DOSA KE BUAT MAJLIS KAHWIN SECARA SEDERHANA ?



Assalamualaikum dan salam sejahtera 


PELAMIN SIMPLE , MAJLIS PERKAHWINAN, TEMA PELAMIN 2018 , PELAMIN 2018 , BAJET PERKAHWINAN , TIPS PERKAHWINAN , PELAMIN SIMPLE , DEKORASI PELAMIN CANTIK ,PELAMIN TUNANG , PELAMIN KAHWIN , PELAMIN DIY

DOSA KE BUAT MAJLIS KAHWIN SECARA SEDERHANA ?  Semua orang bila nak kahwin je mesti nak buat cantik - cantik , ada yang sanggup habiskan duit semata-mata nak ikut macam retis - retis kesayangan kahwin. Yea la kahwin kan sekali jer , Bila mentality asal kahwin je mesti kena buat gah-gah macam ala - ala retis kahwin tapi duit sendiri pun habuk aje. Mula la nak buat loan sana sini semata-mata nak nampak cantik depan mata orang ramai , tapi hakikatnya bila dah kahwin merana nak settlekan payment. Tu yang ramai orang buat silap . Dari awal perkahwinan dah nak tanggung hutang nanti dah beranak - pinak pun bayaran tak settle lagi . 

Korang nak ker bayar hutang - hutang bertahun - tahun ? kehidupan dan keperluan asas lepas kahwin lagi tinggi , takut nanti rasa terbeban pulak . So jom tengok apa yang korang boleh cut cost untuk majlis kahwin korang nanti . 


IKUT KEMAMPUAN
Buatlah majlis kahwin mengikut kemampuan korang . Sederhana pun tak apa tak perlu la nak ikut sangat orang lain kahwin . Bukan dia yang bayar pun kita kahwin . Kita yang nak kena bayar semua benda , tak dosa pun kalau majlis tu simple yang paling penting benda wajib korang settlekan dulu .


DEKO SIMPLE
Deko pelamin dan meja makan tak perlu nak letak bunga beribu kuntum  , letak sikit pun dah cantik . Tak perlu bunga yang hidup e , sebab bunga hidup ni cost nya lagi mahal. Zaman sekarang arificial flower pun dah nampak macam hidup dan nampak cantik . Nak lagi jimat boleh je diy sendiri , bukan susah sangat pun nak deko ni boleh minta tlong saudara - mara , kawan - kawan tapi kalau korang adakhidmat pemasangan pelamin semestinya ada sedikit extra charge .


SET NIKAH YANG SIMPLE 
Set nikah pun dah boleh sewa je tak perlu bayar mahal pun nak nampak cantik masa nikah walaupun nikah di rumah mahupun di masjid.


SEWA DULANG
Dulang hantaran pun tak perlu la nak beli , mahal kot ! Zaman sekarang ni korang boleh sewa , Jimat berganda - ganda . Beli bnuat apa ? nanti dah pakai nak simpan sampaikan tak ada tempat . Beli tu kononnya nak senang la adik - beradik nanti  nak pakai . Ha tu silap !! Habis 7 keturunan pakai dulang yang sama dah tak up - to - date . Pakai la korang dulang zaman tok nadak lagi , Sewa bukan mahal dari beli .


BUNGA HANTARAN
Hantaran boleh gubah sendiri je , zaman sekarang dah boleh beli mahupun sewa bunga yang siap deko . Tinggal nak letak aje atas dualng , tak perlu nak membazir duit untuk dekorasi cost yang mahal .


BAJU KAHWIN 
Baju tak perlu la nak sampai berpasang- pasang macam orang zaman dulu kahwin. Baju kahwin ni dua atau tiga pasang pun dah cukup . Sepasang untuk akad nikah , sepasang lagi untuk bersanding atau untuk majlis resepsi . ;agi jimat sewa je , kalau nak beli pun make sure baju tu boleh dipakai lagi lepas kahwin . Tak membazir . 


KENDURI MAKAN 
Kenduri makan pulak tak payah la nak ambil sampai 10 jenis lauk pauk ,macam makan dekat restoran tu , ambil emat hingga lima jenis lauk pauk pun dah mencukupi yang penting kuantiti dapat menampung jumlah tetamu yang datang . Bab kenduri makan ni jangan la nak berkira sangat  dan jangan terlebih over sangat kalau terlebih over nanti membazir pulak . Kenduri makan ni korang dapat pahala sebab bagi orang makan . So bajet betul - betul ! 


KEK KAHWIN 
kek kahwin tak perlu bertingkat - tingkat mengunung macam retis kahwin. Yang setingkat pun dah cukup kalau family korang hantu kek ok la jugak . tapi dua hingga itga itngkat pun dah ok sangat . itu pun dah beratus harganya . 


DOORGIFT
Doorgift cukuplah setakat kemampuan korang je . Kalau bajet RM1 seorang dan jemputan 1000 orang dah jadi RM 1000 . tu baru barang harga RM1 . So tak perlu la nak tempah yang mahal- mahal sebab nak nampak hebat dan mewah , nanti korang yang merana nak bayar . Bajet ikut kemampuan ok !


KAD JEMPUTAN
Nak jimat tak perlu la trendy , hipster bagai . kad yang korang bagi tue nanti akan masuk tong sampah jugak lepas kenduri , tak ada orang la nak simpan kad korang melainkan korang dan ahli keluarga je , so jangan membazir buat mahal- mahal .


PA SYSTEM 
nak jmat tak perlu  la nak tempah DJ , Live Band bagai cukup je sewa Pa system dan pasang lagu dekat Laptop macma lagi Maher Zain , Hindustan , Love Song pun dah ok .


HONEYMOON
banyak tempat korang boleh pilih untuk honeymoon . Tak perlu la nak tiru retis - retis berbulan madu sampai ke Maldives sana . Dekat Malaysia ni pun ada banysk tmepat yang menarik . Negara Jiran pun dh ok . 



Apa-apa pun rancanglah perkahwinan korang tu mengikut kemampuan , Tak salah pun kalau bersederhana dalam majlis kahwin ni bukn dosa pun buat majlis secara kecil - kecilan . Yang penting korang happy dan tak terbeban .


DOSA KE BUAT MAJLIS KAHWIN SECARA SEDERHANA ? DOSA KE BUAT MAJLIS KAHWIN SECARA SEDERHANA ? Reviewed by ✿Cik Cappuccino Latte ✿ on 10:59:00 PTG Rating: 5

25 ulasan:

  1. Betul tu. Perancangan kewangan selepas berumah tangga lagi penting. Tapi tula mentaliti orang kita sekarang bila buat sederhana cakap belakang2. Tak baik gitu. Orang dah jemput kenduri tu pun dah kira syukur. Kan CCL

    BalasPadam
  2. Tepuk poket tanya bajet, tak gitu...

    BalasPadam
  3. Nak kahwin grand tanpa keluarkan duit? Kahwin ngan orang kaya. Kehkehkeh. JK.

    Btw. Good info.

    BalasPadam
  4. ai kawen nnti nk wat potluck je hehehe...orang sekarang nak akwen je kne mahal mahal gah bagai..haiyaaa

    BalasPadam
  5. yg simple tu, kalau Allah redha, sbnrnya lg bagus dr majlis yg besar, tapi mbazir...just buat mengikut kemampuan kita. asalkn nanti tak menanggung hutang..

    BalasPadam
  6. buat ikut kemampuan.. baek kumpul untk simpanan masa hadapan.. :)

    BalasPadam
  7. yang penting ikut kemampuan masing2 bukan ikut trending artis. banyak lagi nak kena pakai duit selepas kawen

    BalasPadam
  8. IQ buat sederhana je dulu, utk 500 org jer, pelamin buat sendiri, baju tempah sendiri, tapi yg pentig puas hati!

    BalasPadam
  9. Yang simple pun cantik! Janji pandai pilih. Apapun semuanya kena pandai bajet sebenarnya. Buat ikut kemampuan kita

    BalasPadam
  10. Buat apa membazir. Belakang hari kita yang tanggung.

    BalasPadam
  11. Alahai.. mulut orang nie bukan kira sederhana ke biasa ke, mewah ke.. ada je benda nak di komplen.. tak ada salahnya kalau buat sederhana atau biasa-biasa.. lagi bagus sebenarnya.. Sebab kehidupan lepas majlis kahwin tu lagi penting.. serius.. Sha cakap dari pengalaman..

    BalasPadam
  12. siapa yang berfikiran macam tu?? ya kita nie memang lah kawan sekali seumur hidup kalau boleh nak buat meriah tapi biar lah bersederhana sebab yang nak pakai banyak duit adalah lepas kahwin nanti..sy tengok ramai yang buat loan sebab nak buat majlis besar2..bila habis majlis garu kepala nak byr lebih teruk anak nak 3 belum tentu dapat habis bayar..

    BalasPadam
  13. Leoas kahwin lagi banyak nak guna duit. Memang bagus buat majlis perkahwinan yg serba sederhana.kehidupan selepas kahwin lagi penting drp fikir nak glam di majlis kahwin

    BalasPadam
  14. betul semua tu. besederhanalah.. lepas kahwin banyak lagi bajet menanti

    BalasPadam
  15. Nice sharing!! :D jawapannya tak dosa pun! lagi afdal adalah hahah ^^

    BalasPadam
  16. W'salam Cik CL..
    Apa pun biar bersederhana dalam semua keadaan..
    Itu yang sentiasa dituntut dalam Islam..

    BalasPadam
  17. yes
    janji jangan berhutang dan lepas majlis ada simpanan yg banyak untuk sebarang kecemasan

    BalasPadam
  18. ikutla kemampuan.. tak perlu ikut trend. mampu tak apa yang hutang2 tu tak syioook. kemudian hari nak menanggung seksa..

    BalasPadam
  19. salam..
    setuju sgt2..yaya lagi prefer knduri biasa je.jmput fmly skeluarga,sdra mra tdekat,kwan2 rapat,xperlu kot nk jemput 1kampung...huhu.ikut bajet la.lagi jimat xpyah sanding.itu sume adat je.yg pting akd nikahnya ^_^

    BalasPadam
  20. daripada duit habis guna utk majlis baik diguna utk masa hadapan..

    Jemput singgah tgk entry terkini k.. :)
    1. Misteri Jenazah
    2. Budak berpakaian seragam sekolah merokok
    3. Tukar Nama Link Blog [25 FEB 2018]

    BalasPadam
  21. sederhana itu lah lebih bermkna.. lebih indah. inshaAllah ..

    BalasPadam
  22. kadang tu kita nak cut2 bajet tapi ada je mulut2 blakang ckp kita berkira. SAbar je la

    Nak lagi jimat kita kena banyak DIY sendiri kan,tapi kena tgok jgk ada yg diy sndri lagi byk bajet dr tempah..

    BalasPadam
  23. kalau sha nanti, sha memang nak buat simple simple je, dengan ekonomi skrg ni bukan masa yang sesuai nak ikut cakap orang or dengar cakap orang sedangkan duit kita habis haha

    BalasPadam
  24. Betul..skrg ni ramai je DIY segala-gala sendiri macam dulang hantaran, hiasan pelamin, doorgift dan mana2 yang boleh dibuat sendiri tanpa perlu keluarkan kos yang banyak..apapun berbelanja mengikut poket sendiri..rasa mampu nak buat besar-besaran, boleh je..kalau rasa tak mampu, tak perlu..Jangan ikut artis2 sbb kebykan dorang wedding gah sbb ramai sponsor..haha

    BalasPadam

tinggalkan komen anda kat sini. . InsyaAllah CikCappuccinoLatte akan sentiasa membalas kunjungan

Dikuasakan oleh Blogger.