Khamis, 18 Julai 2013

DAGING MASAK MERAH ALA THAI





resepi daging,masakan daging,resepi daging masak merah,resepi daging masak merah ala thai,cara membuat daging masak merah ala thai,bahan membuat daging masak merah ala thai.



Bahan-bahan:

1/2kg daging batang pinang, dihiris nipis
. (Jika daging biasa, rebus hingga lembut dahulu).
2 ulas bawang putih - diketuk
1 ulas bawang besar - dipotong bulat
1 sudu besar cili giling
1 sudu besar sos tiram *
1/2 sudu besar Nam Pla (sos ikan)*
1 sudu besar sos tomato*

(satukan bahan-bahan *)
garam & gula secukup rasa
minyak masak
daun ketumbar utk hiasan


Cara-cara:


1. Panaskan minyak, gorengkan hirisan 
daging hingga kekuningan (separuh masak). Ketepikan.

2. Tumis bawang putih, masukkan cili giling. Kacau hingga cili garing.

3. Masukkan campuran bahan-bahan *. Kacau hingga sebati.

4. Masukkan hirisan daging semula, kacau. Masukkan bawang besar, garam dan gula secukup rasa. Kacau hingga sebati.

5. Angkat dan hiaskan dengan daun ketumbar






5 ulasan:

  1. nampak sedap. hehehehhe

    BalasPadam
  2. masak sendiri lagi best,kan.kadang2 seram tekak nak makan kalau beli daging masak merah kat kedai.dagingnya macam dicurah water color...dah tentulah color merah he3..

    kadang2 liat ngeeee...baik masak sendiri huhu..

    BalasPadam
  3. wahhh. boleh cuba. nice sharing ;D

    BalasPadam

tinggalkan komen anda kat sini. . InsyaAllah CikCappuccinoLatte akan sentiasa membalas kunjungan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

NEWS !