Isnin, 24 April 2017

TIPS KENAL RUPA BENTUK MANGGA HARUMANIS


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera


TIPS KENAL RUPA BENTUK MANGGA HARUMANIS  Harumanis merupakan sejenis buah yang popular dan hanya terdapat di negeri Perlis.Buahnya berbau harum dan isinya tebal kekuningan serta rasanya enak.walaupun harganya meningkat setiap tahun tapi orang ramai sanggup berlabur duit dan sanggup beratur panjang emata-mata nak membeli mangga harumanis ini . 

Musim harumanis adalah sekitar bulan April sehingga Mei atau awal Jun ..memandangkan sekarang dah pun masuk awal April ..sesetengah pokok para pekebun ada yang sudah berbuah . Biasanya hasil buah akan habis sebelum masuk bulan Jun , Hahhh laku tak laku Harummanis ni   .. hehe .. walaupun ramai yang cuba menanam pokok Harumanis di laur negeri Perlis , tapi hasilnya tidak menjadi seperti tumbuh subur , tidak berbuah , rasa tidak manis ..Salah satu sebabnya terpengaruh dengan faktor cuaca dan tanah ..

Di sini CCL  kongsikan sedikit rupa bentuk mangga harumanis dari Perlis ini, Agar para pembeli tidak tertipu dengan penjual-penjual ditepi jalan .. Mangga harumanis ini rupanya hampir sama dengan Mangga Sala. So pembeli semestinya kena kenal rupanya betul-betul. 





Harumanis,rupa bentuk harumanis,tips membeli mangga harumanis,harumanis perlis,jus harumanis,aiskrim harumanis,pelam harumanis,harga harumanis 2017 ,harga harumanis ikut gred


Harumanis,rupa bentuk harumanis,tips membeli mangga harumanis,harumanis perlis,jus harumanis,aiskrim harumanis,pelam harumanis,harga harumanis 2017 ,harga harumanis ikut gred



Harumanis,rupa bentuk harumanis,tips membeli mangga harumanis,harumanis perlis,jus harumanis,aiskrim harumanis,pelam harumanis,harga harumanis 2017 ,harga harumanis ikut gred


Harumanis,rupa bentuk harumanis,tips membeli mangga harumanis,harumanis perlis,jus harumanis,aiskrim harumanis,pelam harumanis,harga harumanis 2017 ,harga harumanis ikut gred


So uolls yang nak merasa mangga harmanis ni.boleh-boleh terjah negeri Perlis ini.sekarang musim harumanis .



9 ulasan:

  1. Harum manus ni memang antara mangga favourite syed la sebab rasa dia berlemak dan manis. sedapnyaaaa.

    BalasPadam
  2. bagus tips ni, lepas ni takkan tertipu lagi

    BalasPadam
  3. jaja paling lemah bab nak kenal bentuk bentuk mangga ni, tertukar je. mcm pisang jgk. haihh

    BalasPadam
  4. Belum cukup masak lagi CCL...kalau tak silap awal bulan Mei rasanya..mangga harummanis ni sedap makan dengan puluit mangga tp org KL mcm Umi potong dan makan jer...huihh melecaih hehe dan kalau tak ada aral melintang nanti dapat la bekalan dari sana..

    BalasPadam
  5. Tentu ramai ke Perlis bila musim mangga harumanis ni..
    Mangga popular ni akan mula berduyun-duyun masuk Fb bila start musim, buat kita terliur okay..

    BalasPadam
  6. Tengok pun dah telan air liur...sedapnya

    BalasPadam
  7. xsabar nk tggu org jual.. dok rasa kemanisan harum manis ni

    BalasPadam
  8. aida ada baca kat fb.
    beza bentuk luaran few jenis mangga.
    hi hi tak pernah amik tau.
    rupanyer berbeza :)

    BalasPadam

tinggalkan komen anda kat sini. . InsyaAllah CikCappuccinoLatte akan sentiasa membalas kunjungan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

NEWS !