PESTA BUKU ANTARABANGSA KUALA LUMPUR (PBAKL) 2018

Assalamualaikum dan salam sejahtera. 


Foto Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur.AKTIVITI PBAKL2018, PBAKL 2018, PESTABUKU ANTARABANGSA KUALA LUMPUR 2018, ROAD TO PBAKL2018, SENARAI BUKU PBAKL2018, SENARAI BUKU PESTA BUKU ANTARABANGSA 2018, TEMA PBAKL2018,

PESTA BUKU ANTARABANGSA KUALA LUMPUR (PBAKL) 2018 | Pesta Buku Antarabangsa KualaLumpur ( PBAKL ) 2018 kembali lagi untuk tahun ni. Untuk pengetahuan korang semua PBAKL ni merupakan salah satu pesta buku yang terbesar d Malaysia. Pada tahun ni PBAKL 2018  akan diadakan selama 10 hari berturut-turut bermula pada 27 April 2018 sehingga 6 Mei 2018 yang bakal berlangsung di Putra World Trade Centre (PWTC) .PBAKL ni juga dianjurkan oleh Majlis Buku Kebangsaan Malaysia (MBKM) dan kerjasama Kementerian Pendidikan Malaysia mensasarkan 2 juta pengunjung. 




Sedikit tentang maklumat PBAKL 2018 


Tarikh : 27 April 2018- 6 Mei 2018
Bertempat : Putra World Trade Centre (PWTC)
Masa : Isnin - khamis ( 10AM - 7PM )
          Jumaat- Ahad ( 10AM - 9PM )
          Cuti Umum ( 10AM - 9PM )
Masuk adalah percuma .


PBAKL 2018  memegang tema 'lakaran karya merentasi peradaban bangsa ' . Setiap tahun PBAKL membawa tema yang berbeza dan tersendiri .Tahun lepas diadakan di PWTC , Tak ketinggalan jua tahun ni PBAKL turut memilih tempat yang sama, tempat yang stategik bagi CCL dan jufa pengunjung-pengunjung lain . Salah satunya banyak kemudahan pengangkutan awam untuk pergi dan balik . Selain itu korang juga boleh menaikit kenderaan sendiri tapi kalau tak nak sangkut dalam kesesakan lalu lintas CCL suggestkan korang naik kemudahan pengangkutan awam yang ada seperti LRT yang disediakan . 


CCL pasti setiap tahun ramai yang tertunggu-tunggu event yang sebegini rupa . Korang yang pencinta buku jangan melepaskan peluang korang untuk hadir bersama-sama di PBAKL sebabnya korang boleh jumpa buku- buku yang korang inginkan . Kadang -kadang buku tu dijual dengan harga yang murah, kebanyakkan seller akan buat promosi yang kaw-kaw waktu pesta buku ini berlangsung . Ada juga yang dapat free gift. Siapa yang tak sukakan lebih-lebih lagi kalau dapat bersua muka bersama penulis-penulis buku idaman korang siap boleh dapatkan tandatangan lagi sebagai kenang - kenangan . 




PESTABUKU ANTARABANGSA KUALA LUMPUR 2018 , PBAKL 2018 , SENARAI BUKU PESTA BUKU ANTARABANGSA 2018 , SENARAI BUKU PBAKL2018 , ROAD TO PBAKL2018 , TEMA PBAKL2018 , AKTIVITI PBAKL2018


TIPS KETIKA KE PESTA BUKU ANTARABANGSA (PBAKL) 2018 

Salah satu tips CCL nak kongsi dengan korang sebelum melangkah masuk ke PBAKL untuk membeli buku- buku yang korang inginkan . Make sure korang sepatutnya dah tahu nak beli buku apa. Ini penting tau !! Sebab apa penting ?? Sebabnya di PBAKL nanti bukan hanya 100 jenis koleksi buku sahaja tapi beratus-ratus  , beribu- ribu jenis buku . Tak ke korang pening nak memilih semua dan lagi bagus kalau korang dah tahu siapa penulis , siapa penerbit buku tersebut , tak ada nanti sampai-sampai je korang melilau tanpa arah tuju dengan kesesakan orang ramai . 


ANTARA BUKU- BUKU WISHLIST YANG INGIN DIBELI DI PBAKL 2018 

1. GHOSTPITAL 

PESTABUKU ANTARABANGSA KUALA LUMPUR 2018 , PBAKL 2018 , SENARAI BUKU PESTA BUKU ANTARABANGSA 2018 , SENARAI BUKU PBAKL2018 , ROAD TO PBAKL2018 , TEMA PBAKL2018 , AKTIVITI PBAKL2018

Ghostpital gabungan GHOST  dan HOSPITAL  adalah salah sebuah buku antologi cerita seram oleh petugas-petugas kesihatan dan petugas-petugas hospital . Buku antologi GHOSTPITAL terbitan White Coat ni memaparkan 30 kisah seram pengalaman Dr Kamaeul Ariffin .Pertama kali tengok kulit buku ni CCL terus teringin nak dapatkan. Simple tapi memukau memang betul kulit buku memainkan peranan penting  dalam mempromosikan buku. Perkataan Ghost dan Hospital membuatkan CCL semakin teruja nak dapatkan dan membaca isi buku tersebut . Terdapat 45 buah cerita seram pendek dalam buku ini yang berkisarkan kisah-kisah seram kehidupan seorang manusia bergelar doktor yang bergelumang dengan entiti tak nerjasad yang sememangnya berlegar-legar liar di sekitar kawasan twmbok yang di panggil hospital . 


2. ARKITEK PENULIS JALANAN

PESTABUKU ANTARABANGSA KUALA LUMPUR 2018 , PBAKL 2018 , SENARAI BUKU PESTA BUKU ANTARABANGSA 2018 , SENARAI BUKU PBAKL2018 , ROAD TO PBAKL2018 , TEMA PBAKL2018 , AKTIVITI PBAKL2018 ,

Arkitek Jalanan merupakan sebuah buku motivasi Islamik yang dikarang dalam bentuk penceritaan.Buku ini merupakan kisah sebenar penulis, seumpama diari kehidupannya. Tetapi diari ini tidaklah membosankan, malah ianya sangat menarik untuk dibaca. Tidak akan sesekali kita berasa bosan semasa membaca buku ini. Buku ini ditulis dalam bahasa yang mudah difahami, kerana penulis sedar bahawa audiens yang ditujukan adalah kepada masyarakat kita yang tidak semuanya gemar membaca buku yang terlalu ilmiah.
Dalam buku ini kita boleh menyelami suka dan duka kehidupan Teme iaitu penulis sebagai watak utama, bersama sahabatnya, Ahmad. Waktu ini kita akan faham betapa bermaknanya seorang sahabat, dan baru ini kita faham apa itu 'sahabat'.
Ada masanya berlaku salah faham, tapi sebagai sahabat, itu semua hanya ibarat pencetus untuk menguatkan lagi hubungan mereka. Ada kalanya menangis bersama, ketawa bersama. Hampir semuanya dilakukan bersama-sama. Comel juga mereka sebenarnya.


3. NEVER GIVE UP , ALLAH KAN ADA 


PESTABUKU ANTARABANGSA KUALA LUMPUR 2018 , PBAKL 2018 , SENARAI BUKU PESTA BUKU ANTARABANGSA 2018 , SENARAI BUKU PBAKL2018 , ROAD TO PBAKL2018 , TEMA PBAKL2018 , AKTIVITI PBAKL2018

Hidup ini ibarat roda yang berputar. Kadang berada di atas kadang berada di bawah. Hidup ini juga seperti laut. Adakalanya tenang, dan adakalanya bergelombang di hantam badai. 

Itulah kehidupan. ..

Ujian dan musibah? Setiap orang akan lalui semua itu, sesuai dengan kadar kemampuannya. Itu janji Allah. 
Jangan pernah sekalipun berkeluh kesah dan berasa seperti dibebani. Jangan membiasakan diri selalu berfikiran negatif, kerana jika kita terus menerus dirundung rasa khuatir, maka sampai bilapun kita tidak akan boleh meraih apa yang kita mahukan. Yang ada hanyalah kegelisahan yang akan mendampingi kita, sedangkan kita perlu ingat bahawa kegelisahan itu adalah milik mereka yang selalu berputus asa. Dan Allah sangat tidak menyukai orang-orang yang cepat give-up.

Buku Never Give-up! Allah kan Ada ini banyak memberikan motivasi dan semangat dalam diri kita untuk tidak cepat berputus asa walau begitu banyak ujian dan dugaan menimpa kita. Kerana ketika ujian datang ‘mendera’, akan selalu ada hikmahnya, hadapi dengan ikhlas dan sabar. Kesabaran akan memberikan ketenangan jiwa dan kekuatan hati. Dan Allah SWT akan sentiasa bersama orang-orang yang sabar. Never Give-up! Bangkitlah.
Jangan putus asa hanya kerana Manusia. Jangan menyerah hanya kerana urusan dunia.Ingat, ada Allah. Dia Maha Segalanya


Korang yang nak ke PBAKL 2018 , apa buku wishlist yang korang nak dapatkan ? Share sikit .


Untuk korang yang nak tahu maklumat lebih lanjut dan lebih detail tentang PBAKL 2018 boleh rujuk

Facebook : https://www.facebook.com/kualalumpurbookfair/
              : https://ms-my.facebook.com/KLBACA/
Website   : www.klibf.my


AKTIVITI PBAKL2018, PBAKL 2018, PESTABUKU ANTARABANGSA KUALA LUMPUR 2018, ROAD TO PBAKL2018, SENARAI BUKU PBAKL2018, SENARAI BUKU PESTA BUKU ANTARABANGSA 2018, TEMA PBAKL2018,

Untuk maklumat korang juga Kuala Lumpur telah membida untuk menjadi Ibu Kota Dunia pada tahun 2020

PESTA BUKU ANTARABANGSA KUALA LUMPUR (PBAKL) 2018 PESTA BUKU ANTARABANGSA KUALA LUMPUR (PBAKL) 2018 Reviewed by ✿Cik Cappuccino Latte ✿ on 7:14:00 PTG Rating: 5

51 ulasan:

  1. Seronoklah mereka yang tinggal berdekatan CCL. Kalau Fiza dekat pun confirm serbu. Hehe... Lagi2 encik suami.Mahunya x balik.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalau dekat masing - masing mesti terjah ke pesta buku

      Padam
  2. bestnya tp jauh la nak pi :(

    BalasPadam
  3. memang aktiviti tahunan ni ke PBAKL, xpernah miss

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yahh .. boleh dptkan pelbagai buku ..potongan hrga murah2 tu yg best

      Padam
  4. teringin sangat nak pi , tapi tak pernah lgi nk sampai

    https://aerillhassan.blogspot.com/

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sama lah CCL pun . Kalau berkesempatan mesti nak pegi

      Padam
  5. Minat nak beli macam-macam buku, tapi buku yang sedia ada beli tahun ni pun tak habis baca lagi. Hahahaha.

    Tapi inshaAllah akan sampai.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Time pesta buku macam ni la boleh beli macam2 buku ..potongan harga semestinya ada .hehe

      Padam
  6. Wow! best nya ada pesta buku, i pun nak pergi beli buku ni.. berminat sangat nak baca..

    BalasPadam
  7. Best ni mesti banyak diskaun

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ni kelebihannya kalau pergi pesta buku .. potongan harga wajib ada ..

      Padam
  8. Tak pernah lagi berkunjung ke pesta buku ni. Tahun ni nak cuba lah kalau ada rezki. BUku Arkitek Pelukis Jalanan tu best sangat. btw Del dah follow blog sis. hope sis dapat singgah blog Del

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ya.. kalau ada masa lapang . Jom terjah PBAKL ..tak rugi

      Padam
  9. Belum berkesempatan nak sampai memandangkan mommy ada banyak handbeg(anak haha)..jenuh nak usung..masuk tempat crowded lagi tak sesuai...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul jugak tue .. dengan orang ramai lagi..heheh ..

      Padam
  10. Wah hujung bulan ni ye. Boleh la save date nak ke Pesta Buku KL nanti. Akak suka pesta buku sebab banyak wishlist ada disana...yeayyy

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yeayy .. PBAKL berlangsung 10 hari je .. sempat nak pergi tu ..cari hari weekand

      Padam
  11. Kena save the date ni...tak sabar nak terjah..mana tau bleh cari novel murah2 kan...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Pencinta novel wajib pergi , potongan harga mesti ada ..

      Padam
  12. Kalau pencinta buku memang sure datang punya nak cari buku idaman. Mesti harga pun ada diskaun. Ok, kena list dulu nak beli buku apa. Nanti dok pusing2 buku nya tak terbeli sebab banyak sangat pilihan kan.Sempat lagi nak pergi ni. Kebetulan 6 hb available. Boleh cari buku masakan.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul tu sis bella , sebelum pergi make sure kena tetapkan buku apa yg nak dicari ..sampai sana tak der la kita terpusing2 ..

      Padam
  13. time ni la nak beli buku murah2.. sbb harga buku makin naik. buku bahasa melayu pun harga lebih kurang dengan english

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul tu.kalau ada masa teluang boleh pergi PBAKL . Pelbagai fiksyen buku yg ada

      Padam
  14. Seronoknya jadi orang yang suka membaca ini kita memang kalau tengok buku boleh tidor bersama dengan buku tu tak habis pun wakakakaka. Kalau suka pun buku banyak gambar hehehehehe...

    BalasPadam
  15. Almost every year saya selalu pergi.. duk cari buku2.. hhehe. terapi utk minda :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ada PBAKL ni rasanya semua buku yg kiya nak insyaAllah ada . Cuma kena rajin terjah setiap booth

      Padam
  16. Kemain. Lama gila dah tak datang ke pesta buku. Tahun ni baru sempat nak pergi.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Save the date .. jangan lupa beli buku .. potongan istimewa lagi ..time macam ni nak borong novel .. majalah2

      Padam
  17. I can't wait for the book festival. I have list down what I going to buy at the book festival.

    BalasPadam
  18. Tak pernah berpeluang pergi pesta buku..kalau ada peluang memang nak borong buku banyak banyak

    BalasPadam
  19. Allah dari tahun ke tahun nak pergi tak juga pergi. Dekat dah dekat dah. Nak ajak suami pusing sini la kali ni. Nak tambah koleksi yang ada.

    BalasPadam
  20. macam menarik ja Ghospital tu :D

    BalasPadam
  21. Belum berkesempatan nak gi. Buku yg kat rumah ni pun tak sempat nak baca. Busy bebenor rasanya lately ni..hehehe

    BalasPadam
  22. Dah lama pegi pesta buku ni. Rindulaaaa. Kalau dulu selalu jenguk. Stp tahun x pernah miss

    BalasPadam
  23. OMG....i want to go...thank you for the heads up! I am trying to read more this year..and this will be the perfect time to start collecting books to read.

    BalasPadam
  24. Ni kalau masuk pesta buku ni mesti tatau nak beli buku apa, macam onie suka buku yang fiksyen macam tu. dan kisah seram, inshaAllah ada masa onie melangkah ke sana, terima kasih atas perkongsian awak :D

    BalasPadam
  25. ok... i am ready for this now.. lolz.. love this kind of pesta buku... can buy a lot of books !!! can also buy for friends as gift kannn...

    BalasPadam
  26. Tak pernah g pesta buku antarabangsa, teringin nk pergi

    BalasPadam
  27. Dulu pernah pi masa study kt melaka..dah blik keja kt penang dah xpernah pi dh...
    Yg buku ustad tu mcm best je

    BalasPadam
  28. Semoga wishlist itu berjaya ditunaikan.. Sha tak pastilah dapat pergi ke tak.. huhuhu

    BalasPadam
  29. bagus sekali artikelnya sangat menarik untuk di baca
    www.sangeqq.com/
    situs poker online

    BalasPadam
  30. Aida x pernah sampai pbakl, CCL.
    Maybe sebab ia di KL. Dan maybe sebab aida bukan kaki buku :-)
    But Aida always updated dgn pbakl. Opismet & jiran2 Ada yg x pernah miss memborong buku.

    BalasPadam

tinggalkan komen anda kat sini. . InsyaAllah CikCappuccinoLatte akan sentiasa membalas kunjungan

Dikuasakan oleh Blogger.