AGAR- AGAR PISANG MENGGUNAKAN SUSU NILOFA PASTINYA LAGI SEDAP


Assalamualaikum dan salam sejahtera .

AGAR- AGAR PISANG MENGGUNAKAN SUSU NILOFA PASTINYA LAGI SEDAP   Nak masak ni semestinya perlu ada kreativiti jugak . Baru menu yang kita buat tak jemu-jemu untuk di makan . Kali ni CCL nak share dengan korang resepi pemanis mulut. Boleh dihidangkan selepas makan .


RESEPI, AGAR-AGAR PISANG SUSU NILOFA, SUSU NILOFA, AGAR-AGAR PISANG , MENU BERASASKAN SUSU NILOFA, RESEPI AGAR-AGAR MUDAH DAN SEDAP, RESEPI AGAR-AGAR PISANG SUSU NILOFA,


Selalunya kalau korang teringin makan agar- agar, menu yang selalu korang buat agar-agar biasa, agar-agar berasaskan susu cair, agar-agar telur, agar-agar santan . Why not kali ni CCL nak share satu resepi "Agar-agar pisang menggunakan susu nilofa" .Semestinya menu yang mudah dan sedap di makan seisi keluarga .


Bahan-bahan membuat agar-agar pisang susu nilofa

RESEPI, AGAR-AGAR PISANG SUSU NILOFA, SUSU NILOFA, AGAR-AGAR PISANG , MENU BERASASKAN SUSU NILOFA, RESEPI AGAR-AGAR MUDAH DAN SEDAP, RESEPI AGAR-AGAR PISANG SUSU NILOFA,


  • Susu nilofa
  • Serbuk agar-agar
  • Pisang
  • Perisa pandan

Cara cara membuat agar-agar pisang susu nilofa


RESEPI, AGAR-AGAR PISANG SUSU NILOFA, SUSU NILOFA, AGAR-AGAR PISANG , MENU BERASASKAN SUSU NILOFA, RESEPI AGAR-AGAR MUDAH DAN SEDAP, RESEPI AGAR-AGAR PISANG SUSU NILOFA,


1.  Didihkan 1 hingga 2 pek susu nilofa bersama serbuk agar-agar (mengikut kesesuaian hidangan) sehingga larut .

2. Masukkan adunan pertama ke dalam acuan dan sejukkan dalam peti sejuk selama 20 hingga 30 minit .

3. Selepas lapisan pertama tadi siap disejukkan selamat 20 minit, susun beberapa biji pisang atas adunan yang pertama tadi untuk nampakkan tekstur yang cantik semasa dopotong nanti.

4. Untuk membuat lapisan kedua . Caranya adalah sama seperti membuat lapisan pertama . Didihkan 1 hingga 2 pek susu nilofa bersama serbuk agar-agar, kacau sehingga larut dan masukkan sedikit pewarna pandan . Masak sehingga adunan betul-betul sebati .

5. Sejukkan sekejap dalam 2 hingga 3 minit sebelum dituang ke atas lapisan pisang serta lapisan pertama tadi . 

6. Setelah adunan lapisan kedua sedikit sejuk barulah tuang ke dalam bekas lapisan pertama tadi dan sejukkan sehingga 20 ke 30 minit di dalam peti sejuk . Siap boleh potong cantik- cantik .


Catat Ulasan

5 Ulasan

  1. Uish, nampak flawless la agar-agar dia. tengok pun tahu nyaman dan berlemak gitcheeww~

    BalasPadam
  2. wooooo.....tq info nya....


    www.oohsenyum.com

    BalasPadam
  3. wah nampak sedapppp


    https://nasuha-itsmyessay.blogspot.com/2020/08/ada-nak-order-origami-3d.html

    BalasPadam
  4. wah ccl nampak sedap tu... agar-agar ada kt rumah ni, esk leh beli pisang...

    BalasPadam

tinggalkan komen anda kat sini. . InsyaAllah CikCappuccinoLatte akan sentiasa membalas kunjungan