Isnin, 20 Februari 2017

TAHU TAK APA FUNGSI UNCANG TEH ?



Wahh banyak betul boleh buat dengan uncang teh ni ek!

Uncang teh yang dah dipakai rupanya ada fungsi dan manfaat berguna kalau korang nak tahu. Bukan sekadar untuk hasilkan air teh semata-semata , tapi ada banyak sebenarnya manfaat dan sangat berkesan jika diamalkan. Nak tahu apa? Jom baca kat bawah ni


uncang teh .tea lipton,kelebihan uncang tea,tips kecantikkan,tips kecantikkan dari tea ,




1)Boleh hilangkan bau kaki yang berpeluh
 Ambil uncang teh terpakai korang letak dalam besen yang berisi air suam dan rendam kaki selama 15 minit. Kemudian bersihkan kaki. Lebih bagus lakukan sebelum tidur.



2) Menghilangkan Eye Bag
Korang rendam uncang yang dah diguna dalam air sejuk, kemudian letak pada mata. Biarkan semalaman ketika waktu tidur




3) Menghapuskan bau yang tidak menyenangkan
uncang teh yang sudah diguna boleh menghapuskan bau yang tidak senang dalam peti ais ? Ya, ambil sahaja beberapa uncang teh terpakai dan letak dalam peti sejuk.




4)Mengatasi masalah jerawat
gosok uncang teh pada muka anda dan biarkan seketika




5)Mencuci peralatan dapur
Ya, uncang Teh terpakai boleh menghilangkan kesan minyak yang melekat pada alatan di dapur. Cara seterusnya, jika bekas atau periuk dipenuhi dengan lemak, rendam sahaja dengan air panas dan letak beberapa teh uncang yang dah dipakai. Hasilnya, lemak dan kotoran degil akan hilang !




6) Baja tanaman

hampas teh sangat berguna untuk tanaman dan ia akan bertukar sebagai baja organik sekaligus akan menyuburkan tanaman. Korang tabur sahaja ke dalam pasu dan lihat manfaatnya sendiri.




7) Menghilangkan Sunburn
Ambil hampas teh yang dah diguna dan gosok untuk menghilangkan kesan terbakar pada kulit muka.




29 ulasan:

  1. Sebelum ni, bila da abis minum teh, saya selalu guna teh ni untuk letak kat mata tuk hilangkan eyes bag. Tapi sekarang guna timun..sebab sejuk dan fresh~

    BalasPadam
  2. but now pakai serbuk teh. leceh xda bag nanti dia berterabur habis. #randomblogwalking

    BalasPadam
  3. Ohhh banyak rupanya kegunaan uncang teh ni. Biasanya duk buang je sebab ingatkan dah tak berguna lagi, boleh praktikkan lepas ni hehe thanks berkongsi.

    BalasPadam
  4. yeappp setuju sangat.. Amer memang guna uncang teh ini untuk kehenseman amer. hahak... baru discover tentang ni waktu nak convo bulan 11.2016 dulu. Semua tegur muka amer nampak bersih drpd biasa. ye lah sepanjang pengajian malas bebenar nak jaga muka. Pencuci muka pun takdaaaaa... Sekerang kawan tegur muka amer kusam, baru lah bebeli pencuci muka. ingatkan muka takda jerawat dah sihat dh. Rupanya kusam juga membuatkan muka nampak tak bersih.

    BalasPadam
  5. wah baru elsa tahu ada guna jugak uncang teh nie. selalu buat minum jeh. thanks for sharing sis. In Shaa Allah elsa boleh guna tips nie :*

    BalasPadam
  6. la...baru tahu nie....
    selalu buang aje...

    BalasPadam
  7. terima kasih, boleh lah saya letak teh ni kat kasut adik sy..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Dia akan serap bau kasut .kalau tak salah CCL letak serbuk kopi pun berkesan

      Padam
  8. wahhh boleh teraiii bile free..gune teh jer macam2 benefit leh dpt :D

    BalasPadam
  9. Baru tau. Biasa kalau saya buat air teh, confirm campak terus dalam tong sampah. Lepas ni bolehlah try terutama part merawat jerawat. Heheh.

    Latest entry, http://lynk.my/w1cm

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hampas teh buat gosok pada badan hilangkan daki

      Padam
  10. rumah guna uncang serbuk yang liptop punya xleh nak letak dalam mata hihihihi

    BalasPadam
  11. pernah try utk hilangkan eyebag tapi x jadi pun. hahahaha. mungkin salah cara kot. Lain kali buat la entri tunjuk demo macam mana buat

    BalasPadam
    Balasan
    1. Mungkin kena konsisten cara pengunaannya . CCL biasa try rimun ..takda kesan jugak..Teh ni belum cuba lagi

      Padam
  12. sebelum ni aina tahu dpt hilangan eyebag je. xsgka pula mcm2 lg ya boleh buat. nice sharing sis

    BalasPadam
  13. banyak manfaat uncang teh ne kan ^^ tapi fae tak brp suka minum teh panas hahaha nak yang sejuk je macam milk tea yummyyyy

    BalasPadam

tinggalkan komen anda kat sini. . InsyaAllah CikCappuccinoLatte akan sentiasa membalas kunjungan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...