Rabu, 29 Mac 2017

KEK PISANG COKLAT MOIST


RESEPI KEK PISANG COKLAT MOIST Biasanya kita pernah dengar 'Kek Pisang' dan ' Kek Coklat Moist'  ni dua nama resepi yang berbeza ..tapi kali ini CCL nak share dua resepi kek ini menjadi satu sahaja  yang dipanggil 'Kek Pisang Coklat Moist '


Kek pisang,kek coklat moist,kek pisang coklat moist,resepi kek pisang coklat moist,resepi kek


Bahan-bahan yang diperlukan

  • 4 biji pisang
  • 2 biji telur
  • 2/3 gula perang
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • 1 sudu kecil soda bikarbonat
  • 1 sudu kecil serbuk penaik
  • 1 sudu kecil garam
  • 1/3 mentega
  • 1 cawan tepung jagung
  • 1/2 koko
  • 1/2 cawan serbuk koko

Cara membuat 

1. Hancurkan 4 biji pisang, kemudian masukkan 2 biji telur, 1/3 mentega yang telah dicairkan .masukkan 2/3 gula perang,1 sudu kecil esen vanila,soda bikarbonat, serbuk penaik dan juga 1 sudu kecil garam. Gaulkan bagi sama rata bahan tersebut sehingga sebati.

2.Masukkan 1 cawan tepung jagung bersama 1/2 cawan serbuk koko  bersama 1/2 koko dan bahan tersebut digaul sehingga sebati .

3.Masukkan bahan yang telah siap digaul dengan sebati ke dalam bekas untuk dibakar.dan taburkan kepingan koko.

4.masukkan ke dalam oven,dan dibakar pada suhu 180c selama 45minit.dan siap di makan 

Selamat mencuba resepi kek pisang coklat moist.yang penting resepi yang sangat simple..


32 ulasan:

  1. Balasan
    1. @Nuyui : meh kita try buat ..hehe mudah tu

      Padam
  2. kena cuba buat jugak nih, sedap !!!!

    BalasPadam
  3. kek coklat moist dah 4× buat x menjadi, sodihnya lahai 😂

    BalasPadam
    Balasan
    1. @Nour Adieb : alahai sis ..jangan putus asa.nak buat kek ni memang rumit.tapi kalau dah terer ni pejam mata je buat kek ..CCL dlu pun first time buat kek nyerr jadi bantat

      Padam
  4. Balasan
    1. @Henrietta Jose : tengok pun dah sedap kan ..selamat mencuba resepi ni

      Padam
  5. Balasan
    1. @Team Blogpadu : boleh mencuba resepi terbaru ni

      Padam
  6. nampak sedap kek.. boleh try nanti.. hehe :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. @Intan Saffyna : selamat mencuba sis ..bahan-bahan pun cukup simple

      Padam
  7. nampak sedap, kena cuba jugak nih

    BalasPadam
  8. Balasan
    1. @CikRenex : heheh selamat mencuba resepi ni CR

      Padam
  9. hoissss sodapnyeeeee.. pos kat akak sikit.. hahahaa..

    BalasPadam
    Balasan
    1. @Lea Azleeya : first time gabungkan kek pisang & coklat moist ni ..sengaja cipta2 resepi baru ..

      Padam
  10. Fuyooo kecur airliur tau! :D

    BalasPadam
  11. Haihlah CCL, buat lapar pulak skrg. Sedap tu kek :)

    BalasPadam
  12. Serious macam Senang ajer.. Nany dah Lama sangat tak baking. Tak tau la nape.. Malas betul. Tapi yang ni so inspired.. Boleh lah Cuba. Thanks CCL kongsi resepi. Hehehe..

    BalasPadam
    Balasan
    1. @NanyFadhly : resepi yang simple ja sis ..bahan pun mudah nak cari ..alhamdulillah berkat kerajinan sis ..lepas ni sis b9leh baking semulA

      Padam
  13. Sedap!!!! Lama dah tak makan kek

    BalasPadam
    Balasan
    1. @Saidatul Aireen : rajin-rajin la ke dapur try resepi ni yer elsa

      Padam

tinggalkan komen anda kat sini. . InsyaAllah CikCappuccinoLatte akan sentiasa membalas kunjungan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...