Selasa, 10 Oktober 2017

HOMEMADE GARLIC BUTTER SPREAD SUPER DUPER EASY JIMAT MASA DAN TENAGA



Assalamualaikum dan salam sejahtera 


Garlic butter , resepi garlic butter, cara membuat garlic butter, blog resepi, resepi roti , garlic bread, garlic bread garlic butter

HOMEMADE GARLIC BUTTER SPREAD SUPER DUPER EASY JIMAT MASA DAN TENAGA | Kebiasaan bangun pagi menu breakfast yang sering CCL jamah adalah nasi lemak , kalau bangun on time . Kalau bangun tak on time terbabas sedikit minit dan saatnya alamatnya perut ni dijamu dengan roti , tak pun biskut. Tapi perut ni mengada sangat even breakfast ringan-ringan pukul 10 nanti confirm akan lapar lagi . Kalau breakfast makanan yang berat sikit cukup la tahannya sampai lunch . 

So breakfast pagi ni , macam biasa nasi wajib ada sebagai hidangan , tapi adik-adik pulak request nak makan roti sebelum berangkat pergi sekolah . So CCL terpaksa rushing sediakan menu-menu memandang awal jugak bangun hari ni .Selalu korang teringin nak makan roti bakar paling malas pun mesti letak marjerin tambah gula tak pun marjerin tambah kaya je kan?

Tapi takkan tu je, kadang-kadang nak la juga tukar selera betul tak? Meh CCL nak share resepi sarapan ikut selera tekak omputih sikit. Boleh buat sekali banyak simpan dalam peti. Nak makan, sapu then bakar je. Memudahkan diri in future gitu.



BAHAN:

  • 1/2 cawan butter
  • 1 sudu teh serbuk bawang putih
  • 1/4 sudu teh serbuk bawang merah
  • 1/2 sudu teh serbuk parsley
  • 1/2 sudu teh serbuk cili merah
  • Serbuk lada putih 
  • Serbuk lada hitam




CARA-CARA:
1.Gaulkan semua bahan- bahan diatas

2.Sapu bahan - bahan tadi yang sudah siap digaul pada roti then bakar atau grill je atas pan. Kalau ada pembakar roti jenis kepit (sandwich toaster) lagi mudah.

3.Nak lagi sedap letak cheese ke telur ke diantara dua keping roti tu pehh terbaik!

Selamat mencuba

36 ulasan:

  1. wahhh, sedapnyeee. nak cubalah nnt. hehe

    BalasPadam
  2. sedap nmpk kena cari barang dulu

    BalasPadam
  3. eh eh nak try buat lah..tq share resepi

    BalasPadam
  4. selalunya beli je sekarang dah tahu resipi dah boleh try buat sendiri :D

    BalasPadam
  5. wa !! sedap !! kawan kan plak dengan mushroom soup.. lahai !! complete !!

    BalasPadam
  6. Mudahnya nak buat plus healthy pulak tu

    BalasPadam
  7. sedap tu.. boleh try la nanti

    BalasPadam
  8. Menarik la..boleh cuba..jimat duit nanti kan

    BalasPadam
  9. sedapnya! Ala-ala western gitu kan

    BalasPadam
  10. sedapppp! busyra suka mcm ni.. nnti nak try.. tq CCL

    BalasPadam
  11. Sedapnya.. sapu dekat roti.. bakar pastu celup dalam mushroom sup.. pergh!!

    BalasPadam
  12. Akk memang suka garlic butter....sedap dan terpalit khasiat lain pada garlic.

    BalasPadam
  13. awesome.. bawa kemana2 pun mudahkan..
    kak no n hubby suka yg fresh.. kami
    tumbuk garlic sampai hancur. gaul dgn butter
    sapu atas roti. tabur parsley dan bakar.

    tq deat for d recipe

    BalasPadam
  14. baca time tengah lapar ni memang mengundang teringin nak makan ni ahahah. sedapnyaa

    BalasPadam
  15. sedap sgt ni! lama dah tak buat

    BalasPadam
  16. Buat home made garlic bread pun boleh ni kan...pandai CCL..kalau akak yang buat x tau la jadi ke x

    BalasPadam
  17. Perghhh terbaik ni...
    Tpi mana nk beli serbuk bawang putih n bawang merah tu ya...
    Mcm ssh nk jumpa ja

    BalasPadam
  18. Ada anak kecil xboleh la nak letak cili tu..kena buat dua version lah..xpon anak mkn je butter kosong..hahaha

    BalasPadam
  19. Sedap nya garlic butter spread. Mahal jugak kalau nak beli. Better buat sendiri. Lagi jumat kan. Resepi pon simple jer ni. Boleh try ☺

    BalasPadam
  20. Perghhhh dia punya cerita ...

    "Nak lagi sedap letak cheese ke telur ke diantara dua keping roti tu pehh terbaik!"

    Mengugat nafsu makan betul la....

    BalasPadam
  21. Sdap nmpknye.. Bole try nanti

    BalasPadam
  22. Tengok gambar aje pun dah rasa nak makan. Kalau nak bakar roti dulu baru sapukan bahan-bahan jadi tak? Hehe

    BalasPadam
  23. Yes kalau saya akan letak tuna dan cheese atas roti tu memang akan bertambah sedap. Nice lah share resipi ini...

    BalasPadam
  24. sdap tu...serbuk bawang putih susah nak jumpa. sllu bli buter garlic yang dh siap je

    BalasPadam
  25. Sedapnya. Nanti boleh cuba buat. Mudah saja..tq bagi idea.

    BalasPadam
  26. Memang fav, selalu beli yang dah siap je sb tak pandai nak buat. Dah tahu resepi dia ni, boleh lah cuba nanti

    BalasPadam
  27. Resepi simple tapi sedap untuk breakfast ni. Nak try lah kt umah.

    BalasPadam
  28. Adui dah la Annur belum breakfast lagi ni..
    Tetiba rasa pedih-pedih je dalam perut ni, mintak makanan..haha terliur!

    Done follow CCL.

    BalasPadam
  29. I always like Garlic butter Spread. Is baked together with he bread will be nice.

    BalasPadam
  30. Selalu tertanya-tanya nak makan apa untuk sarapan atau minum petang. Sekarang sudah ada pilihan resepi yang ringkas dan mudah. GARLIC BREAD PUN SODAP.Janji mengenyangkan.

    BalasPadam
  31. Selalu tertanya-tanya nak makan apa untuk sarapan atau minum petang. Sekarang sudah ada pilihan resepi yang ringkas dan mudah. GARLIC BREAD PUN SODAP.Janji mengenyangkan.

    BalasPadam
  32. Thanks for the recipe. great for family

    BalasPadam
  33. Recipe ini i pernah cuba kat rumah memang senang and sedap, tapi i tak tambah serbuk cili.

    BalasPadam

tinggalkan komen anda kat sini. . InsyaAllah CikCappuccinoLatte akan sentiasa membalas kunjungan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

NEWS !