BETUL KE BALUT SANTAN DENGAN HELAIAN SURAT KHABAR UNTUK SANTAN KEKAL TAHAN LAMA ?


Assalamualaikum dan salam sejahtera .


Tips mengekalkan kesegaran santan,tips simpan santan,santan tahan lama,gambar santan,santan segar,santan kelapa lemak,cara simpan santan

TIPS SIMPAN SANTAN AGAR TAHAN LEBIH LAMA Hari ini CCL  nak share cara betul simpan santan. CCL dapat tips ni daripada penjual santan di pasar. Dia pulak dapat tau daripada penjual nasi lemak.. hihi.Dia cakap kalau nak santan lebih lama dan pekat dia mantain, korang kena ikut macam nih.

Ambil beberapa helai surat khabar dan basahkan. Kemudian balut santan tu. Letak dalam freezer.. orang tu kata nanti yang beku tu kertas tu, santan dalam tu mantain segar dan tahan lama. Santan tetap beku tapi fresh. Dia tak akan ade lebihan air.. Kalau macam biasa santan di bawah, air di atas kan? kalau yang ni semuanya santan pekat.

Tips ni sesuai la nak dekat raya nanti.. beli lambat stok santan habis..huhu.


BETUL KE BALUT SANTAN DENGAN HELAIAN SURAT KHABAR UNTUK SANTAN KEKAL TAHAN LAMA ? BETUL KE BALUT SANTAN DENGAN HELAIAN SURAT KHABAR UNTUK SANTAN KEKAL TAHAN LAMA ? Reviewed by ✿Cik Cappuccino Latte ✿ on 10:12:00 PG Rating: 5

26 ulasan:

  1. Haah..akak pun buat macam ni nak bagi santan tahan lama

    BalasPadam
  2. terima kasih share tips ni. mak mak suka betul lah kalau tips untuk barang tahan lama ni

    BalasPadam
  3. wah.. baru tau ni. nanti boleh share dengan mak. thank you sebab share info ni! woohoo!

    BalasPadam
  4. Mak ai selalu simpan dalam freezer untuk tahan lama..

    BalasPadam
  5. tak pernah try teknik ni.. mybe boleh buat kaedah cuba jaya untuk tengok keberkesanan tips ni..

    BalasPadam
  6. ya betul. pernah baca petua ni. tapi sebaiknya balut dgn paper plain sebab karbon dlm paper mampu membahayakan makanan dlm fridge

    BalasPadam
  7. menarik juga tips ni.... maksudnya yang beku nya adalah diluar... jadi santan di dalam jadi tahan lama... mana-mana kertas ok kot.... thanks

    BalasPadam
  8. seriously tahan lama dengan balut surat khabar yg basah? info terbaru ni :D

    BalasPadam
  9. Sis sekarang kalau pakai santan fresh ni..beli terus masak. Kalau santan tak ada..pakai je yg kotak, senang n rasa dia pun tak lah lari sangat

    BalasPadam
  10. ooo patutla pernah nampak org bungkus santan dgn surat khabar

    BalasPadam
  11. Wah tips baru ni... mmg tak terpikir pun...boleh buat nnt

    BalasPadam
  12. bagus tips ni!boleh lah try pasni..hehe

    BalasPadam
  13. Tips bagus ni.boleh try nti. Thanks share

    BalasPadam
  14. Aah, pernah baca pasal tips ni ada orang share di facebook.
    Balut newspapaer dan lembapkan. Then letak kat freeze. Nice tips btw, boleh guna just in case nak simpan santan biar tahan lama

    BalasPadam
  15. wow tak pernah pulak tahu pasal ni. Nanti nak try lah petua ni :D

    BalasPadam
  16. Thanks for the tips. I should ask my maid to wrap it too.

    BalasPadam
  17. Betul ker ni alamak kita kena cuba ni tapi kalau santan yang dalam kotak boleh ker buat sebab santan tu memang dah tahan lama hehehehe..

    BalasPadam
  18. Lately selalu tibai santan kotak je... so tahan lama sikit dari santan biasa. Biasa la... masak tak pakai banyak santan pun...

    BalasPadam
  19. Oh macam tu ek. Ok CCL tq tau share. Pasni nak balut dengan surat khabar je la

    BalasPadam
  20. Ilmu baru ni, thanks CCL. Tapi rumah Mai ni pakai santan kotak je :P

    BalasPadam
  21. Macam boleh cuba je yang ini..

    BalasPadam
  22. waa.. ilmu baru !! nanti boleh try..

    BalasPadam

tinggalkan komen anda kat sini. . InsyaAllah CikCappuccinoLatte akan sentiasa membalas kunjungan

Dikuasakan oleh Blogger.