TIPS MUDAH KETIKA MENGORENG MASALODEH / KUIH VADEY AGAR TIDAK HANCUR


Assalamualaikum dan salam sejahtera

TIPS MUDAH KETIKA MENGORENG MASALODEH / KUIH VADEY AGAR TIDAK HANCUR Masalodeh atau dikenali sebagai kuih vadey ni merupakan salah satu makanan tradisi india . Dah lama teri2ndin nak makan . So ada masa lapang kat umah, memandangkan bahan pun ada so better buat sendiri . Percubaan pertama buat masalodeh ni alhamdulillah menjadi walaupun diawalnya takut jugak . Takut adunan hancur lebur time mengoreng , tapi alhanmdulillah CCL berjaya buat tanpa hancur lebur .



RESEPI, TIPS MEMASAK, TIPS MENGORENG MASALODEH AGAR TIDAK HANCUR, TIPS MENGORENG MASALODEH, TIPS MENGORENG KUIH VADEY, MASALODEH RANGUP, KUIH VADEY RANGUP, RESEPI MUDAH MASALODEH, RESEPI MUDAH KUIH VADEY


Tips agar masalodeh / kuih vadey tidak hancur lebur


  • Adunan kacang dhal harus dimesin halus.
  • Adunan yang telah dikisar tidak boleh terlalu kering
  • Goreng dalam minyak yang penuh dan  betul - betul panas .

Bahan - bahan untuk membuat masalodeh rangup dan sedap 



  • Kacang dhal
  • Jintan manis
  • Bawang merah
  • Daun kari
  • Garam
  • Cili kering 
  • Minyak

Cara membuat masalodeh / kuih vadey



1. Rendam kacang dhal semalaman




2. Cili kering, bawang merah dan daun kari dimayang harus ikut kuantiti kacang dhal.




3. Kacang dhal yang sudah disejat air lalu dimesin halus dan dicampurkan ke dalam ramuan yang sudah disediakan.




4. Gaul rata, dan tambahkan sedikit garam .pastikan purata kacang dhal yang dimesin halus haruslah banyak dari kacang dhal yang dikisar kasar.




5. Bulatkan dan leperkan doh.jangan terlalu nipis agar tidak keras semasa goreng.




6. Panaskan minyak , dan masukan perlahan-lahan masalodeh ke dalam kuali dengan api yang sederhana . Alih-alihkan masalodeh dan siap untuk dimakan.



TIPS MUDAH KETIKA MENGORENG MASALODEH / KUIH VADEY AGAR TIDAK HANCUR TIPS MUDAH KETIKA MENGORENG MASALODEH / KUIH VADEY AGAR TIDAK HANCUR Reviewed by ✿Cik Cappuccino Latte ✿ on 2:36:00 PG Rating: 5

6 ulasan:

  1. Sekali je pernah buat. Haha

    BalasPadam
  2. Tak pernh buat, selalu klo nk mkn..mintk mk buatkn sebb x yakin bole terbntuk cantik..hihi

    BalasPadam
  3. semalm baru tengok sugu punya vadeh dia buat. sedapnya

    BalasPadam
  4. Sedap nie..bkalau ada yang kasar2 kacang dia buat lagi ohsem..

    BalasPadam
  5. kalau mak sy sll tolak pakai senduk.. jadi bentuk kan.

    BalasPadam
  6. macam bergedil punya step last2 tu.. hee

    BalasPadam

tinggalkan komen anda kat sini. . InsyaAllah CikCappuccinoLatte akan sentiasa membalas kunjungan

Dikuasakan oleh Blogger.