Assalamualaikum dan salam sejahtera
Cendawan Enoki Goreng Tepung Resepi Khairul Aming Buat penggemar cendawan, semestinya korang cendawan enoki . Biasanya kalau korang pergi makan steamboat mesti akan tersedia cendawan enoki yang halus-halus . Selain dimakan bersama steamboat cendawan enoki juga boleh dibuat kudapan . Pernah makan cendawan enoki celup tepung ?
Resepinya memang sangat-sangat mudah
Bahan-bahan Cendawan Enoki goreng tepung
-cendawan enoki
-minyak masak
-air
-sos cili / sos thai
-rumpai laut
-tepung gandum
Cara penyediaan Cendawan Enoki goreng tepung
1.Masukkan tepung gandum dan air untuk jadikan ia gam.
2.Lepastu ambil cendawan enoki , kemudian potongkan akarnya, pecah-pecahkan menjadi saiz yang sederhana kecil.
3.Then ambil rumpai laut kemudian balutkan bahagian ujung cendawan enoki dengan rumpai laut dan gamkan ia dengan bancuhan tepung gandum tadi.
4. Masukkan tepung bestari bersama air gaul sehingga sebati dan salutkan dengan cendawan enoki .
5. Goreng sekejap sahaja ke dalam minyak yang panas , dah siap boleh dihidangkan bersama sos pencicah .
Selamat mencuba .
7 Ulasan
nampak ranggup dan sedap resepinya :)
BalasPadamterima kasih share. boleh try nanti
BalasPadamSedapnya cendawan enoki goreng.
BalasPadamMoment kelakar Aini makan cendawan ni dengan sup.. disebabkan cendawan tu panjang and susah skit nk putus Aini sampai hampir tercekik sbb panjang dia tu separuh dlm tekak separuh dlm mulut.. bunyi mcm scary tp bagi aini kelakar la..haha
BalasPadamCendawan feveret ni. Krup krap kalau gigit.
BalasPadamMesti sedap ni. Tak pernah lagi rasanya makan cendawan enoki. Tapi kalau cendawan goreng tepung suka guna cendawan tiram tu.
BalasPadamada tengok resipi ni kat TT KhairulAming...nak try lah nnti...
BalasPadamtinggalkan komen anda kat sini. . InsyaAllah CikCappuccinoLatte akan sentiasa membalas kunjungan