Menu Berbuka 23 Ramadan : Gulai Daging Batang Pisang & Kerabu Taugeh

 Assalamualaikum dan salam sejahtera 

Menu Berbuka 23 Ramadan : Gulai Daging Batang Pisang & Kerabu Taugeh

Salam 23 Ramadan , hanya tinggal beberapa hari sahaja lagi Ramadan bakal melabuhkan tirainya . Sekejap sahaja waktu berjalan dah di ujung waktu . Macam biasa hari ni berbuka dengan family di rumah . Mama dan abah Rania datang berbuka puasa di rumah CCL . So berkumpul ramai-ramai buka puasa sekali . 


Menu 23 Ramadan 
  • Ikan bakar 
  • Gulai daging batang pisang 
  • Kerabu taugeh
  • Cili potong kicap 
  • Air asam picit bersama tembikai

Gulai daging batang pisang dan air asam tembikai tu air tangan mama Rania yang bawa kan . CCL buatkan kerabu taugeh , manakala Mak CCL sediakan juadah ikan bakar serta cili kicap potong . Menu simple dan mengenyangkan.


Antara juadah kuih 

  • Roti john 
  • Cucur udang
  • Popia bergedil 
  • Onde-onde buah melaka
  • Kuih tako 
  • Kek batik
Semua juadah kuih muih ni beli . Hanya popia bergedil sahaja air tangan adik perempuan CCL 

Alhamdulillah atas nikmat rezeki yg diberikan . 


Catat Ulasan

10 Ulasan

  1. Tak pernah rasa masakan guna batang pisang.. Tu batang pisang betul atau istilah bahagian pada daging?

    BalasPadam
  2. Kerabu taugeh ni ratah pun sedap.

    BalasPadam
  3. first time tengok menu air asam picit tembikai. air asam tu letak belacan bagai ke macam kita cicah ikan?

    BalasPadam
  4. Kerabu tauge lama tak makan ...
    Seronok berbuka ramai² ni nak² dgn keluarga kan

    BalasPadam
  5. Cepat sangat masa berlalu kan. Dah masuk hujung2 Ramadan dah. Meriahnya menu berbuka. Alhamdulillah.

    BalasPadam
  6. Selamat berbuka puasa.
    Sesedap juadahnya

    BalasPadam
  7. menu gulai daging batang pisang pernh merasa umh kwn husband org kedah

    BalasPadam
  8. tu lah sekejap sgt masa berlalu CCL, tggl berapa hari je lagi :(
    sedapnyaa ikan bakar, air asam picit & roti john, popia bergedil tu!

    BalasPadam
  9. Menu gulai batang pisang itu banyak juga dulu di Aceh. Awalnya saya pun tak tahu batang pisang bisa dimakan. Ternyata yg bagian lembut dan muda yaa. Biasanya mama masak gulai buah pisang yg masih mentah

    BalasPadam
  10. Air asam tembikai tu, pertama kali saya tengok. Musykil camana rasanya. :)

    BalasPadam

tinggalkan komen anda kat sini. . InsyaAllah CikCappuccinoLatte akan sentiasa membalas kunjungan