Ahad, 19 Februari 2017

RESEPI BUTTERMILK CHICKEN



resepi buttermilk chicken,buttermilk chicken,resepi sedap,cara membuat buttermilk chicken,buttermilk chicken rice , menu buttermilk chicken,blog resepi




Bahan-bahannya:



  • Ayam (untuk 4 orang makan - ayam tu potong la kecik-kecik)
  • 1 sudu besar serbuk kari (saya guna cap Alagapas)
  • 2 sudu besar tepung jagung
  • 2 sudu besar tepung gandum
  • sedikit garam
  • sedikit gula
  • 1/2 tin susu cair (kalau nak kuah banyak - lebihkan susu cair)
  • 3 sudu butter
  • Daun Kari
  • 3 biji bawang merah (- hiris atau potong dadu. aku guna setengah bawang holand)
  • 1 ulas bawang putih (ketuk2 jer)
  • 6 biji cili api hijau
  • Minyak untuk goreng ayam

Cara masaknya :



  • Gaulkan ayam dengan serbuk kari dan sedikit garam. Rata dan sebatikan dulu dengan serbuk kari baru masukkan tepung jagung dan tepung gandum ke dalam ayam.
  • Goreng ayam sehingga masak .Dah masak ayam, panaskan kuali plak dan masukkan butter.
  • Bila butter dah cair, masukkan bawang putih, bawang merah, cili api dan daun kari.
  • Masukkan susu cair bila bawang dah garing sedikit.
  • Biarkan susu cair tu mendidih sekejap dan kemudian masukkan ayam yang telah digoreng tadi. Masukkan sedikit gula jika suka.
  • Kalau suka dan nak kuah ayam tu pekat, masak la lama sikit supaya kuahnya pekat gituuu..Tapi saya suka kuahnya cair sikit. So, biarkan sekejap jer ayam tu. Bagi kuahnya pekat sikit2 jer.

selamat mencuba resepi buttermilk chicken

17 ulasan:

  1. Nampak best dan boleh cuba ni nanti hehe thanks kongsi resepi

    BalasPadam
  2. Try buat yer...first try xsedap pun xpe..second trt insyaAllah sedap ...air tgn sendiri

    BalasPadam
  3. Ramai member dah try wat resepi ni. CR belum lagi. Xtaw bila nk try.hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Jemput mmencuba.hehe.mana tahu boleh jadi feveret menu

      Padam
  4. ya..suka makan buttermilk chicken (^_^).

    BalasPadam
    Balasan
    1. First time cuba resepi ni ..dah jadi feveret CCL

      Padam
  5. arghhhhh... sedapnya tengookkkk

    BalasPadam
  6. femes ya buttermilk ni skrg. tapi aina lebih suka mkn ayam goreng biasa je. hehe penggemar dari kecik lg ni :D

    BalasPadam
  7. tergoda sekejap... sedapnya...

    pstttt.. terima kasih sudi join Segmen Nak URL Blog #28. blog ini tersenarai dalam http://www.mialiana.com/2017/02/senarai-url-blog-28.html

    pemenang akan diumumkan pada 28/2/2017

    BalasPadam
  8. Tergoda japppp ya allah sedapnya

    www.cikza.com

    BalasPadam

tinggalkan komen anda kat sini. . InsyaAllah CikCappuccinoLatte akan sentiasa membalas kunjungan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...