Sabtu, 2 September 2017

5 TIPS MUDAH MERAWAT BIBIR KERING DAN MEREKAH.


Assalamualaikum dan salam sejahtera

5 TIPS MUDAH MERAWAT BIBIR KERING DAN MEREKAH. | Bibir kering dan merekah berlaku akibat beberapa faktor antaranya, kurang minum air putih, sikap suka menjilat bibir, faktor genetik dan sebagainya. Bila bibir kering, pakai lipstik memang nampak comot dan tak cantik. So hari ni CCL nak bagi tips mudah untuk merawat bibir kering dan merekah. Jejomzz!

tips kecantikkan,tips mudah merawat bibir kering,bibir merekah,bibir kering,kenapa bibir kering,lipstik yang sesuai untuk bibir kering,,lipbalm untuk bibir kering,tips merawat bibir,petua untuk cantik


1. SAPUAN GEL ALOEVERA
Bagi merawat bibir kering dan merekah, boleh sapu krim atau pelembap dari aloevera kerana aloevera bersifat memberi kelembapan semulajadi pada kulit.

2. MADU
Madu juga boleh merawat bibir kering dan merekah secara alami. Sebab itulah banyak lipstick atau lipbalm sekarang dihasilkan menggunakan madu kerana berupaya merawat bibir. So kena pandai pilih okey.

3. MENTEGA
Sapukan mentega pada bibir kering dan merekah. Lakukan secara konsisten untuk mendapatkan bibir yang lembut.

4. TIMUN
Timun merupakan bahan alami yang berupaya merawat bibir. Hiris timun secara halus kemudian sapukan pada bibir. Biarkan selama 15 minit, kemudian basuh dengan air.

5. JELI PETROLEUM VASELINE
Sapukan jeli petroleum beberapa kali sehari agar bibir anda dilindungi. Sapu juga pada waktu malam sebelum tidur agar bibir kelihatan lembap.


Ini adalah antara tips mudah merawat bibir kering dan merekah. Dan pastikan minum air putih secukupnya.Antara kelima-lima tips di atas, CCL selalu amalkan tips yang kelima . Sapu jeli petroleum vaseline pada bibir . Memang berkesan .

Selamat mencuba 🤗

18 ulasan:

  1. CT nak try timun la.. pernah cuba vaseline tapi xleh go..

    BalasPadam
  2. Nice tip..
    Kalau boleh jangan guna vaseline...
    Sebab vaseline based dia petroleum jelly/ mineral oil...
    Boleh gugel apa itu mineral oil dan keburukkan nya

    BalasPadam
  3. Bagus lah tips ni berguna dan sangat membantu kita tanpa kos yang mahal thanks share...

    BalasPadam
  4. Selalu sapu vaseline gel saja ..

    BalasPadam
  5. Akak biasa guna gel aloevera beli kat etude house..sapuan kena konsisten utk hasil yg menakjubkan...

    BalasPadam
  6. Eh ni memang masalah saya. Bibir selalu kering dan kadang-kadang sampai berdarah. Sakit! Apapun thank you ya sebab share. Sekarang ni pun saya guna lip balm aloe vera jugak.

    BalasPadam
  7. Ingat timun utk mata rupanya bibir pun bole ya.., t klu bibir rasa kering bole la cuba.. aomg senang butter kan haha

    BalasPadam
  8. Nak try tips no4. Mcm best n mudah sikit sebab dah ada bahan sedia kt dapur hihii..

    BalasPadam
  9. bibir kita jarang kering... tapi tekak dan dompet memang selalu kering hahahha

    BalasPadam
  10. Nasib baik bibir saya jarang ada masalah... Tapi artikel ni berguna untuk orang lain yang ada masalah yang sama macam ni.

    BalasPadam
  11. OOhh guna mentega pon boleh ya, akak selalu guna vaseline aloevera, tapi tulah, tak elok sebenar nya kan, thank you for sharing dik

    BalasPadam
  12. good sharing.. sy biasa guna myk argan... boleh terjah entri sy http://duniataipmenaip.blogspot.my/2017/09/review-sephia-all-in-1-argan-oil-by.html

    BalasPadam
  13. Pernah cuba vaselin je.. Yang lain belum lagi.. Tapi member cakap yang madu tu alhamdulillah berkesan sebab member buat..

    BalasPadam
  14. saya selalu guna vaseline dan madu :)

    BalasPadam
  15. kak lina selalu scrub bibir guna madu+gula...kena rajin kan..kalau bibir kering selalu nk kopek...geram sangat

    BalasPadam
  16. dya slalu buat tips no 5 tu..hehe

    BalasPadam

tinggalkan komen anda kat sini. . InsyaAllah CikCappuccinoLatte akan sentiasa membalas kunjungan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

NEWS !