Sabtu, 20 April 2013

sebab orang malas nak join giveaway / segmen

entri yg lepas yana ada bagithu
yang sekarang yana dah semakin malas nk join
sebarang contest dalam blog ? 
nak tahu kenapa ?

ok,,ini berdasarkan pengalaman yana sepanjang
join segmen & GA yang ada dalam blog..
memang tak lepas pandang kalau nampak contest
terbaru yg dianjurkan oleyh para blogger. . 
sentiasa mmberi sokongan. . 
mana tahu kalau-kalau ada rezeki  nak menang kn..

nk tahu sebab apa sejak akhir-akhir nieyh 
yana jadi pemalas cikit nk join
semua contest yang ada..nampak segmen baru.. 
fikir banyak kali nak join..

  • syarat banyak
yana faham kalau syarat banyak mesti hadiah pown banyakkan.tapi penganjur bleyh tetapkan syarat . .setakat follow blog dan like fanpage dah la,nieyh termasuk sekali twitter , klik iklan berbagai ,nak kena share gambar-gambar pulak,padahal sponser hadiah hanya barangan blog saja.kalau dua tiga orang sponser aje boleyh lha terima,,nieyh kalau 10 sponser ,,alamak,,,jenuh nak ikut semua..
alhamdulillah setakat yana join contest dalam blog 99% dikatakan mengikut syarat,,

  • kena buat entri
kena buat entri pasal contest tue ? yeah itu tak salah kan..mungkin semua orang boleyh ikut..sekali gus kita dapat promote contest rakan-rakan blogger..

  • tag kepada kawan-kawan
tag kepada kawan-kawan,,kebanyakkan yang yana tengok ,,,selalunya bnyak ada pada segmen .kena tag beberapa orang yg penganjur nak,, perlu ka nak tag semua tue ? lepas tue nak kena inform pada blogger yang kita tag,,sama ada diorang nk join itu terpulang lha kan,tapi berbaloi ke kita tag kat diorang ? sama-sama lha fikir.. :)

  • top refferal
kebanyakkan top refferal nieyh dalam giveaway,,mungkin hanya blogger-blogger yang tertentu boleyh dapat top refferal.selama yana join contest kalau ada top refferal jew,,macam dah dapat agk sape pemenangnya.99% kebanyakkan orang yang sama jew.yana pernah promote satu GA tue,,boleyh dikatakan tiap-tiap hari ,banner GA pown tampal kat blog,,mudah-mudahan boleyh lha dapat top refferal..tapi hampeh jew..sejak-sejak tue sudah malas nak promote berbagai lagi..


  • senarai peserta
kalau peserta-peserta dah join,mesti penganjur akan keluarkan senarai peserta mengikut susunan link blog kan,,so yana begitu alert taw kalau senarai peserta dikeluarkan ,,yana akan check,,kadang-kadang tue pernah jugak link blog yana x tersenarai ,padahal yana join ,so yana inform yg link blog yana xada,,alhamdulillah diorang check2 dan masukkan,bagus lha mcm tue,,kadang-kadang yana tengok,dalam senarai peserta tue sampai ada double link, ,ada yana inform kat dorang cakap kenapa ada dua tiga blog double link.harap diperbetulkan,sampai masa umumkan pemenang try check lgi ,,still double link,,so mohon alert tntg senarai peserta tmbh2 contest yg terlalu banyak peserta join.

  • hadiah yang ditawarkan
ini khas untuk sponser-sponser lha kn..kalau nk jadi sponser dalam satu contest first fikir lha dulu,,sama ada betul-betul ke nak sponser banda tue ,contohnya , jam,baju dan lain-lain lagi.takut nanti tiba masa pemenang tuntut hadiah korang x mampu nak bagi.


  • sikap sponser
to sponser-sponser mohon berlaku jujur lha,pengalaman yana banyak sangat tertipu dengan blogger, dah tuntut hadiah tapi sponser still diam no feedback,egghh,,bengang kalau sponser cenggini,pernah yana menang tudung join satu GA nieyh,dh pm detail kat sponser, sampai sekarang sponser tue diam aje,hello, ,kalau nak sponser tue biar lha betul-betul ,jangan main-main,,geram betul ,,dahah menang tapi hadiah still x dapat,,menang ke dipanggil tue ?


  • contest dibatalkan
contest dibatalkan sebab x cukup peserta, target peserta tinggi pulak tue,dh tue syarat berbagai lagi,kadang-kadang kesian pada orang yg dah join,lepastu dibatalkan ,padahal tarikh tamat lambat lagi,at least kalau nak batal pown bagi tempoh dua hari sebelum tarikh tamat baru lha nak  dibatalkan,ini tak,,baru berapa hari , dh nak dibatal,baik tak payah buat, , so,,korang kena lha rajin promote contest yg korang buat tue,,


  • hanya mahu follower ramai
ok,ini satu hal lagi. . bengang dengan sikap sesetengah blogger nieyh. . mohon blogger-blogger yg buat contest,kalau dh tiba tarikh nk inform pemenang,,tolong lha jangan hilangkan diri,,penat-penat kowt join,,tgk bila dah tiba masa umumkan pemenang si penganjur contest hilangkan diri,,yana pasti kes nieyh bukan yana sorang aje,tapi blogger lain pown mrh jugak kowt.actually ada sorang blogger nieyh,,anjurkan satu GA,,hadiah yg paling awesome tedy bear,syarat yg dia kenakan mcm GA lain pulak,,tpi memeningkan jugak,kena buat banner kesukaan dia,kna buat banner untuk teddy bear,huh,,mcm2 perangai.alih-alih bila tanya pasal pemenang dia cakap pemenang diumumkan secara personal.haishh..lebih baik kau buat GA secara personal,,senangkan..padahal mahukan follower yang banyak,,tpi hadiah entah kenama..jangan hanya menanam tebu dibibir saja


  • entri kreatif
mengenai entri kreatif pulak,,contohnya entri kreatif pasal apa nak baju ke ape-ape ke,,entri kreatif pasal bufday ke kan..mohon si penganjur tolong lha check satu persatu entri,,supaya betul-betul kreatif,kalau 200 peserta yang join maka 200 peserta jugak lha kena terjah entri diorang,,jangan hanya dah terjah 5 org dah jumpa entri kreatif.jgn brsikap mcm tue yea..mohon check bgi hbis mana tahu ada lgi yg lebih kreatif,


so,,apa yang yana ceritakan berdasarkan pengalaman yana selama join contest dalam blog...selepas nieyh tak nak join sangat contest,,hanya contest yang terpilih yana akan join.kalau join dapat hadiah tapi sponser buat x tahu jew buat penat aje join,,xmenang pown x apa kalau macam tue

12 ulasan:

  1. Sokong2! Lagi2 yg top referral tu. Haha sama lah cm fiqa..promote mati-matian tp tak menang gak. Huhu

    BalasPadam
  2. paling tak best tag2 dan tukar tarikh ga tak sepatutnya..hmm..sedih dorg buat cmtu..kita la kadg2 tercari2 org nie dah tamat ga ke blum..selalu jadi cmtu..dah join pastu baru kata dah tamat..hmm

    BalasPadam
  3. betul tu yana...time nak kena tag dan lik banyak-banyak...dapat laptop kita problem tu yang hang up jer....apa pun tak boleh...

    BalasPadam
  4. sakinah paling tak suka yang byk syarat and syarat tu keno follow berbelas2 org :)

    BalasPadam
  5. setuju-setuju.. yang peliknya ada blogger yang saja buat blog utk minta org follow, buat segment mcm2, join segment org lain.. post entri yang berinformasi.. jarang2 sekali.. :-)

    BalasPadam
  6. Setuju sangat. Kena ada sifat jujur dalam diri sponsor. :)

    BalasPadam
  7. Ngeeee. Takat ni nina xpernh uat contest lagi. Baru berjinak2 buat GA. Hihihi. Tq tips2 ni yeaaaa

    BalasPadam
  8. sesetengah di atas..pernah terkena kat yumida

    menang hadiah utama..tp sampai sekarang masih x dpt2..nk inform..dh tnye berulang kali...hmmmm...kecewa...dah 8 bulan berlalu..tanpa khabar berita...blog dia update..tp hadiah yg dijanjikan dilupakan

    pernah jugak..menang hadiah berpakej...yg terkandung selendang, topup n so on...tp x tersampai2 pun...dh tanye 2x..xde respon..apa nk buat

    pernah berdepan ngn penganjur yg x bertggjwb...anjur ga...lepas tu batal tanpa notis..tetibe datang ngn ga baru...dah la x inform kat peserta yg ga di batalkan...di carry nye hadiah tu ke ga baru..entah apa motif dia buat begitu..

    BalasPadam
  9. yana dh fead up dgn sponser2 yg hnya jnjy tpi bila smpai nk tunai kn still x tunaikan,,bengang kowt, , klw sponser msih blom bg feed back & x hntr apa yg sponser jnjy kn pada pemenang redha aje lha..mlz nk pm bebanyak kali..buat sakit hti jew. .

    apa-apa pown nnti jwb lha di dye dgn maha kuasa,,,

    BalasPadam
  10. ha ! itulahh ! paling paling setuju part kena buat entry tuh . kalau ada kod untuk copy pastu pastr gak ok lahh .

    BalasPadam
  11. setuju. Fina agak berat hati nak join kalau kena follow twitter segala bagai. setakat follow blog and like fanpage boleh laa ~_~

    plus tak suka tag sebab belum tentu dia nak join -.-'

    top refferal selalu blogger femes je menang :(

    pernah mng hadiah utama jgak, tapi sponser tu.....sampai skg takda berita ~_~

    bab entry kreatif plak...nampak pilih kasih pihak penganjur. pfffft -_- ada sesetengah entry je dy komen. kalau nak komen, komen je lah semua. pilih kasih betul



    BalasPadam
  12. betul tu akak. moga giveaway nawwar buat ni tak timbulkan rasa takpuashati orang. hee

    BalasPadam

tinggalkan komen anda kat sini. . InsyaAllah CikCappuccinoLatte akan sentiasa membalas kunjungan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...