RESEPI : SAYUR BROKOLI CHINESE STYLE


Assalamualaikum dan salam sejahtera 

RESEPI : SAYUR BROKOLI CHINESE STYLE |Sapa peminat brocoli ? Tak kisah lah brokoli putih mahupun brokoli hijau . Antara sayur favourite CCL adalah brokoli hijau . So sesiapa suka makan brokoli ni kita geng .

Hari ni CCL nak kongsi resepi masakan brokoli lain sikit dari lainkan .Tapi brocoli chinese style ni,budak budak pun suka tau.Sebab kuah dia tu cam likat likat kann.Yang paling penting mudah ,sedap dan cepat .. Cam biasa lah,resepi untuk super bizi mommies.

intai resepi nya!

Resepi , brokoli, resepi brokoli, brokoli hijau , brokoli putih , khasiat brokoli , menu brokoli masak chinese style ,




BAHAN BAHAN 

★2 Jambak brokoli
★4-6 ulas bawang putih
★5-10 ekor udang XL(untuk perasa jerr)
★1 sudu tepung jangung
★ sos tiram


CARA MEMASAK


1. Celur brocoli yang dah di potong dalam air mendidih selama 2 minit.Lepas tu angkat dan tapis.

2. Panaskan sikit minyak dalam kuali.
Tumis bawang putih yang dah di cincang halus.Tumis udang yang dah di cincang.

3.Masukkan bancuhan tepung jagung dalam kuali.Kacau sampai kuah jadi likat.Kalau kurang likat,buleh tambah lagi tepung jagung.Kalau terlebih likat,tambah air.Ikut selera masing masing.

4.Perasakan dengan sos tiram .Last sekali,campak brocoli dalam kuali dan gaul mesra.

SIAP!

RESEPI : SAYUR BROKOLI CHINESE STYLE RESEPI : SAYUR BROKOLI CHINESE STYLE Reviewed by ✿Cik Cappuccino Latte ✿ on 8:09:00 PTG Rating: 5

16 ulasan:

  1. lama takmakan brokoli. nanti nak try masak ni la

    BalasPadam
  2. macam menarik resepi ni CCL.boleh akk cuba nti..

    BalasPadam
  3. sedap nih makan dengan nasi

    BalasPadam
  4. Ni buat sahur elok ni. Mudah. Hihi

    BalasPadam
  5. Sedapnya kalau orang lain masak, tapi bila diri sendiri yang masak, terus tutup muka sebab tak sedap.. hihi

    BalasPadam
  6. Wah macam menarik je resepi ni. Anak-anak fiza suka brokoli. Nanti nak try this resepi. Thanks ccl kerana berkongsi resepi.

    BalasPadam
  7. waaaa.. sedap.. :)

    Terima kasih kerana sudi singgah di teratak kecil ejulz yang x seberapa :)
    1. Senarai Pengomen Tegar APRIL 2018

    BalasPadam
  8. kite kureng sket klo brocoli nih..heheh

    BalasPadam
  9. sedapnya lama dah x makan ni CCL ..kena buat ni

    BalasPadam
  10. Siqah suka masak camni. Simple dan sedap :)

    Nway, CCL, jemput join giveaway di blog Siqah jika ada kelapangan ye :)


    LETTER OF HAPPINESS GIVEAWAY BY BLOG SIQAHIQA

    BalasPadam
  11. Brocoli kaya vitamin. Kena buat juga ni untuk anak-anak, mereka tentu suka.

    BalasPadam
  12. Wah sedap ni, zumal suka brokoli...

    BalasPadam
  13. sedapnya! busyra suka brokoliii..

    BalasPadam
  14. Nyam! Saya suka sngt brokoli hihi

    BalasPadam

tinggalkan komen anda kat sini. . InsyaAllah CikCappuccinoLatte akan sentiasa membalas kunjungan

Dikuasakan oleh Blogger.