Ahad, 5 Mac 2017

YANG TUA TAK SENTIASA BETUL,YANG MUDA TAK SEMESTINYA SALAH




YANG TUA TAK SENTIASA BETUL,YANG MUDA TAK SEMESTINYA SALAH | Kita takkan pernah maju dan berubah selagi kita sendiri tak ubah mentaliti.. Kalau kita memikirkan penilaian org kita takkan pernah maju..Walaupun kita berbeza umur, tak semestinya yang tua sentiasa betul dan tak semestinya yang muda sentiasa salah..


penulisan, qoutes kehidupan, qoutes life, semoga Allah redha, semoga Allah sayang, tips kehidupan, yang muda tak semstinya salah, Yang tua tak sentiasa betul,



hanya yang tua sahaja betul. Yang betul, yang tua dihormati, yang muda disayangi. Kalau yang tua, tak semestinya sentiasa betul untuk yang muda. Ada benda kita kena give and take.Raikanlah pendapat yang muda. Orang putih kata ' tolerate baa'... Kang ada yang jawab, "kami makan garam dulu, kami tau la mana betul mana salah"



soalan



siapa suruh makan garam? gula ada, susu ada..kenapa tak makan? biskut cicah susu, perghh sedap woo dari makan garam..oh biskut



ok, back to the topic



Kalau hanya yang tua je betul, mana mungkin Islam sampai kepada kita umat hari ini? Tak kira muda atau tua, dengarlah pendapat orang lain dan cuba menerimanya. Jangan anggap diri masing-masing  sentiasa betul. Tiada yang sempurna.bukankah yang tua, yang banyak pengalaman, yang makan garam dulu itu yang menentang Rasulullah SAW yang muda? Fikir-fikirkan..



Tepuk debu,buka buku,tanya guru,gali ilmu

Semoga Allah Redha, Semoga Allah Sayang



14 ulasan:

  1. Entri topik tua muda ni saya dah siapkan malam tadi... tapi belum post lagi... tapi berbezalah pointnya... hehehe... betul tu, ada pendapat muda boleh diterima, ada pendapat tua boleh diguna... kena pandai menilai, give and take...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Walaupun kita berbeza umur, tak semestinya yang tua sentiasa betul dan tak semestinya yang muda sentiasa salah.

      Padam
  2. Setuju tu. Sepatutnya pendapat semua orang patut didengari tak kira tua dan muda. Patut ada give and take. Orang muda pun patut diberi peluang juga kan.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kadang-kadang dikatakan orang muda ni hingusan lagi .. huhuu

      Padam
  3. Sebab tu dah ramai orang muda yang menerajui barisan hadapan.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Atas diri kita juga semua tue . Kalau pendapat tue yang baik keluar dari mulut orang tua atau orang muda tak salah ikut . Untuk masa depan juga

      Padam
  4. Setuju sangat dengan entry ni.. Kadang2 org tua sticks up with their principle that they're always right and it's hard to make them realize that they could be wrong sometimes..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tak semestinya orang yang lebih tua sentiasa betul dan menganggap orang yang lebih muda tak tahu apa-apa.

      Padam
  5. saya malas nak argue kalau berdepan dengan orang yang lagi tua dan tak tahu tolerate dalam argument. atleast if i am very sure that i am right, i will stand with what i think. takkan senang-seang je ikut kepala mereka

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tak kira muda atau tua, dengarlah pendapat orang lain dan cuba menerimanya. Jangan anggap kau sentiasa betul. Tiada yang sempurna.

      Padam
  6. Benar semua apa di kata. Tak semestinya apa yang orang tua kata betul walaupun mereka makan garam dahulu. Masing2 ada peluang untuk belajar :)

    Salam perkenalan CCL :) Siqah follow sini. Dan kita pun suka latte jugak. Hehe

    BalasPadam
  7. "...makan garam dulu..." dengar ayat tu je dah lemah dah. Malas nak argue dah kalau macam tu. Angguk je lah walau tak setuju, walau pahit menelannya. Sebab spesies cepat nak marah, kena saborrrrr bebanyak, karang jadi lain pulak. 🙊🙊🙊

    BalasPadam
  8. tua mda, masing2 kena bertolak ansur dlm memberi & menerima pendapat. yg tua turunkan ego sikit utk terima pdpt yg muda. yg muda, jgn besar kepala jika yg tua menerima pdpt anda. lagipun masing2 ada hak bersuara

    BalasPadam

tinggalkan komen anda kat sini. . InsyaAllah CikCappuccinoLatte akan sentiasa membalas kunjungan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

NEWS !