Khamis, 18 Ogos 2016

IVITA MEMANG BERKESAN PADA EYEBAG DAN DARK CIRLE



Dah lama nak share tapi tak tershare jugak . akhirnya petang nieyh berpeluang lepak bersama blog cikyana ..so far okaylah .. walaupun tak ckup tidur . kerja tak menentu so jadual tidur pun tidak menentu jugak . padahnya dapatlah kawan baru di raut wajah cikyana eyebag bersama dark circle .. 

kadang - kadang terbaca jugak tips-tips nak hilangkan eyebag dan dark circle nieyh . . cuma kena rajinkan diri untuk apply tips - tips tue . . so far . . sebulan yang lepas cikyana dah share satu produk kecantikkan mata .. iaitu ivita .. 

lingkaran gelap bawah mata, eyebag,cara hilangkan lingkaran gelap bawah mata, krim ivita dark circle

kalau korang nak tahu tentang ivita dark circle nieyh ataupun belum baca lagi entri tersebut . korang boleyh jenguk-jenguk  link kat bawah ni 

http://cikcappuccinolatte.blogspot.com/2016/06/ivita-hilangkan-lingkaran-gelap-bawah.html


and now . konon-kononnya nak jadi testimonilah ... alhamdulillah selama sebulan lebih cikyana apply krim nieyh supaya eyebag dan dark circle hilang . . alhamdulillah krim nieyh berkesan pada raut wajah cikyana ..buktinya tengok gambar dibawah sebelum dan jugak selepas 

tips kecantikan , hilangkan eyebag , hilangkan dark circle , tips dark circle, tips eyebag ,

kedua-kedua gambar disnap menggunakan kamera fon biasa . dan tiada sebarang pengeditan berlaku . .
dan . . pic sebelum apply krim ivita tue just cikyana pakai eyeliner sahaja .. 
selepas sebulan apply ivita ..hasilnya gambar tanpa sebarang make-up .. 


cikyana tak menjanjikan sesiapa yang pakai krim nieyh kesannya cepat kelihatan ..tidak sama sekali .. cikyana pun nak hilangkan eyebag dan dark circle nieyh  ambil masa sebulan lebih . . 

so korang yang nak try jugak krim nieyh . . boleyh apply kat bawah ni 


https://www.facebook.com/Mata-cantik-287672421569798/?fref=nf

Rabu, 17 Ogos 2016

SKIN ICING DENGAN BUAH TOMATO



hari niey cikyana nak share satu tips untuk para readers semua .tips kecantikkan kulit untuk uolls kat sana okeyh . . tak perlu pbahan or krim yang mahal-mahal . just perlukan tomato ditambah dengan sedikit kerajinan .. selalunyauolls semua akan apply slides tomato pada muka ..now cikyana nak share skin icing tomato untuk muka .. memang mudah & begitu senang..

 
Sungguh banyak kebaikan skin icing dengan ais kiub tomato ini. Antaranya:+ menyegarkan kulit (kulit glowing!)
+ mencegah kedutan
+ mengetatkan kulit
+ mengecilkan saiz pori-pori
+ menjadikan kulit lebih licin
+ mengurangkan parut dan cela pada kulit
+ merawat dan mencegah jerawat






sediankan 3 biji tomato yang bersaiz sederhana untuk mencukupi untuk buat 20 kuib 





potong tomato menjadi saiz kecil-kecil





seterusnya . tomato yang dipotong kecil - kecil di masukkan dalam blender dan terus dikisar sehingga menjadi tekstur halus  . boeh tambah air sedikit semasa blended . selalunya cikyana tak tambahkan air . sebab tomato dah keluarkan jusnya sendiri 




skin icing tomato ,tips kecantikan,tomato mengecilkan pori muka , pori muka , tips kult licin , petua guna tomato

tomato yang sudah dikisar dimasukkan ke dalam bekas ais kuib . . 




skin icing tomato ,tips kecantikan,tomato mengecilkan pori muka , pori muka , tips kult licin , petua guna tomato

hasilnya tomato tadi setelah dibekukan ...




skin icing tomato tadi pada seluruh wajah korang ..biarkan sebentar ia kering dimka selama 1-2 minit .kemudian bilas dengan air biasa & lap muka .



selamat mencuba 






Sabtu, 13 Ogos 2016

RESEPI PAU CENDAWAN






bahan-bahan 
  • 2 cawan tepung pau 
  • setengah gelas air suam 
  • 2 sudu besar gula 
  • 1 sudu kecil garam
  • 1 sudu kecil baking powder 
  • 1 sudu besar vegetable shortening
  • 2 sudu besar susu pekat 
  • 1 peket yis segera 
  • 2 sudu besar serbuk koko
  • 2 sudu besar tepung beras






masukkan air suam kemudian larutkan gula , susu pekat dan juga yis  . biarkan selama 15 hingga 20 minit sehingga yis tersebut berbuih dan mengembang . 





masukkan tepung pau beserta garam , baking powder dan juga vegetable shortening
adunkan bahan-bahan tersebut sehingga sebati .. 




sementara tunggu yis mengembang . ambil dua sudu besar  serbuk koko  , dua sudu besar tepung beras , dan kacau sehinngga sebati , jangan terlalu cair dan jangan terlalu pekat 




masukkan adunan yis yang sudah mengemang kedalam adunan tepung pau 
dan diuli dengan sekata . 





yis dan tepung pau yang telah diuli dibiarkan  selama 20 minit 






hasilnya doh yang telah dibiarkan selama 20 minit 






Filling dlm dia sy tumis bwg besar&bwg putih(dicincang halus) pastu masukkan isi ayam(potong dadu) pastu masukkan cendawan butang kacau2 jap smpai isi ayam masak pastu masukkan sedikit kiub ayam,serbuk blackpepper & lada sulah.Last skali masukkan 2 keping cheddar cheese.Ttup api siap..






Ok bila doh td dh mngembang 2x ganda amik besar mna kita nk leperkan pastu masukkan inti dlm dia pastu kemaskan supaya x terbuka yer.




Nmpak x ttup cmni tau..






Buat smpai hbs adunan pastu alas atas kertas myk sapukan bancuhan coklat atas pau tu yer..





Kita biarkan dlm 45mnt smpai adunan mngembang & merekah cmtu..






Panaskan periuk kukus pastu kukus api besar 10mnt je tau.Hihihi lupa nk gtau td batang cendawan kita kukus skali gak ye..





Pastikan ttup penutup periuk kukus dgn kain supaya wap x menitik atas pau kita.




resepi pau cendawan , pau cendawan , pau kacang, bahan membuat pau , pau cendawan sedap.

Ok lepas 10mnt keluarkan pastu sejukkan jap. 






Nk masukkan batang cendawan tu kita terbalikkan pau pastu buat lubang di bhgian bwh dia pastu celupkan sedikit hujung batang pau tu dgn bancuhan coklat pastu masukkan je la.





Ha buat smpai hbs cmni yer..lepas tue kukus selama  5 minit 



resepi pau cendawan , pau cendawan , pau kacang, bahan membuat pau , pau cendawan sedap.

dah siap ...selamat mencuba  




















Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...