Isnin, 14 Disember 2015

RESEPI MAYONIS




resepi mayonis, mayonis , krim mayonis,cara membuat mayonis ,



Sekarang semua benda nak kena beli dengan harga yang kadang tak boleh jangka. Apa kata uoolss cuba buat mayonis sendiri..
.

Bahan-bahan:
2biji telur
2sb cuka
1st garam
2st gula
1cawan minyak masak


Cara membuat:
Blend semua bahan bahan dalam 15 minit, masak kejap 
bila dah berketul-ketul tutup api, 
tapiskan minyaknya, 
biar sejuk kejap pastu blend sehingga halus. Siap!


Selamat mencuba ya!

p/s: sumber facebook

CPUV 100- 103 : PETROSAINS,UMOBILE & COOL TEA

                 cpuv ke 100-103 , petrosains illusions, tea herba, umobile , cara tingkatkan earning nuffnang,


CPUV KE 100 : PETROSAINS ILLUSIONS 

menariknya tentang petrosains illusions . . tgk laa video kat bawah , , atau pown kalau nak jelas lagi uolss boleh terjah http://www.petrosains.com.my/programmes/illusion/




CPUV KE 101 : UMOBILE YEAR END PROMOTION

Sempena penghujung bulan disember . . pihak umobile dakan promotion habis-habisan untuk pengguna umobile . . 

cpuv ke 100-103 , petrosains illusions, tea herba, umobile , cara tingkatkan earning nuffnang,



CPUV KE103: COOL TEA AWARENES

cool tea merupakan sejenis tea herba untuk kesihatan ,,terutama kesihatan bahan kita..uolss yang nak mencuba produk cool tea herbal nieyh boleyh terjah sini http://lifestyleawarenessteas.com/
Lifestyle Awareness Teas



Isnin, 7 Disember 2015

CPUV KE 99 : HUAWEI MATE S



huawei mate5 , kelebihan huawei mate5 , cpuv ke 99 huawei mate5,


cpuv yang pertama bagi pengakhiran tahun 2015 . . bagi bulan disember . . kali nieyh cpuv datangnya dari syarikat mobile fone . . iaitu sejenis fone yang tiada kurang tandingannya jugak . . "huawei"


Huawei Mate S ,huawei mate5 , kelebihan huawei mateS , cpuv ke 99 huawei mate5,

bagi uolls yang tengah pening-pening nak cari telefon yang sesuai dengan korang . . mungkin uolls diluar sana boleyh try huawei keluaran terbaru nieyh . . . 

nk tahu spec boleyh la terjah sini HUAWEI MATE5

Selasa, 1 Disember 2015

DATO SINI NURHALIZA KEGUGURAN




Salam takziah buat penyanyi number satu malaysia Dato Siti Nurhaliza Taruddin yg baru sahaja meluahkan berita kesedihan beliau bersama-sama peminatnya di laman sosial . . Dato Siti sempat mengandung hanya dua bulan sahaja dan mengalami keguguran . Moga dato Siti dan sekeluarga tabah seadanya 



“Bismillahirahmannirohhim … Tanggal 1hb Dec… Rasanya sudah sampai waktu & ketika yg sesuai utk Ct kongsikan dengan peminat & followers tersayang. Mula mula Ct ingin sangat berkongsi cerita indah namun Ct percaya semua dugaan ada hikmah dariNYA..Ini semua meningkatkan lagi keimanan Ct kepada PENCIPTA Ct”

“Memang tak mahu menafikan berita kehamilan kerana ia Anugerah terindah yg lama Ct nantikan dan sudah pastinya peminat yg mendoakan juga..Nak mengiyakan pun takut, kerana Anugerah ini terlalu baru dan ‘FRAGILE’ untuk di hebahkan.Hanya memohon masa yang sesuai”
“Ternyata, Allah SWT pinjamkan Anugerah ini utk seketika..sempat 2 bulan Ct kandungkan dan Ct keguguran..Ct Redha dan jauh di sudut hati amat bersyukur kerana Allah SWT beri Ct jawapan diatas doa Ct.. inshaAllah semoga ia permulaan untuk Anugerah yang seterusnya,”

Khamis, 19 November 2015

CPUV KE 92 HINGGA 98



CPUV KE  92 HINGGA 98, CARA CASHOUT NUFFNANG, , CARA CASHOUT NUFFNANG, , cara mendapatkan earnings cpuv


dah lama cikyana tak jenguk2 account nuffnang . .hari nieyh buka account nuffnang . alhamdulillah
ada jugak iklan cpuv yang masih on going . . cpuv untuk bulan november masih lagi bergerak aktif.

syukur masih ada yang melekat walaupun sikit .tetap bersyukur seadanya..
moga bertambah rezeki nuffnang ..sikit pun tak apa yang penting tiap-tiap bulan masih ada.
tetap sayang nuffnang selamanya

Khamis, 12 November 2015

TIPS KECANTIKAN DARI VASELINE





1. Untuk pisau cukur – Untuk mencegah pisau cukur kamu daripada berkarat, berhati-hati menyapu lapisan nipis pada pisau yang kering untuk melindunginya dari pengumpulan karat.
2. Menenangkan kulit selepas waxing – Sapukan pada kulit selepas waxing untuk menenangkan kulit dengan segera.
3. Letak pada luka dan calar – Ia bertindak sebagai penghalang bagi mengelakkan kekotoran masuk ke dalam luka dan membantu penyembuhan kulit.
4. Untuk botol pengilat kuku – Sapukan sedikit pada ‘leher’ botol cat kuku untuk menghentikan penutup melekat semasa ditutup.
5. Untuk kutikel kering – Sapukan pada kuku jari dan kaki untuk menjaga manicuredan pastikan kaki kamu kelihatan sebaik baru.
6. Hapuskan eye bag – Sapukan lapisan nipis di bawah mata kamu sebelum tidur untuk membantu kurangkan kesan beg mata bila bangun pagi.
7. Merapikan rambut – Hangatkan sedikit jeli dalam tapak tangan sebelum sapu pada rambut untuk melicinkan rambut atau akar keriting.
8. Mencegah hidung kering – Sapukan sedikit di bawah dan keliling hidung untuk mengelakkan kulit kering dan di dalam lubang hidung kamu untuk menghentikan kesakitan kulit kering semasa cuaca sejuk atau jika kamu berada dalam bilik hawa dingin dengan lama.
9. Bibir kering – Selain diletakkan di bawah hidung, anda juga boleh letakkan pad bibir untuk elakkan ianya kering. 
10. Penyerlah tulang pipi – Sapukan pada tulang pipi kamu sebelum kamu pakai blusher untuk pastikan blusher tahan lebih lama dan bentuk wajah lebih tajam.
11. Mencegah pewarna menitis – Jika kamu sering warnakan rambut sendiri di rumah, sapukan lapisan pada garis rambut kamu untuk mengelakkan pewarna rambut daripada menitis ke bawah pada kulit wajah kamu.

P/s : sumber dari wanista

Khamis, 29 Oktober 2015

CANTIK LUARAN DALAMAN MENGGUNAKAN HALIA




Nak cantik luar dan dalam .. tak perlulah menggunakan produk yang mahal . Kalau guna produk yang mahal tapi tak berkesan pada tubuh badan ..membazir duit saja kan .. meh sini cikyana kasi tips menggunakan halia ..cantik luaran serta dalaman . .amalkan setia hari . InsyaAllah berkesan . .tak perlu lagi produk-produk mahal kn ..

Halia,tips halia,petua kecantikkan menggunakan halia,resepi menggunakan halia,ayam masak halia,halia buang toksik


1. Merahkan bibir
Kupas halia muda, kemudian tumbuk separuh hancur. Oles halia tumbuk ini pada bahagian bibir. Jangan gosok kuat bimbang kulit bibir yang lembut ini cedera. Amalkan petua ini sekali sehari, sangat membantu membuang sel kulit mati dan menjadikan bibir kemerahan secara semula jadi. 


2. Buang angin & toksin
Rendam hirisan halia bersama uncang teh dan air panas. Masukkan sedikit gula perang untuk rasa yang lebih enak. Tutup minuman selama dua minit, kemudian nikmatinya setiap hari. Kombinasi ramuan ini sangat baik untuk membuang angin dan menjadikan tubuh segar serta jadi ringan.


3. Langsingkan badan
Halia juga boleh membantu memecahkan lemak dan menurunkan berat badan secara alami. Hiris halia halus, campurkan dengan air panas. Amalkan minuman ini setiap pagi ketika perut kosong. Ini membantu proses pencernaan. Halia juga digunakan sebagai ramuan utama menghasilkan krim pelangsingan. Krim atau pati halia dapat mengatasi selulit, rekahan dan kempiskan perut serta mengecilkan bahagian bermasalah seperti paha.


4. Hilangkan bau badan
Ramai wanita yang mengalami masalah bau badan. Walaupun sudah menggunakan deodoran tapi badan tetap berbau hamis. Amalkan minuman air halia bersama teh. Atau kunyah halia yang ditumbuk hancur. Jika tak mampu makan atau minum halia mentah, gunakan halia sebagai ramuan dalam masakan. 


5. Naikkan seri wajah
Ketuk halia separuh hancur, rendamkan bersama sesudu madu dan air panas. Minum setiap pagi. Kombinasi ramuan ini membantu melancarkan perjalanan darah dan membuatkan tubuh berasa panas. Cara ini juga menaikkan seri wajah. 


6. Bersihkan kulit
Halia juga boleh digunakan untuk melulur tubuh. Sangat membantu membersihkan kulit dan membuang angin. Tumbuk halia, campurkan dengan tepung beras yang dikisar kering. Satukan bahan ini, bancuh sehingga pekat. Jadikan lulur.


7. Redakan tekanan
Halia boleh dibuat minuman dan dijadikan ramuan masakan. Manfaatkan halia dalam bentuk yang anda suka. Ini kerana halia dikatakan dapat membantu meredakan tekanan dan memulihkan dalaman tubuh. Kalau dapat relaks, wajah dan tubuh akan tampak segar. 

Rabu, 28 Oktober 2015

LAGU OST LOVE SUPERMOON !!



Love supermoon,lirik lagu ost love supermoon,lirik lagu hati berbisik , hati berbisik yuyu kharisma , filem love supermoon



HATI BERBISIK-YUYU KHARISMA



Hati oh jangan kau berbisik
Berbisik kata cinta
Ku tak ingin kecewa
Ku tak ingin terluka
Kau tahu aku pernah
Pernah aku terluka
Berlinang air mata
Lebih baik kau diam saja
Diam saja
Diam saja
Oh hatiku

Hati jangan kau bercelaru
Bikin aku keliru
Tak lagi aku mahu
Sekali lagi aku tertipu
Tapi jika kau tahu
Dia yang terbaik untukku
Janganlah kau melulu
Lebih baik kau tenang saja
Tenang saja
Tenang saja
Oh hatiku

Dia memikat hatiku
Tanpa memaksa diriku
Baik hati budinya
Membuat ku jatuh cinta

Jangan kau berbisik
Berbisik kata-kata cinta oh oh
Ku tak ingin kecewa
Sungguh ku tak ingin terluka oh oh
Lala lalala
Lala lalala
Lala lalala
Haa...

Hati jangan kau bercelaru
Bikin aku keliru
Tak lagi aku mahu
Sekali lagi aku tertipu
Tapi jika kau tahu
Dia yang terbaik untukku
Janganlah kau melulu
Lebih baik kau tenang saja
Tenang saja
Tenang saja
Hatiku

Dia memikat hatiku
Tanpa memaksa diriku
Baik hati budinya
Membuat ku jatuh cinta

Dia memikat hatiku
Tanpa memaksa oh diriku
Baik hati budinya
Membuat ku jatuh cinta

Aku telah jatuh cinta

Selasa, 27 Oktober 2015

APOLLO LAYER CAKE HARAM DIMAKAN






Aduan dari seorang pengguna

Puan Sri Aznee

Apollo layer cake,apollo layer cake haram dimakan,apollo layer cake ada dna babi



Kepada semua pengguna2 Muslim,

Saya ingin menasihati anda semua supaya berhenti membeli semua keluaran Apollo Food Industries terutamanya ibubapa yang selalu membeli makanan seumpama layer cake, choco stick dan sebagainya yang selalu keluar iklan di TV . Kejadian ini berlaku kepada saya sendiri. Saya selalu juga membeli apollo layer cake dlm kuantiti yg banyak untukanak2 saya sebagai makanan ringan. Anak2 juga selalu mendapat product Apollo setiap kali ada majlis harijadi disekolah (goodie bag yg disediakan oleh parents kepada birthday girl/boy tersebut). Selama ini saya ingatkan product Apollo ni HALAL sebab keluar kat TV..kalau tak halal, takkan TV boleh lepas ye tak?Nak jadikan cerita, suatu hari, saya membeli APOLLO CHOCOLATE LAYER CAKE yg plastik pembungkusnya berwarna kuning . Anak2 sempat makan sorangsatu.Entahlah, sudah menjadi tabiat saya, suka membaca ingredient yg terterapada pembungkus makanan, hatta ubat gigi, syampoo dan sebagainya, saya juga suka membaca. Mungkin saya mengambil langkah berjaga2 agaknya.Tetiba saya terpana bila apa yg saya takuti akhirnya terjadi kepada saya & keluarga sendiri... APOLLO layer cake yg saya beli mengandungi Emulsifier 471, yg kita sudah maklum, mengandungi unsur babi..Astaghfirullah. ..Astaghfirullah. .. Astaghfirullah. . banyak kali saya beristighfar, kerana anak2 saya sudah memakan cake tersebut.Saya terus memberitahu mereka supaya jgn lagi memakan APOLLO... APOLLO HARAM DIMAKAN !



Saya harap kawan2 sume tolong sebarkan kepada jiran2, kawan2 seagama supaya memesan kepada anak2 kita, jgn lagi memakan product apollo ini..Bukan saja Apollo Chocolate layer cake, tapi kita patut BANNED semua product keluaran APOLLO kerana semua productnya dikilangkan dikilang yg sama, mesin yg sama, bercampur yg halal dan haram...



Yang buat saya paling sedih, Ada logo HALAL pada plastik pembungkus APOLLO tersebut...Marilah kita sama2 membenteras penipuan ini dan semoga Allah ampunkan dosa2 kita yg telah termakan benda haram ni...



Emulsifiers yg HARAM:120,141,160( A), 161,252,300, 301,422,430, 431,434,435, 436,441,470, 471,472(AE),473~477, 481~483,491, 494,542,570, 631,635,920 beur & RENNET...




moga berguna utk pengetahuan umum

Isnin, 26 Oktober 2015

DRESSING MALAM DINNER ELEGENT MASQUARADE



Dressing malam dinner elegent masquarade ,annual dinner elegent masquarade,mask masquarade

DRESSING MALAM DINNER MASQUARADE :  OMG !!  Annual dinner bakal diadakan tak lama lagi .. kali nieyh staff-staff tempat cikyana keja dah pilih tema 'elegent masquarade ' . . Masalah satunya cikyana nieyh tak pandai dressing sangat ikut2 tema .. pening kepala memikirnya ..  cikyana jenis yang simple-simple saja .. xsuka yang vogue-vogue sangat .. 

To uolls yang pernah invite majlis makan malam dengan tema elegent masquarade nieyh .. pless bgi idea cikyana .. nak dressing macam mana malam tue .. ? Harap sangat ada yang membantu .. 

Dengar-dengar malam dinner nak diadakan tak lama lagi ..tiap-tiap hari search google nak dapatkan idea nak dressing macam mana .. nak pilih masquarade mask lagi .. oh pening .. pening ..cik yana dah pening ..

Dua benda saja yang dipeningkan .. mana nak cari masquare mask ? pemilihan baju ? Pemilihan warna baju ? .. oh tidakkk .. kalau tak pergi malam dinner tue rasa rugi besar .. sebab setahun sekali ja . . Hadiah-hadiah lagi ..

So cikyana ada terpikir nak pakai jubah malam dinner nanti ... jubah warna grey or hitam .. matching dengan shawl & masquarede mask . Kira ok ke tak .. ?.. temanya elegent masquarade .. adakah cikyana bleyh pakai dress malam tue ? Atau uolls ada idea lain ker .. somebody help me please ... 

Khamis, 22 Oktober 2015

HOMEMADE ICE CREAM MAGNUM



Homemade aiskrim magnum,resepi aiskrim magnum, aiskrim magnum yang mudah


Homemade ice cream magnum : lepas nie kalau dah teringin nak makan aiskrim magnum banyak-banyak uolls boleyh homemade sendiri . Walaupun rasanya tak sama macam aiskrim magnum original punya tapi seakan-akan tue ada . .

resepinua simple sesangat-sangat .. cikyana jumpa resepi nie time scroll -scroll wall fb . Hah selalu uolls buat aiskrim biasa-biasa ja kan. Apa kata kali ni kita mencub resepi aiskrim yang baru ..

Bahan-bahan
*kacang tumbuk
*ice cream (perisa vanila)
*peanut butter
*kepingan coklat @ kitkat @ cadbury
*kayu aiskrim
*cawan cupcakes


Cara membuat

1.letakkan kacang tumbuk dalam cawan cupcakes . .lapiskan dengan aiskrim perisa kegemaran uolls

2.lapiskan dengan coklat cair . Masukkankacang tumbuk . Lapiskan sekali lagi bersama aiskrim dan letakkan peanut butter 

3.letakkan kepingan coklat @kitkat ataupun cadbury untuk penyedap rasa . .akhir sekali lapiskan dengan aiskrim.Dah siap ..

4. Ok jangan lupa cucukan batang aiskrim . Bekukan dalam peti sejuk .. 

Selamat mencuba 



EXCIDENT TAPI TAK TINGGAL KELAS





walaupun baru lepas excident tapi dia tetap tak tinggal kelas . Begitulah alkisahnya adik kesayangan cikyana sorang nieyh ..memang respect laa adik cikyana nieyh ..tabik springg !!! ..walaupun lukanya tak seteruk .. tapi cikyana sendiri yang tengok luka tue ..perit jugak nak menanggung ..pedih..




terkejut jugak bila balik sekolah adik cikyana bagitau dia jatuh moto. .huhu ..berdegup jantung seakan-akan terhenti seketika .. hasil excident petang tadi ..dapat la hadiah tiga tempat .alhamdulillah lukanya tak seteruk ..cuma tergadas kulit sahaja.alhamdulillah tak da patah mana-mana bahagian .cuma luka kecil saja . 


Macam mana boleh excident pun cikyana dengar cerita si empunya badan pun nak tergelak pun ada .. mula-mula salahkan jerebu ' jerebu punya pasai , lopak tengah jalan pun tak nampak ' (bahasa utaqa) . .sebetulnya second rest adik cikyana temankan kawan dia balik tukarkan baju..otw tengah bawa moto ..bersembang rancak punya pasai ..moto kemana ..orang pun kemana ..


Lepas excident ingatkan nak balik rumah basuh luka . Rupanya tidak .kembali dia dengan kawan masuk kelas ..wah excident luka macam tue boleh lgi maauk kelas yer...memang terbaiklah kau adik .. 





Malam nieyh secara sukarela cikyana jadi partime nurse untuk adik kesayangan cikyana .. cuci luka dia dan letakkan iodine .. sebenarnya tak sanggup nak sapu iodine kat luka adik .. tapi demi adik kakak kuatkan jugak ..bukan apa pedih nya bila iodine kena kulit menyengat macam terkena tebuan mungkin ..huhu. . 


Sebelum cikyana masuk tido .cikyana ke bilik patient cikyana sekali lagi tengok tempak luka .at same time letakkan iodine sikit ..sekelip mata tertumpahnya air mata nieyh mengalir dari pipi . Ya Allah .kenapakah begini . Tak kuat tengok adik walaupun lukanya sekecil ini . Walau apa pun yang terjadi ..kakak mana yang tak sayang adik dia kan .. cepat sembuh wahai adikku .. .risau tengok 



Isnin, 19 Oktober 2015

KENALI BAHASA ARNAB



Bahasa arnab,cara penjagaan arnab,




  • Mengerik  gigi yang lembut – Bermakna arnab anda HAppy ( biasa ketika anda mengusap di bahagian kegemaran; seperti dipipi, dahi atau belakang telinga.
  • Bunyi nafas seperti berbisik – arnab anda Happy
  • Menghentak kaki belakang – ia takut, rasa terancam, marah, dan mungkin juga terlalu gembira.. biasanya selepas lama dikurung dan dilepas keluar dari sangkar
  • Berderam, mengeram, berdesir – ini menandakan arnab anda sedia untuk menyerang, gigit atau cakar. jangan ganggu dan biarkan sahaja
  • menjerit dengan kuat – bermakna dia dalam ketakutan yang teramat sangat atau kesakitan, DENGAN SEGERA perhatikan mereka.
  • Honking ( bunyi seperti angsa) – inginkan perhatian atau meyampah dengan kehadiran anda.
  • Mencium anda dengan perlahan – ia menyambut kehadiran anda dan minta perhatian
  • Berlari berpusing pusing dan melompat tinggi (Binky) – terlalu gembira
  • Chinning (mengusap dagunya) – cara arnab menandakan haknya, termasuk anda
  • mengerakan rahang sepeti menguyah – dia sedang relex
  • makan najis – jangan hairan arnab anda tidak apa apa, ini adalah cara semulajadi arnab mengambil nutrien
  •  menaikan pungung dan ekor – dia menyahut seruan alam.. nak kencing lah tuu
  • berlari mengelilingi anda – ia tertarik kepada anda, jika arnab anda bleum dikembiri, ini adalah cara arnab menyatakan anda adalah teman yang sesuai.
  • menarik baju anda, meletakan kaki hadapan pada anda,  atau melompat keatas riba – minta perhatian
  • cuba menyerang – dengan jelas dia tidak suka kehadiran anda
  • jika ia berlari kesana sini – ia menikmati kebebasannya
  • Jika ia mengigit ketika anda sedang melakukan rutin lain – ia inginkan perhatian ( jangan marah… gigitan arnab memang sakit. Tapi arnab tidak tahu)
  • Jika arnab anda bergerak menjauhi anda – dia masih was was dengan anda dan mungkin merajuk. Cuba usap dahi dan telinganya dan mungkin berikan ia treat
  • arnab jantan atau betina anda cuba mengawani kaki anda – menandakan dominasinya .. anda adalah haknya
  • Jika arnab mempunyai sepasang arnab, dan yang  jantan mula mendegus, ini menandakan ia bersedia  untuk megawan
  • Jika arnab ada terdiri daripada dua jantina yang sama, dan mengelilingi sesama sendiri, itu adalah permulaan pergaduhan… asingkan sebelum ada yang mati atau cedera
  • Jika arnab betina yang belum dikembiri mula mengumpul daun daun, kertas , atau mencabut bulu ini tandanya ia akan melahirkan . Tujuan pengumpulan daun dan mencabut bulu adalah untuk membuat sarang.
  • Jika arnab anda kelihatan dalam keadaan cuba mengawan tetapi di bahagian kepala arnab lain, ini cara ia mengatakan.. I’m The boss…. awasi kerana mungkin terjadi pergaduhan.
  • Arnab anda termenung atau mogok tak mahu makan dan minum- ambil perhatian arnab anda mungkin sedang sakit
  • terbalikan bekas makanan dan minuman – bermain ( ia ingin jadikan bekas tersebut sebagai permainan)  atau protes tunjuk perasaan /minta perhatian
  • perbuatan seperti mengali tanah dan mengaru garu lantai, hujung sudut sangkar – ini sifat semula jadi arnab yang memang tidak dapat dibuang ia seperti sedang Mengali Tanah

  • Khamis, 15 Oktober 2015

    18 GAMBAR BUAHAN DAN SAYURAN YANG UNIK



    Subhanallah..Ciptaan Allah s.w.t semuanya ini terjadi .. teruja seketika bila tengok bentuk-bentuk yang unik pada buah dan juga sayuran . Walaupun bukan di depan mata ..tapi betul- betul teruja ..



    18 GAMBAR   BUAHAN DAN SAYURAN YANG UNIK ,strawberi berbentuk rama-rama,tomato bentuk itik , blog lyana rohazi


    18 GAMBAR   BUAHAN DAN SAYURAN YANG UNIK ,strawberi berbentuk rama-rama,tomato bentuk itik , blog lyana rohazi


    18 GAMBAR   BUAHAN DAN SAYURAN YANG UNIK ,strawberi berbentuk rama-rama,tomato bentuk itik , blog lyana rohazi


    18 GAMBAR   BUAHAN DAN SAYURAN YANG UNIK ,strawberi berbentuk rama-rama,tomato bentuk itik , blog lyana rohazi


    18 GAMBAR   BUAHAN DAN SAYURAN YANG UNIK ,strawberi berbentuk rama-rama,tomato bentuk itik , blog lyana rohazi


    18 GAMBAR   BUAHAN DAN SAYURAN YANG UNIK ,strawberi berbentuk rama-rama,tomato bentuk itik , blog lyana rohazi


    18 GAMBAR   BUAHAN DAN SAYURAN YANG UNIK ,strawberi berbentuk rama-rama,tomato bentuk itik , blog lyana rohazi


    18 GAMBAR   BUAHAN DAN SAYURAN YANG UNIK ,strawberi berbentuk rama-rama,tomato bentuk itik , blog lyana rohazi


    18 GAMBAR   BUAHAN DAN SAYURAN YANG UNIK ,strawberi berbentuk rama-rama,tomato bentuk itik , blog lyana rohazi


    18 GAMBAR   BUAHAN DAN SAYURAN YANG UNIK ,strawberi berbentuk rama-rama,tomato bentuk itik , blog lyana rohazi


    18 GAMBAR   BUAHAN DAN SAYURAN YANG UNIK ,strawberi berbentuk rama-rama,tomato bentuk itik , blog lyana rohazi


    18 GAMBAR   BUAHAN DAN SAYURAN YANG UNIK ,strawberi berbentuk rama-rama,tomato bentuk itik , blog lyana rohazi


    18 GAMBAR   BUAHAN DAN SAYURAN YANG UNIK ,strawberi berbentuk rama-rama,tomato bentuk itik , blog lyana rohazi


    18 GAMBAR   BUAHAN DAN SAYURAN YANG UNIK ,strawberi berbentuk rama-rama,tomato bentuk itik , blog lyana rohazi


    18 GAMBAR   BUAHAN DAN SAYURAN YANG UNIK ,strawberi berbentuk rama-rama,tomato bentuk itik , blog lyana rohazi


    18 GAMBAR   BUAHAN DAN SAYURAN YANG UNIK ,strawberi berbentuk rama-rama,tomato bentuk itik , blog lyana rohazi


    18 GAMBAR   BUAHAN DAN SAYURAN YANG UNIK ,strawberi berbentuk rama-rama,tomato bentuk itik , blog lyana rohazi


    18 GAMBAR   BUAHAN DAN SAYURAN YANG UNIK ,strawberi berbentuk rama-rama,tomato bentuk itik , blog lyana rohazi



    Rabu, 14 Oktober 2015

    PERCUBAAN PERTAMA BUAT MARIE CHEESE LAYER






    resepi kek marie cheese layer , kek marie cheese layer , kek cheese,resepi kek cheese yang mudah ,


    Dah beberapa hari terliur nak maka kek cheese ..tambah-tambah lagi bila scroll mana-mana laman sosial ternampak pulak kek ..automatik bertali air liur kalah orang mengidam pulak rupanya..hehe .. so disebabkan kekangan masa untuk keluar beli or servey-servey kek cheese yang sedap-sedap . . so cikyana homade sendiri aje kek niey ...

    alhamdulillah ambil masa setengah jam ..maka dah siap pown kek marie cheese layer nieyh .alhamdulillah percubaan pertama buat menjadi jugak . .lepas ni boleyh belajar buat banyak banyak lagi .. teringin jugak nak buat ..meh cik yana ajarkan ,,resepi yang simple dimple .. 


    bahan-bahan
    • biskut marie @ oreo (ikut citarasa)
    • susu pekat
    • susu cair 
    • 250gm cream cheese tatura

    cara membuat

    • putarkan 250gm cream tatura sehingga kembang . .masukkan 6 sudu besar susu cair dan masukkan susu pekat ..pukul sehingga kembang .. susu pekat tue uols boleyh agak-agak je..kalau nak manis boleyh lebihkan..macam cikyana tak suka manis sangat hanya letak 1/2 susu pekat aje .. putarkan agar cream cheese dan susu sama rata
    • rendamkan seketika biskut marie dalam susu cair , tak perlu patahkan .dan tak perlu rendaman yang lama . hanya sekejap sahaja . untuk biskut marie cikyana pilih perisa coffee . 
    • susunkan biskut marie dalam loyang . .setiap susunan layerkan dengan cheese ..caranya sama sahaja macam buat kek batik cuma bahan sahaja yang berbeza
    • decokan kek marie cheese layer mengikut citarasa
    • simpan dalam peti sejuk dalam sejam atau dua jam .biarkan ia beku seketika ..kemudian dah boleyh makan ..mudahkan ??



    resepi kek marie cheese layer , kek marie cheese layer , kek cheese,resepi kek cheese yang mudah ,

    begini rupanya gambar kek marie cheese layer diatas yang dah siap dibekukan dan dah siap dipotong . alhamdulillah menjadi jugak akhirnya .. selamat mencuba uolls .. 

    p/s :lebih elok kalau uolls letak dalam tupaware kecil2 ..mudah makan dah tak payah potong-potong

    CPUV KE91 : UFORLIFE LAUNCH




    CPUV KE91 : UFORLIFE LAUNCH


    alhamdulillah,,nuffnang kasi cpuv lagi untuk bulan oktober .. kali nieyh iklan dtang dari uforlife launch ... sejak2 menyertai nuffnang nieyh dah banyak kali iklan uforlife nieyh bertapak dalam blog cikyana ... btw thanks a lot for nuffnang . . harap earningnya makin hari makin naik walaupown sikit... 

    #supportnuffnang



    Ahad, 11 Oktober 2015

    REVIEW SAFI FRESH FRUIT



    SAFI FRESH FRUIT : hari nieyh terajin pulak cik yana nak review-review produk kecantikkan nieyh .Dalam banyak-banyak produk kecantikkan cikyana pilih produk safi . . Uolss pengguna setia safi mesti dah tahu safi fresh fruit yang didatangi dengan 3 warna . . Merah kuning dan hijau ..


    Review produk safi, SELAMAT TINGGAL SAFI WHITE TRILOGY, safi fresh fruit,safi mengawal minyak pada muka , produk safi


    Disebakan sebelum-sebelum nieyh cikyana memilih produk cosmodern untuk pembersih wajah cik yana ... kali nieyh cikyana berani mencuba safi keluaran terbaru ni . 


    Cik yana memilih botol berwarna pink nieyh ..baunya ala-ala strawbery .. manis-manis gitu ..
    fungsi pembersih muka nieyh yang pertamanya ialah mengawal minyak-mibyak berlebihan dari keluar pada raut wajah muka nieyh .. kalau make-up seharian berjemur pulak di panas tengah hari lagi kan ..


    First cikyana guna pencuci muka nieyh . . Bila gosok pada muka terasa kesejukkan pada muka .macam dah letak ais cube pulak pada muka ..angin-angin sejuk saja. . Pencuci muka nieyh ada manik-manik strawbery ..bila gosok pada muka ..kulit muka rasa lembut .licin gitu .. 


    Pada yang nak mencuba boleyh la beli ..ada jual di pasaraya ..guardian and watsons ..

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...