Selasa, 1 Ogos 2017

HOMEMADE AISKRIM ALA-ALA BASKIN ROBBIN SEMUDAHNYA,HANYA GUNA TIGA BAHAN


Assalamualaikum dan salam sejahtera

HOMEMADE AISKRIM BASKIN ROBBIN SEMUDAHNYA,HANYA GUNA TIGA BAHAN Pernah viral satu ketika dahulu di laman sosial media tentang cara membuat aiskrim yang menggunakan bahan -bahan yang mudah .Time tue memang CCL tak terjebak untuk buat . Rasa malas jugak .Tapi hari ini bila tengok bahan-bahan kat dapur  terus mengingatkan CCL pada aiskrim viral satu ketika dulu (viral sangatkan) .Memandangkan panas-panas tengahari ni tekak kalau kena aiskrim memang sedap, lagi pun dah lama CCL tak merasa aiskrim . Oleh itu CCL yakinkan diri untuk homemade aiskrim .Dalam hati berdoa mudah-mudahan menjadilah . Kalau tidak rugilah bahan-bahan. Bukan apa first time mencuba tak tahu menjadi atau tidak .

Walaupun CCL masih ingat bahan-bahan dan cara membuat, tapi CCL tetap juga search google untuk tambah ilmu..mana tahu  diorang ada masukkan bahan-bahan tambahan untuk menyedapkan lagi ais krim tersebut. Dibawah CCL sertakan resepi homemade aiskrim ala-ala baskin robbin

Bahan
■ 1 tin susu cair
■ ovalate
■ milo

Cara membuat 
masukkan satu tin susu cair bersama beberapa sudu besar serbuk milo . Serbuk milo tue agak-agak dan ikut citarasa koranglah nak letak banyak mana kan . Tapi jangan terlali banyak nanti manis.

combinekan susu bersama serbuk milo tadi .korang boleh gunakan mix ataupun blender kat umah ker . Cara CCL ,CCL  hanya masukkan bahan tersebuk kedalan blender memudahkan kerja .Blend sampai sebati .

Masukkan satu sudu besar ovalate ke dalam bahan yang telah diblender tadi.Blend sehingga sebati dalam 15 minit,make sure blender tue on off sekejap takut panas nanti. 

blend sehingga jadi creamy dan kembang . Korang boleh masukkan ke dalam bekas dan simpan seeloknya satu hari dalam peti sejuk 


Homemade aiskrim,homemade aiskrim ala-ala baskin robbin,aiskrim baskin robbin,aiskrim coklat chip,resepi aiskrim,cara mudah buat aiskrim,buat aiskrim sendiri,tiga bahan untuk buat aiskrim,gambar aiskrim,,aiskrim buatan sendiri,aiskrin tengah viral,aiskrim viral


Taraaa..dah siap pun aiskrim ala-ala baskin robbin yang di homemadekan  oleh CCL . Aiskrim ni CCL korang boleh pelbagai perisa mengikut citarasa .Dan CCL  letakkan chocolate chip sebagai tambahan.

So bila dah masukkan ke dalam peti ais rasa tak sabar pulak nak rasanya.Dalam fikiran terfikit-fikir pulak " eh - eh  betul ke pakai 3 bahann ni akan jadi aiskrim ala-ala baskin robbin" . Selalunya CCL tahu buat aiskrim Malaysia aje . Selepas seharian dikurungnya dalam peti ais tiba masa untuk makan ..first rasa creamy dan memang menjadi.. Alhamdulillah percubaan pertaa berjaya juga tanpa merugikan bahan di dapur . Lepas ni boleh homemade perisa baru . Korang kalau tengah ada mood rajin tue meh kita cuba resepi ini . Simple sangat . Selamat mencuba ! 









33 ulasan:

  1. Kita pernah cuba buat aiskrim ni juga memang sedap dan lembut hehehe...

    BalasPadam
  2. Sedapnya kalau dapat makan sekarang.. kikiki

    BalasPadam
  3. wahh! takpayah susah2 nak beli eskem mahal dah sbb dah boleh buat sendiri je

    BalasPadam
  4. haha.. comelnya! sebab ringkas je rupanya bahan dia. mak saya dulu rajin sangat buat. lebih jimat dan sedap! :D

    BalasPadam
  5. boleh buat nie..bahan da seda ada kat dapur..thanks share resepi...:)

    BalasPadam
  6. Sedapnya nampak. Boleh tolong buatkan tak?

    BalasPadam
  7. thanks for sharing the recipe, looks so good to try and eat

    BalasPadam
  8. Wah resepi dia senang. Tq sharing....encik husben ngan anak anak suh buat eskrem ni. Dah setaraf baskin robin kita pulun homemade je la kan. Lebih jimat pada poket kita....yang pasti sedap....hihi

    BalasPadam
  9. mudahnya boleh mencuba sbb ada dah bahan kat rumah hehe

    BalasPadam
  10. Wahhh... Senang sangat ni. Thanks for the resipi ☺

    BalasPadam
  11. nyum nyum. sedap nya aiskrim. tq share resepi

    BalasPadam
  12. Ye k pakai 3 bahan je??,.Untung gila buskin robbin!! hahaha,.boleh try lepas ni

    BalasPadam
  13. tq for the resepiiiii.. nk tryy nnti. hehe

    BalasPadam
  14. Yeayyy tq for sharing resepi ni..nnti bolehlah sis buat

    BalasPadam
  15. Saya suka makan ais krim. Tambahan pula di hari yang panas. Tak sangka mudah rupanya buat sendiri. Tengok ais krim sis pun dah buat air liur saya meleleh... Kena pi cari ovalate la

    BalasPadam
  16. Wahhh sedap nampak kena cuba nampaknya

    BalasPadam
  17. Dulu selalu jgk tgk resepi buat aiskrim. Skrg ni malas plk huhu

    BalasPadam
  18. Boleh cuba nie... Terima kasih....

    BalasPadam
  19. nak try tak? Haha...
    Nak tanya tahap kemalasan jap... thanks sebab share resipi nie

    BalasPadam
  20. Wahhh 3 bahan je...mudah lak tu membuatnya boleh lah try ni

    BalasPadam
  21. Wahhhhhhhh pandainya buat ais krim!!! nanti ruby cuba buat. mesti anak-anak suka. hehe. pastu jimat duit. hahaha

    BalasPadam
  22. wah.. sedap3.. sng plk nk bt

    BalasPadam
  23. Lama nya tak buat ais krim... teringin lak nak buat ais krim bila tengok ais krim CCL

    BalasPadam
  24. senang CCL unni ambil resepi yerr

    BalasPadam
  25. Nampak senang ni! Tapi saya malas nak cuba lolx kalau sis jual mungkin saya beli hehe

    BalasPadam
  26. macam tu je ke resepinya? senang sangat ni, kalau tak buat rasa bersalah haha

    BalasPadam
  27. Terima kasih share resepi mudah sangat cuma malas atau rajin aje nak buat hehe..

    BalasPadam
  28. simple nyer !
    menarik ni, ccl.

    BalasPadam

tinggalkan komen anda kat sini. . InsyaAllah CikCappuccinoLatte akan sentiasa membalas kunjungan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

NEWS !