Selasa, 8 Ogos 2017

RESEPI DONUT CHEESE LELEH



Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

RESEPI DONUT CHEESE LELEH   entri yang bersiaran pada kali ini , CCL sengaja nak kongsikan dengan para pembaca tentang satu resepi yang baru .. kalau entri yang lepas CCL ada berkongsikan tentang 'spaghetti Donut' . kalau yang masih lagi belum membaca entri spaghetti donut .. uolls boleh terjah  ' menariknya spaghetti donut '  . para penggemar cheese , uolls wajib baca entri dan wajib cuba resepi yang CCL nak kongsikan kali ini .. berkaitan 'Donut Cheese Leleh' .kalau spaghetti Donut tengah femes di laur negara..Donut Cheese Lelehini pulak tak terlepas peluangnya untuk femes di Malaysia ni.. 

donut cheese, donut cheese leleh, donut yang tengah viral, resepi donut, resepi donut cheese leleh, resepi donut lembut, Spaghetti donut,


Fuyoo!!! Sedapnya!!!! Donut Cheese ! Bakal fenomena spt keria gula merah ni!!..Nah resepi boleh, utk sesiapa nak buat niaga pun ok, Siapa suka donut cheese. boleh try buat, 


Bahan
4 cwn tpung gandum
3 sudu besar merjerin
2 sudu besar susu pekat
1 sudu besar gula
1/2 cwn air suam
1/2 cwn air
1 peket mauripan
Sedikit garam
Cheese slice

Cara-cara :
1) Ambil setengah cawan air suam larutkan gula , yis segera dan kacau sehingga sebati . Biarkan sampai yis mengembang dalam 20 minit .

2) Tepung gandum tadi ramas dgn marjerin , susu dan garam sampai sebati .


3) Bila yis dah mengembang . Masukkan yis tersebut ke dalam tepung tadi diselang seli dgn setengah cawan air sehingga menjadi doh yg tidak melekat di tgn.


4) Rehatkan doh dalam 30 minit , tutup doh tersebut dgn kain basah .


5)Selepas 30 minit , doh tersebut dah naik . Tumbuk doh tersebut untuk mengeluarkan angin .


6) Boleh canaikan doh tersebut , jgn tebal sangat dan terlalu nipis sangat . ( untuk cheese saya buat dgn menekap kan menggunakan cawan minuman plastik ). Kalau donut biasa saya gunakan acuan donut .


7) Sebelum menggoreng donut tersebut . Rehatkan donut itu selama 30 minit supaya ia mengembang dgn cantik .



selamat mencuba 

29 ulasan:

  1. Nampak sedap aje donut nie..lapar plak perut nie..

    BalasPadam
  2. wow.. anak dgn suami sukalah donut cheese.
    saya suka tabur kayu manis serbuk + gula..
    tq darling for d recipe.. i will buat nanti..
    xoxo

    BalasPadam
  3. Menarik betul..Memang meleleh air liur tengok..huhu

    BalasPadam
  4. Ya Allah , menggoda betul tgk donut cheese leleh ni.
    Zai mmg pantang tgk yg ada cheese. fav sgt ^^

    BalasPadam
  5. Ya Allahhh sedapnyaaa. Ena dah la hantu cheese. Boleh cuba try test ni! Aumnomnomnom

    BalasPadam
  6. sedapnya ccl...insyaallah nak cuba lah..anak2 suka sgt makan donut

    BalasPadam
  7. Aik camne boleh jadi cheese dalam tu? tak pernah rasa ni... selalu donut biasa je...

    BalasPadam
  8. Wah.. Mmg tak pernah jumpa ni. Menarik utk di cuba...

    BalasPadam
  9. FUYOOO.. lain drp yg lain ni. Kalau free boleh try

    BalasPadam
  10. Looks so delicious!! 0_o

    BalasPadam
  11. kecur pulak tengok donut gebus tu..

    BalasPadam
  12. Waaa meleleh air liuq tengok..sedappp

    BalasPadam
  13. sedapnya kat bahagian yg cheese tu

    BalasPadam
  14. Wow..kena Cuba ni..x menahan tgk pix donut tu😂

    BalasPadam
  15. pergghh..ce ambik gambar style tarik ke atas mmg padu haha

    BalasPadam
  16. Wow sedap ni....nanti nak cuba buat la.

    BalasPadam
  17. sedapnyaaa, bagi yg minat cheese memang kena try nie :D

    BalasPadam
  18. tak suka cheese, tak suka donat hahaha tapi nak try jugak la satu

    BalasPadam
  19. alahai menduganya cheese tu! nak try nak try!

    BalasPadam
  20. Sedapnya.. Sedapnya.. Apa kata CCL hantar sikit dekat Sha.. Mesti lagi sedap.. Kikiki..

    BalasPadam
  21. sedapnya, tapi donut biasa pun buat ritu xlepas lgi, haha!

    BalasPadam
  22. Kalau apa saja kaitan dengan Cheese, memang suka sangat!! Sedap!

    BalasPadam
  23. Sedapnya meleleh smpai mcm tu. Kne buat jgk ni 😂 Tq share resepi taw

    BalasPadam

tinggalkan komen anda kat sini. . InsyaAllah CikCappuccinoLatte akan sentiasa membalas kunjungan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

NEWS !