Rabu, 2 Ogos 2017

7 CARA MENJAWAB SOALAN TEMUDUGA DALAM BAHASA INGGERIS


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Cara menjawab soalan temuduga dalam bahasa inggeris,tips temuduga dalam bahasa inggeris,tips menghadapi temuduga,kerja kosong,cara lulus temuduga,


7 CARA MENJAWAB SOALAN TEMUDUGA DALAM BAHASA INGGERIS


1. Why do you want to work in this company? (Kenapa anda ingin bekerja di syarikat ini?)

JAWAPAN SALAH:
“Because I like to work here. I like this job. I love this industry”

APA YANG ANDA PERLU JAWAB:
I’ve always loved administration (contoh bidang kerja yang dipohon) because I am an organized person. I like things to be organized and systematic. I work well under stress so I can handle any kind of task with minimal supervision.


2. Tell us about yourself/ Introduce yourself (Perkenalkan diri anda)

JAWAPAN YANG SALAH:
“My name is Carla. I was born in 22 September 1989 in Sarawak. My mother is a housewife and my father is a teacher. I graduated from UITM in 2013. I studied Business Administration. I have never worked before.”

APA YANG ANDA PERLU JAWAB:
“My name is Carla and I’m 26 years old. I have a degree in Business Administration. Although I haven’t had any working experience, I’ve spent my free time reading business articles and researching about latest business news just to keep me updated. I’m hoping to be given a chance to experience the real world of business”


3. What did you quit your last job? (Kenapa anda berhenti kerja anda sebelum ini?)

JAWAPAN SALAH:
“I quit because my last job was terrible. The workload was so heavy and the boss was so pushy. My previous boss was nightmare”

APA YANG ANDA PERLU JAWAB: 
“I loved my last job. It taught me so many things and my previous boss has always been helpful. But I quit because I want to experience new environment and broaden my horizon by working in a different company.”


4. Where do you see yourself in five years? (Apa yang anda lihat di dalam diri anda 5 tahun lagi?)

JAWAPAN SALAH:
“Relaxing in Maldives” atau “Being a boss in this company”

APA YANG ANDA PERLU JAWAB:
“I hope to become very well-experienced in what I do and have a better understanding of my field


5. What’s your greatest weakness? (Apa kelemahan terbesar anda?)

JAWAPAN YANG SALAH:
“I tend to put things to the very last minute.”

APA YANG ANDA PERLU JAWAB:
“I tend to put things to the very last minute. But I work well under pressure and I personally think that pressure motivates me to work twice as hard and finish my work on time”


6. What salary are you looking for?

JAWAPAN YANG SALAH:
“I hope to get a suitable salary that would be able to support me, living in this economy and in this big city”

APA YANG ANDA PERLU JAWAB:
“I hope to get a salary that is suitable with my qualification and job duties. I also want to be considered based on my working experience”


7. Why should I hire you?

JAWAPAN YANG SALAH:
“Because I’m the best candidate” atau “Because you’re hiring”

APA YANG ANDA PERLU JAWAB:
“I’m a team player, I work well under pressure, and I’m a people person. I can work with all kinds of people and am always willing to learn new things and tackle new challenges.”

PERINGATAN
●Majikan yang bakal mengambil anda bekerja ini mungkin bakal menjadi bekas majikan anda juga. Jadi, jangan tunjukkan yang anda suka memburukkan majikan.
● Jangan hanya beritahu kelemahan anda. Tidak salah berlaku jujur tapi haruslah disokong dengan kelebihan anda.


24 ulasan:

  1. Terima kasih atas perkongsian.. Setakat ni amer tak pernah temuduga utk kerja lagi hahah

    BalasPadam
  2. wow.. superb ans.. boleh nanti kongsi dengan anak2 muda yang sedng mencari pekerjaan. Tq cikcappucinalatte

    BalasPadam
  3. Petua yang bagus, sesuai untuk pencari kerja.... jangan main belasah je kan..

    BalasPadam
  4. Wahh, terbaik tips ni utk yg nak pergi interview. at least dah boleh susun ayat terbaik sblm pergi :)

    BalasPadam
  5. lama x interview.. petua baik mana tau btukar rezeki kan..

    BalasPadam
  6. Wow bagus lah sharing ni sangat berguna baru tahu macam mana rahsia orang lulus temuduga. Nasib kita nya interview bahasa melayu hehehe...

    BalasPadam
  7. Terima kasih atas perkongsian. Nanti boleh sis bagi kat anak bujang baca entry ni..:D

    BalasPadam
  8. bagusnya. boleh jadi rujukan bermanfaat. :D

    BalasPadam
  9. nevess nauu kalau speaking ni. hehe

    BalasPadam
  10. Info yang sangat berguna. Kadang-kadang ingat senang nak jawab tapi rupanya ada cara nak jawab dengan betul. First impression penting masa interview...

    BalasPadam
  11. Assalam... panduan yg bagus utk rujukan jawab soalan temuduga sebaiknya. Thanks sharing :)

    BalasPadam
  12. thanks for sharing. I always nervous when interview time. Now I know what to answer next time.

    BalasPadam
  13. Dulu2 zaman muda remaja jawapan temuduga sangat ringkas hahaha. Baguslah ada panduan menjawab temuduga macam ni boleh bantuk mereka2 yang lain, sangat bermanfaat :)

    BalasPadam
  14. Wow! Mesti ramai yang akan mendapat manfaat daripada perkongsian ini. Terima kasih.

    BalasPadam
  15. Haritu time sibuk nak carik keje mmg duk belajar benda ni la. Nice sharing btw. Slam perkenalan http://fatihahazanan.blogspot.my

    BalasPadam
  16. thanks... good sharing. haritu pn miera baru je lepas interview. memang jawapan macam ni penyelamat..

    BalasPadam
  17. Wowwwww menarik... Dah lama xhadiri temuduga... last tahun 2005, sejuk beku juga bila kena interview lebih sejam hahaha

    BalasPadam
  18. Bagus ni panduan untuk yang bakal interview. Kalau boleh buat rehearsal supaya tak blank masa depan bakal majikan.

    BalasPadam
  19. terima kasih atas perkongsian tips ni

    helloaiman

    BalasPadam
  20. great tips.. elokla skrang kan musim2 nak kena pergi interview..

    BalasPadam
  21. last aida gi interviu, ari tu utk HLP ni.
    adus, setelah 8 thn, memang gugup.
    dah le fully in english.

    BalasPadam

tinggalkan komen anda kat sini. . InsyaAllah CikCappuccinoLatte akan sentiasa membalas kunjungan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

NEWS !