10 TIPS ELAK KULIT BERJERAWAT APABILA MENGENAKAN MAKEUP



Assalamualaikum dan salam sejahtera . 

TIPS KECANTIKKAN,TIPS ELAKKAN MUKA BERJERAWAT, ATASI KULIT MUKA BERJERAWAT ,TIPS KECANTIKKAN MUKA, KULIT MUKA BEBAS DARI JERAWAT ,

10 TIPS ELAK KULIT BERJERAWAT APABILA MENGENAKAN MAKEUP  | Siapa yang selalu ada masalah jerawat bila makeup?  rasa salah makeup ke? Jawapan dia Yes and No. Haaa terkejut tak? Makeup alone does not ruin your skin but neglecting your skin under the makeup is what ruins your skin. Eh faham ke ni? Sometimes, makeup can dehydrate your skin, especially bila lapisan kulit tak dapat kelembapan yang secukupnya dan menyebabkan sel kulit mati dan menyumbat pori-pori, maka terjadi lah jerawat. Dalam masa yang sama, waktu tak pakai makeup pun, kalau korang tak beri perhatian pada kulit pun boleh sebab kan masalah jerawat jugak. 

Jom tengok tips-tips dibawah supaya kita sama-sama dapat elakkan!


1. Remove makeup dengan betul
Pastikan korang remove makeup dengan menggunakan makeup remover seperti micellar water, cleansing water dan pastikan seluruh muka bersih dari sisa makeup. Kemudian cuci muka dengan cleanser untuk betul-betul bersihkan  muka supaya kotoran atau sisa tidak menyebabakan pori-pori tersumbat. Proses ini dipanggil double cleansing, jangan pulak korang nak bersihkan makeup guna facial cleanser or facial wash tu je. Tak cukup! Kotoran bermahajaralela dan tak lama lepastu senang je jerawat nak naik. Paling pantang sekali, pastikan tidur tanpa ada secalit makeup pon dimuka. Don’t sleep with your makeup on. Sangat horror!


2. Exfoliate  kulit 1-2 kali seminggu
Gunakan scrub untuk proses pengelupasan kulit, agar sel kulit mati dapat dibuang sepenuhnya.  Disebabkan badan kita sentiasa menghasilkan sel kulit yang baru, so pengumpulan sel kulit mati akan menyebabkan liang pori-pori tersumbat. Cukup hanya 1-2 kali sahaja skrub muka, kalau berlebihan pulak kulit akan jadi kasar dan kering.


3. Apply hydrating mask
Seharian pakai makeup, kemudian bila kita remove makeup dan selepas tu cuci muka dengan menggunakan facial cleanser, kita masih perlu gunakan mask setiap minggu untuk bersihkan muka daripada kotoran di bahagian dalam kulit. Contohnya seperti Clay Mask, boleh keringkan dan hilangkan blemish, manakal untuk gel mask pulak boleh bantu untuk kecutkan jerawat, reduce redness dan irritation serta memberi cooling effect


4. Prep skin dan mositurize, moirturize, moisturize!
Tak kira apa pun jenis kulit, samada kering, berminyak atau pun normal, wajib untuk prep skin sebelum makeup. So please don’t forget to  moisturize your skin. Kulit yang sihat adalah kulit yang cukup hydration dan moisture. Apabila kulit muka kering dan tak cukup lembap, lebih mudah untuk berlaku irritation dan more prone to breakout


5. Tidak mencuci berus
Berus makeup korang mudah memerangkap bakteria dan kotoran jika tak dibersihkan. Jika dibiarkan lama, sisa makeup yang lama di berus tersebut akan memerangkap bakteria, kotoran dan sel kulit dan bila korang apply semula ke kulit sewaktu makeup, kotoran akan terus berpindah ke muka dan akan boleh menyebabkan breakout. Jadi pastikan korang bersihkan berus, sponge dan alat-alat makeup korang yang lain kemudian asingkan daripada barang makeup untuk jaga keberishan berus


6. Selalu sentuh muka
Jadikan habit supaya sentiasa tak menyentuh muka samada ketika bare face ataupun sesudah makeup. Bakteria serta minyak dari tangan boleh kotorkan muka


7. Picit jerawat dan apply makeup
Jangan picit jerawat! Bukan sahaja akan menyebabkan irritation pada kulit (especially dengan cara yang salah dan kasar) malah lapisan di bawah kulit kawasan jerawat pun akan turut pecah dan merebak ke kawasan berdekatan. Sebab tu, biasanya lepas satu jerawat tumbuh di satu kawasan dan anda picit, lepastu akan lebih banyak jerawat tumbuh di kawasan yang sama. Lebih teruk jika anda picit jerawat dan apply makeup, kulit akan jadi irritate.


8. Bercakap di telefon/sentuh muka dengan screen telefon
Tahu tak, screen telephone anda adalah salah satu, sumber bakteria? Lebih-lebih lagi kalau tak pernah bersihkan. Bayangkan jumlah bakteria yang terkumpul banyak tu dan bila bersentuhan dengan muka sewaktu kita bercakap dalam telefon, bakteria tu akan terus berpindah ke kulit muka kita.


9. Elak dari pakai expired makeup
Penggunaan barangan makeup yang expired boleh merosakkan kulit, tak kisah la jenis makeup apa sekali pon. Contohnya  Foundation, biasanya selepas daripada tarikh expired, ada bahan yang akan mula terpisah seperti bahan minyak yang biasanya akan berada di lapisan atas. Jadi bila anda apply foundation tersebut, berkemungkinan anda apply bahan yang tinggi concentration of potentially pore-clogging oil to your face dan menyebabkan breakouts.


10. Rest Day once in a week from makeup
Memakai makeup adalah salah satu cara yang sangat bagus untuk express ourself, bermain dengan warna dan jugak enhance our feature. , proses rehatkan muka sehari tanpa makeup dalam seminggu juga bagus untuk kulit bernafas, seimbangkan semula keadaan kulit dan bersihkan kulit daripada kotoran dan bahan kimia yang memberatkan muka. Kalau terlalu lama dan kerap pemakaian makeup, kulit boleh jadi susah nak bernafas jadi berikan masa satu hari dalam seminggu sebagai hari tanpa makeup.



10 TIPS ELAK KULIT BERJERAWAT APABILA MENGENAKAN MAKEUP 10 TIPS ELAK KULIT BERJERAWAT APABILA MENGENAKAN MAKEUP Reviewed by ✿Cik Cappuccino Latte ✿ on 1:55:00 PTG Rating: 5

12 ulasan:

  1. agreed and product ni bagus....

    BalasPadam
  2. nice sharing.. saya tak pakai makeup :)

    Aerill Hassan

    BalasPadam
  3. Sentuh muka tu selalu sangat hihihihh. Terima kasih atas perkongsian :)

    BalasPadam
  4. Good info Cik CL.. Kalau ikut semua yang Cik CL nyatakan memang jerawat tak sempat keluar tapi kadang2 malas bila ada jerawat pandai complaint.. LZ lah tu, hehehe..

    BalasPadam
  5. Nombor 8 tu memang betul, kalau lama-lama guna, kulit rasa gatal lepas tu naik jerawat. Elok guna earphone. ๐Ÿ˜€

    BalasPadam
  6. Setuju. Kena ambil tahu tentang kulit wajah kita. Barulah cik jerawat tak menghampiri.

    BalasPadam
  7. Good sharing. No.6 mmg selalu buat ๐Ÿ˜ sesekali bila ingat baru buat yg no. 3 ๐Ÿ˜‰ tp most of the time tak guna make up kecuali pelembab. Salam singgah, done follow

    BalasPadam
  8. semua di atas ! nice sharing. memang betul, muka pun kena togel jugak sekali sekala untuk biarkan dia rest

    BalasPadam
  9. Yang no 8 tu baru tahu.. thanks info CCL..

    BalasPadam
  10. Nice sharing CCL, moga lepas amal tips ni jerawat dah tak timbul ��

    BalasPadam
  11. nice tips! sha pun naik dah jerawat kat muka dek kerana tiap hari mekap

    BalasPadam

tinggalkan komen anda kat sini. . InsyaAllah CikCappuccinoLatte akan sentiasa membalas kunjungan

Dikuasakan oleh Blogger.