Ahad, 13 September 2015

PAU GORENG AISKRIM





Bila sebut sahaja pau ..mesti uolls terbayang - bayang adunan serta bancuhan tepung yang diuli menjadi doh . . Haaa .jangan risau resepi yang cik yana kasi kali nieyh ..tak perlu main tepung .tak perlu uli tepung ..bahan sangat simple . .caranya pun sangat simple ..




Bahan -bahan



○roti putih

○aiskrim
○cawan (untuk tekap)


Cara membuat


Pau aiskrim goreng,roti aiskrim goreng,resepi pau aiskrim goreng,tips elakkan aiskrim cair,roti putih , pau goreng,pau aiskrim

Sediakan bahan -bahan tersebut ..roti putih . .tak kisah lah gardenia,high 5 , mahupun masimo ..tapi pilihan cik yana tetap gardenia dari dulu lagi .. aiskrim tu ikut citarasa uolls .. klw cik yana sukakan coklat & vanila..and last sekali uolls perlu sediakan cawan . .kenapa perlu sediakan cawan ? Kita tengok step berikutnya


Pau aiskrim goreng,roti aiskrim goreng,resepi pau aiskrim goreng,tips elakkan aiskrim cair,roti putih , pau goreng,pau aiskrim

Letakkan aiskrim di atas sekeping roti ...


Pau aiskrim goreng,roti aiskrim goreng,resepi pau aiskrim goreng,tips elakkan aiskrim cair,roti putih , pau goreng,pau aiskrim

doublekan roti tersebut. .ambil cawan . Dan tekapkan pada roti. .pastikan didalam roti tersebut terisi aiskrim.



Pau aiskrim goreng,roti aiskrim goreng,resepi pau aiskrim goreng,tips elakkan aiskrim cair,roti putih , pau goreng,pau aiskrim

Bentuk roti setelah ditekap menggunakan gelas .


Pau aiskrim goreng,roti aiskrim goreng,resepi pau aiskrim goreng,tips elakkan aiskrim cair,roti putih , pau goreng,pau aiskrim

Dah siap ..roti yang telah ditekap ..tapi tak boleh makan lgi..


Pau aiskrim goreng,roti aiskrim goreng,resepi pau aiskrim goreng,tips elakkan aiskrim cair,roti putih , pau goreng,pau aiskrim

Step seterusnya..roti yang telah ditekap 
 perlu dibalut dengan plastik agar tidak melekat antara satu sama lain . .roti yang dah siap dibalut perlu diletakkan dalam peti ais . . Selama beberapa jam sahaja.. untuk mengekalkan kebekuan aiskrim yang ada didalam ..sebab takut nanti bila terus goreng aiskrim dh cair..



Pau aiskrim goreng,roti aiskrim goreng,resepi pau aiskrim goreng,tips elakkan aiskrim cair,roti putih , pau goreng,pau aiskrim

dah simpan beberapa jam dalam peti ais..panaskan minyak ..so time to menggoreng pau tersebut ..dengan api yang garang ..make sure minyak betul-betul panas takut nanti roti tersebut makan minyak ..


Pau aiskrim goreng,roti aiskrim goreng,resepi pau aiskrim goreng,tips elakkan aiskrim cair,roti putih , pau goreng,pau aiskrim

taraaa ..pau aiskrim goreng yang hanya menggunakan roti putih dah pun siap ..masa untuk makan .....


Selamat mencuba


#jangan letak aiskrim banyak takut bila goreng roti akan terbuka.












8 ulasan:

  1. teringin!x pernah buat lagi..insya Allah..satu hari nanti..hehee

    BalasPadam
  2. oo liyana panggil pau goreng ye..hihi kak ana pernah gak buat tapi kak ana panggil aiskrim goreng je liyana, singgah ahad ke sini petang ni berjerebu :)

    BalasPadam
  3. huwaa terlajak senang...mesti buat..yum yum..

    BalasPadam
  4. Resepi yang sangat kreatif... Nanti nak cuba ^-^

    BalasPadam
  5. hai... salam perkenalan...sy dari johor ;)
    Nice blog & done follow..
    follow me back =)
    http://fiedan.blogspot.my/

    BalasPadam
  6. Akak pernah cuba buat sekali jer....hihi...

    BalasPadam

tinggalkan komen anda kat sini. . InsyaAllah CikCappuccinoLatte akan sentiasa membalas kunjungan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...