resepi...boleh try buat Ning untuk makn petang..sejak pKp ni asyik pikir nk MKN je..haha

    BalasPadam
  3. akak ada sekali buat kuih kasidah ni teringin nak cuba, sedap la jugak..

    BalasPadam
  4. wah..sedap ni..blh cuba..:)

    BalasPadam
  5. aduuu kalau kita, memang tak boleh telan la ni...sebab ade bawang atas dia..haha

    BalasPadam
  6. errr...x pernah jumpa kuih ni..1st time akak dengar..sedap ke?

    BalasPadam
  7. Baru nampak rupa kuih kasidah. Selama ni dengar orang sebut je. Nanti nak cuba buatlah.

    BalasPadam
  8. sedap ni.
    ni blog ke3 mlm ni aida baca pasal kuih ni.
    musim PKP ni, ramai yg buat aneka kuih.
    umpama Ramadhan la plak :)

    BalasPadam
  9. Dri kecik kue ni mkn,smpaila sekarang,memang sedap lemak lemak aroma bawang tu ermmm😋menyelarakn

    BalasPadam

tinggalkan komen anda kat sini. . InsyaAllah CikCappuccinoLatte akan sentiasa membalas kunjungan

Dikuasakan oleh Blogger.