PANDUAN CARA SEMAK BIL TNB ONLINE MELALUI myTNB APPS


Assalamualaikum dan salam sejahtera

PANDUAN CARA SEMAK BIL TNB ONLINE MELALUI myTNB APPS Memandangkan ramai yang merungut bil TNB melambung naik beberapa hari ini, berikut kami kongsikan cara semak bil TNB online melalui myTNB App.
TNB dalam satu kenyataan media menjelaskan jumlah bil TNB yang perlu dibayar adalah mengikut bacaan meter.
Sekiranya meter dibaca melebihi tempoh 31 hari, maka TNB akan menggunakan pengiraan secara purata berdasarkan bilangan hari pembilan.
Sebagai contoh, tempoh pembilan 35 hari, faktor prorata dikira 35 hari daripada 30 hari bersamaan dengan 1.1667 menjadikan jumlah unit digunakan ialah 452 per kilowatt jam (kWh).
Berdasarkan kepada pengiraan prorata ini, pengguna dapat menikmati 233 kWh (unit) pada kadar terendah iaitu RM0.218 berbanding dengan 200 unit yang diluluskan untuk tempoh sebulan.

CARA SEMAK BIL TNB ONLINE

Bagi anda yang risaukan kenaikan bil TNB ini, anda boleh semak bil elektrik anda secara online melalui applikasi myTNB.
Walaupun rumah sewa, anda masih boleh gunakan applikasi ini dengan syarat anda dapatkan IC pemilik rumah terlebih dahulu untuk pengesahan.
Caranya mudah sahaja:
#1 – Download myTNB App

mytnb app
Sila download applikasi myTNB terlebih dahulu di Google Play atau App Store.
#2 – Daftar Sebagai Pengguna
  1. Klik “Register”
  2. Isi maklumat seperti nama, nombor IC, nombor telefon
  3. Masukkan PIN yang dihantar menerusi SMS untuk pengesahan
#3 – Tambah Bil TNB
Sekiranya nombor kad pengenalan anda telah didaftarkan ke mana-mana akaun TNB, maka sistem secara automatik akan memaparkan akaun anda.
Namun jika anda penyewa rumah, anda boleh tambah akaun TNB secara manual (rujuk gambar di bawah)
  1. Adakah akaun ini didadfarkan menggunakan IC anda? Pilih NO
  2. Adakah anda berhak untuk tengok kesemua maklumat akaun ini? Pilih NO
  3. Isi maklumat yang diperlukan
  4. Klik tambah akaun
Selain itu, anda boleh juga scan bil elektrik anda untuk tambah akaun dengan lebih mudah.
#4 – Papar Bil
Selesai tambah akaun barulah anda boleh semak bil TNB online termasuk bil semasa dan bil terdahulu.
Rekod pembayaran bil turut dipaparkan.
#5 – Pembayaran Bil TNB Online
Anda kemudian boleh membuat pembayaran terus melalui myTNB App.
Pembayaran boleh dibuat menggunakan kad kredit / debit atau boleh juga dibayar menggunakan online banking (FPX).

MYTNB APP

Untuk info lanjut tentang myTNB App sila rujuk portal rasmi https://www.mytnb.com.my/
Semoga perkongsian ini memudahkan kerja-kerja pembayaran bil elektrik anda.
Dan diharapkan syarikat bekalan air turut menyediakan applikasi seperti ini bagi memudahkan pengguna merekodkan segala bil dari semasa ke semasa.

PANDUAN CARA SEMAK BIL TNB ONLINE MELALUI myTNB APPS PANDUAN CARA SEMAK BIL TNB ONLINE MELALUI myTNB APPS Reviewed by ✿Cik Cappuccino Latte ✿ on 9:13:00 PTG Rating: 5

5 ulasan:

  1. singgah bw sini...anyway thanks for sharing...pernah dengar juga apps ni sebelum ni..zaman sekarang nak bayar bil pon di hujung jari je😉

    BalasPadam
  2. oh dah boleh cek online rupanya. mudah la. takdalah melambung tinggi, boleh cek online kan.

    BalasPadam
  3. Nice sharing..mudahnya dpt cek online,sng skit kerja kita

    BalasPadam
  4. sekarang serba serbi senang...online je...di hujung jari gitu...

    BalasPadam
  5. Semua dah mudah sekarang nie..

    BalasPadam

tinggalkan komen anda kat sini. . InsyaAllah CikCappuccinoLatte akan sentiasa membalas kunjungan

Dikuasakan oleh Blogger.