Khamis, 17 September 2015

CUPCAKES MILO



Cupcakes milo.cupcakes coklat,resepi cupcakes,resepi cupcakes milo,gambar cupcakes


CUPCAKES MILO : niat dari semalam sebelum tido nak try resepi yg simple ni ..cupcakes milo .. alhamdulillah pagi tadi bangun awal dari rido walaupown hujan masih mencurah-curah di bumi perlis ..tetap kuatkan diri untuk bangun dari melayan kesejukkan yang melanda .. 

First time cik yana buat cupcakes tanpa pertolongan my mum .. kalau ada my mum ..selalu panggil dia jenguk nak letak tepung banyak mana ..nak masak dia berapa minit .. 

Dengan lafaz bismillah ..cik yana buat cupcakes selama setengah jam ok .. cepat kan .. alhamdulillah menjadi jugak akhirnya.walaupun sekadar percubaan yang pertama ..walaupun hanya dapat 7 biji cupcakes ..alhamdulillah cupcakes masak sepenuhnya ..cuma cik yana terlupa letakkan serbuk penaik ..second time nak try buat lgi .. 


Cupcakes milo.cupcakes coklat,resepi cupcakes,resepi cupcakes milo,gambar cupcakes

Ini resepi yang cik yana dapat dalam group ..
ikut sukatan yang diberi .cuma cik yana tak masukkan gula kastor ..sebab cik yana dah pakai susu pekat .takut nanti terlebih manis .. 

Selamat mencuba


Selasa, 15 September 2015

PERSONALITI KENTUT



Personaliti kentut,cara mengatasi kentut berbau busuk,kentut hilangkan stress?



Personaliti kentut,cara mengatasi kentut berbau busuk,kentut hilangkan stress?


Personaliti kentut,cara mengatasi kentut berbau busuk,kentut hilangkan stress?


Personaliti kentut,cara mengatasi kentut berbau busuk,kentut hilangkan stress?



Personaliti kentut,cara mengatasi kentut berbau busuk,kentut hilangkan stress?





Isnin, 14 September 2015

PIZZA BUAH -BUAHAN


Pizza buah buahan, resepi pizza buah ,cara membuat doh roti pizza , cara membuat pizza ,pizza,gambar pizza



PIZZA BUAH-BUAHAN - bentuknya dan cara susun atur sekali tengok macam pizza disusuni dengan buah buah .. tapi ternyata bukanlah pizza yang selalu bila dipotong ..ditarik bila nak makan keluarkan cheese yg meleleh -leleh bak tali yg panjang tue . .


Nie ha pizza buah-buahan . . Xperlu menggunakan roti pizza ..semuanya 100% datangnya dari buah .kreatif sungguh kan mereka .. doh pizza digantikan dengan sekeping potongan bulat buah tembikai merah . .tapi kalau gunakan tembikai kuning mungkin akan lagi menyerlah .. isinya digantikan juga dengan buah  kiwi,blueberi,tomato ,strawbery...yummy menarik bukan .. sesuatu yg luar biasa . . Menu yang sihat dan menyelerakan ..

lepas ni boleh la sediakan pizza sedemikian rupa untuk anak-anak kecik ..mesti teruja punya..


Ahad, 13 September 2015

PAU GORENG AISKRIM





Bila sebut sahaja pau ..mesti uolls terbayang - bayang adunan serta bancuhan tepung yang diuli menjadi doh . . Haaa .jangan risau resepi yang cik yana kasi kali nieyh ..tak perlu main tepung .tak perlu uli tepung ..bahan sangat simple . .caranya pun sangat simple ..




Bahan -bahan



○roti putih

○aiskrim
○cawan (untuk tekap)


Cara membuat


Pau aiskrim goreng,roti aiskrim goreng,resepi pau aiskrim goreng,tips elakkan aiskrim cair,roti putih , pau goreng,pau aiskrim

Sediakan bahan -bahan tersebut ..roti putih . .tak kisah lah gardenia,high 5 , mahupun masimo ..tapi pilihan cik yana tetap gardenia dari dulu lagi .. aiskrim tu ikut citarasa uolls .. klw cik yana sukakan coklat & vanila..and last sekali uolls perlu sediakan cawan . .kenapa perlu sediakan cawan ? Kita tengok step berikutnya


Pau aiskrim goreng,roti aiskrim goreng,resepi pau aiskrim goreng,tips elakkan aiskrim cair,roti putih , pau goreng,pau aiskrim

Letakkan aiskrim di atas sekeping roti ...


Pau aiskrim goreng,roti aiskrim goreng,resepi pau aiskrim goreng,tips elakkan aiskrim cair,roti putih , pau goreng,pau aiskrim

doublekan roti tersebut. .ambil cawan . Dan tekapkan pada roti. .pastikan didalam roti tersebut terisi aiskrim.



Pau aiskrim goreng,roti aiskrim goreng,resepi pau aiskrim goreng,tips elakkan aiskrim cair,roti putih , pau goreng,pau aiskrim

Bentuk roti setelah ditekap menggunakan gelas .


Pau aiskrim goreng,roti aiskrim goreng,resepi pau aiskrim goreng,tips elakkan aiskrim cair,roti putih , pau goreng,pau aiskrim

Dah siap ..roti yang telah ditekap ..tapi tak boleh makan lgi..


Pau aiskrim goreng,roti aiskrim goreng,resepi pau aiskrim goreng,tips elakkan aiskrim cair,roti putih , pau goreng,pau aiskrim

Step seterusnya..roti yang telah ditekap 
 perlu dibalut dengan plastik agar tidak melekat antara satu sama lain . .roti yang dah siap dibalut perlu diletakkan dalam peti ais . . Selama beberapa jam sahaja.. untuk mengekalkan kebekuan aiskrim yang ada didalam ..sebab takut nanti bila terus goreng aiskrim dh cair..



Pau aiskrim goreng,roti aiskrim goreng,resepi pau aiskrim goreng,tips elakkan aiskrim cair,roti putih , pau goreng,pau aiskrim

dah simpan beberapa jam dalam peti ais..panaskan minyak ..so time to menggoreng pau tersebut ..dengan api yang garang ..make sure minyak betul-betul panas takut nanti roti tersebut makan minyak ..


Pau aiskrim goreng,roti aiskrim goreng,resepi pau aiskrim goreng,tips elakkan aiskrim cair,roti putih , pau goreng,pau aiskrim

taraaa ..pau aiskrim goreng yang hanya menggunakan roti putih dah pun siap ..masa untuk makan .....


Selamat mencuba


#jangan letak aiskrim banyak takut bila goreng roti akan terbuka.












Sabtu, 12 September 2015

3 FOTO MENARIK PISANG BATIK



Ehh..tadi tengah-tengah scroll fesbuk .. terjumpa pulak pisang batik .. seriusly first time tengok ..first time dengar tentang pisang batik nieyh ..

3 foto unik pisang batik , pisang batik , gambar pisang batik

haaa..ini pokok pisang batik .. tengok daunnya dua warna kan..jarang -jarang nampak pokok pisang macam nieyh ..tapi cantik dan unik ..


3 foto unik pisang batik , pisang batik , gambar pisang batik


Setandan pisang batik dah berbuah .. wahh kulit pisang yang cantik sekali dengan stripes dya..subhanallah .. ini semua ciptaan tuhan .. 

3 foto unik pisang batik , pisang batik , gambar pisang batik

Salah satu pisang batik yang dah masak .bertukar menjadi warna kuning macam pisang biasa jugak ..tapi dia punya stripes pada kulit pisang tetap ada .. wah cantik .. 


Rumah uolls ada pisang batik ?? 
Bak cik yana sepokok teringin jugak nak tanam ..hehehe..





INSIDEN KREN TUMBANG SI MASJIDIL HARAM


Berita sedih dari Masjidil Haram yang disampaikan..ujian bagi mereka yang sedang bersiap - siap menunggu saat wuquf di Arafah yang tidak berama lama ja lagi..saat jemaah datang dari setiap penjuru ...berlakunya kejadiaan yang tidak di ingini..

Dalam kesedihan Ada rahmat yang tersembunyi ..beruntung mereka yang mati syahid dalam masjid teragung tue.apatah lagi yang dalam keadaan ihram ..

Salam takziah buat semua mangsa

Insiden kren tumbang di masjidil haram,gambar kren tumbang di makkah,gambar ribut pasir di makkah,video kren tumbang di masjidil haram,video ribut pasir di makkah



Insiden kren tumbang di masjidil haram,gambar kren tumbang di makkah,gambar ribut pasir di makkah,video kren tumbang di masjidil haram,video ribut pasir di makkah


Insiden kren tumbang di masjidil haram,gambar kren tumbang di makkah,gambar ribut pasir di makkah,video kren tumbang di masjidil haram,video ribut pasir di makkah



Insiden kren tumbang di masjidil haram,gambar kren tumbang di makkah,gambar ribut pasir di makkah,video kren tumbang di masjidil haram,video ribut pasir di makkah







Rabu, 9 September 2015

POPIA BASAH ISI AYAM



Popia basah,resepi popia basah,popia basah isi daging,popia basah isi ayam,popia basah isi ketam,cara membuat kulit popia,popia goreng,kuah popia basah



POPIA BASAH ISI AYAM - yummy..yummy .. petang-petang gini ..cuaca yang mendung ..ujan pulak renyai-renyai sekitar area perlis nieyh .. bila hujan perut mula na manja-manja ..lapar macam - macam pulak tue .. 

So..petang nieyh kita hi tea dengan popia basah .. selalu makan popia goreng je ..kali nieyh teringin pulak na makan popia basah ..Yang specialnya popia basah ni . . Satu tempat nieyh je kot yang ada .. popia basah isi ayam ..dan popia basah isi daging . Seriusly bila makan ..memang sedap beb ..jarang-jarang jumpa popia basah yang macam nieyh ..selalu isi dalamnya diorang hanya letak taugeh dengan carrot je .. isi dia memang padat sekali ..nampak ketul-ketul ayam dengan sayur ..

Popia nieyh beza dan beza sekali .. memang superb !! ..marvelous uolss .. tak makan lagi pown dah terliur tengok mak cik tue tengah bungkus ..

Kuah popia pown memang sedap ..sedap di mulut yana ..sebab yana sukakan pedas-pedas ..so popia nieyh kena dengan selera tekak yana petang nieyh.. dengan harga yang tidak mahal ..ia berpatutan dengan popia nieyh .. 4 ketul rm3.00..mana mau dapat harga semurah ini kan ..tambah-tambah isi ayam dan sayur yg padat gilerr uolss !! ..

Jum..nak sambung makan popia .. 
selamat petang uolss para readers ..dah baca ..komen2 ler cikit mana tahu tempat-tempat uolss pown popia basah berbeza isi dan rasanya ..

WORDLESS WEDNESDAY #1 :BELUM MENUTUP AURAT





Fikirkan bagi yang masih belum menutup aurat..

Rabu, 2 September 2015

CPUV 78 & 79 : DKSH HIRUS & DOVE HAIR




CPUV 78 & 79 : DKSH HIRUS & DOVE HAIR,GEL JERAWAT ,SYAMPOO DOVE,HIRUSCAR GEL JERAWAT, PETUA MELEMBUTKAN RAMBUT , PETUA MENGHILANGKAN JERAWAT


CPUV 78 : DKSH HIRUSCAR

cpuv pengakhir bulan ogos . . datangnya dari DKSH Hiruscar .. sebenarnya cik yana pun kurang pasti iklan apakah ini ..tapi setelah menggunakan teknologi yang ada,,cik yana bertanyakan kepada en.google ..so permasalahan telah selesai ..rupanya Hiruscar nieyh  sejenis gel  . . gel hiruscar nieyh sesuai sangat bagi mereka yang ada masalah kulit muka berjerawat.. so korang yang ada masalah kulit muka berjerawat ..nak mencuba hiruscar nieyh .. cik yana sarankan pergi ke guardian or watsons . . 


CPUV 78 & 79 : DKSH HIRUS & DOVE HAIR,GEL JERAWAT ,SYAMPOO DOVE,HIRUSCAR GEL JERAWAT, PETUA MELEMBUTKAN RAMBUT , PETUA MENGHILANGKAN JERAWAT




CPUV KE 79 : DOVE HAIR 

cpuv ke 79 datangnya dari dove hair . . cpuv awal bulan september..rezeki..alhamdulillah pihak iklan bermurah hati menaja iklan dove dua campaign dalam blog cik yana..pastinya ramai yang mengetahui produk dove nieyh . . cik yana pernah try guna syampoo nieyh . . baunya wangi sekali .. suka pakai perapi rambut jenis dove nieyh..rambut pun bau wangi ja.Yang belum mencuba dove nieyh ..jom ramai ramai dapatkan sample percuma dari  dove klik sini  .. 









Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...