Rabu, 14 Oktober 2015

PERCUBAAN PERTAMA BUAT MARIE CHEESE LAYER






resepi kek marie cheese layer , kek marie cheese layer , kek cheese,resepi kek cheese yang mudah ,


Dah beberapa hari terliur nak maka kek cheese ..tambah-tambah lagi bila scroll mana-mana laman sosial ternampak pulak kek ..automatik bertali air liur kalah orang mengidam pulak rupanya..hehe .. so disebabkan kekangan masa untuk keluar beli or servey-servey kek cheese yang sedap-sedap . . so cikyana homade sendiri aje kek niey ...

alhamdulillah ambil masa setengah jam ..maka dah siap pown kek marie cheese layer nieyh .alhamdulillah percubaan pertama buat menjadi jugak . .lepas ni boleyh belajar buat banyak banyak lagi .. teringin jugak nak buat ..meh cik yana ajarkan ,,resepi yang simple dimple .. 


bahan-bahan
  • biskut marie @ oreo (ikut citarasa)
  • susu pekat
  • susu cair 
  • 250gm cream cheese tatura

cara membuat

  • putarkan 250gm cream tatura sehingga kembang . .masukkan 6 sudu besar susu cair dan masukkan susu pekat ..pukul sehingga kembang .. susu pekat tue uols boleyh agak-agak je..kalau nak manis boleyh lebihkan..macam cikyana tak suka manis sangat hanya letak 1/2 susu pekat aje .. putarkan agar cream cheese dan susu sama rata
  • rendamkan seketika biskut marie dalam susu cair , tak perlu patahkan .dan tak perlu rendaman yang lama . hanya sekejap sahaja . untuk biskut marie cikyana pilih perisa coffee . 
  • susunkan biskut marie dalam loyang . .setiap susunan layerkan dengan cheese ..caranya sama sahaja macam buat kek batik cuma bahan sahaja yang berbeza
  • decokan kek marie cheese layer mengikut citarasa
  • simpan dalam peti sejuk dalam sejam atau dua jam .biarkan ia beku seketika ..kemudian dah boleyh makan ..mudahkan ??



resepi kek marie cheese layer , kek marie cheese layer , kek cheese,resepi kek cheese yang mudah ,

begini rupanya gambar kek marie cheese layer diatas yang dah siap dibekukan dan dah siap dipotong . alhamdulillah menjadi jugak akhirnya .. selamat mencuba uolls .. 

p/s :lebih elok kalau uolls letak dalam tupaware kecil2 ..mudah makan dah tak payah potong-potong

4 ulasan:

  1. Salam singgah sini dik....sedapnya....

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam kunjungan jugak sis..japg yana balas kunjungan sis

      Padam
  2. sedappnyaaaaa .. boleh try nanti ni .. mwehehe .. lawaaa nya blog ! terpegun 2 minit ! :p

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yeah ..try ler..simple ja bhn dya kn ..hehe .. yea ka .. btw thanks so much

      Padam

tinggalkan komen anda kat sini. . InsyaAllah CikCappuccinoLatte akan sentiasa membalas kunjungan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...